Njerëzit që e mbajnë frymën 13 minuta nën ujë, të modifikuar Gjenetikisht nga Natyra

Njerëzit që e mbajnë frymën 13 minuta nën ujë, të modifikaur Gjenetikisht nga Natyra

 Nëse zhytemi në ujë trupi ynë reagon menjëherë në mënyrë unike. Rrahjet e zemrës ngadalësohen. venat e gjakut ngushtohen dhe shpretka tkurret, të gjitha këto reagime të trupit na ndihmojnë të ruajmë energji ndërsa oksigjeni është u ulët.

Shumica e njerëzve mund ta mbajnë frymën nën ujë për disa sekonda, të tjerë për disa minuta. Ndërsa një grup njerëzish të njohur si "Bajau" mund të qëndrojnë nën ujë në një thellësi prej 60 metrash pa marrë frymë për plot 13 minuta. Këta njerëz nomad jetojnë në ujërat e Filipineve, Malaizisë dhe Indonezisë, ku zhyten për të gjuajtur për peshq ose resurse që u nevojiten për të ndërtuar veglat e tyre.

Një studim në revistën "Cell" ofron të dhënat e para të një mutacioni të ADN-së në lidhje me shprektën më të madhe se njerëzit normal, i jep Bajave një avantazh gjenetik për jetën nënujore.

Mbështetur tek shpretka

Nga të gjitha organet në trupin tuaj, shpretka ndoshta nuk është më magjepsësja. Teknikisht mund të jetojmë pa të, por ndërsa e kemi, ky organ ndihmon në mbështetjen e sistemit tonë imunitar dhe riciklimin e qelizave të kuqe të gjakut.

Si funksionon trupi i njeriut? Cilat role luajnë sistemet e tretjes, riprodhimit dhe sistemeve të tjera? Mësoni rreth anatomisë njerëzore dhe proceseve komplekse që ndihmojnë trupin tuaj të funksionojë.

Puna e mëparshme tregoi se tek fokat, gjitarët detarë që kalojnë pjesën më të madhe të jetës së tyre nënujore, i kanë gjymtyrët jo disproporcionalisht të mëdha. Autori i studimit Melissa Llardo nga Qendra për Gjeogjenetikë në Universitetin e Kopenhagës donte të shihte nëse e njëjta karakteristikë ishte e vërtetë për njerëzit nomadë zhytës. Gjatë një udhëtimi në Tajlandë, ajo dëgjoi për nomadet e detit dhe u impresionua nga aftësitë e tyre legjendare.

"Dua të takoj së pari komunitetin, dhe jo vetëm të paraqitem me pajisje shkencore dhe të largohem", thotë ajo për National Geographic për udhëtimet e saj të para në Indonezi. "Në vizitën e dytë, solla një makine me ultratinguj portativë dhe kuti për grumbullim spitash. Shkuam në shtëpi të ndryshme, dhe do merrnim imazhet e shpretkave të tyre.

"Unë zakonisht kam një audiencë," shton ajo. "Ata ishin të habitur që kisha dëgjuar për ta".

Ajo gjithashtu mori të dhëna nga një grup njerëzish të njohur si Saluan, të cilët jetojnë në territorin indonezian. Duke krahasuar dy mostrat në Kopenhagë, ekipi i saj zbuloi se madhësia mesatare e shpretkës së një personi të Bajau ishte 50 përqind më e madhe se i njëjta organ në një individ Saluan.

"Nëse ka diçka që po ndodh në nivelin gjenetik, duhet të keni një shpretkë të caktuar. Aty kemi parë këtë ndryshim jashtëzakonisht të rëndësishëm," thotë ajo.

Hulumtuesit gjithashtu u penguan në një gjen të quajtur PDE10A, i cili mendohet të kontrollojë një hormon tiroide të caktuar, në Bajau por jo Saluan. Në minj, hormoni është i lidhur me madhësinë e shpretkës dhe minjtë që manipulohen me sasi më të ulëta të hormoneve kanë shpretka më të vogla.

Llardo theorizon se me kalimin e kohës, përzgjedhja natyrore do të ndihmonte Bajautë, të cilët kanë jetuar në këto rajone ujore për një mijë vjet, të zhvillojnë përparësinë gjenetike.

Nën presion

"Ndërsa shpretkë mund të shpjegojë pjesërisht se si Bajautë zhyten aq mirë, kemi të bëjmë gjithashtu edhe me përshtatjet e tjera," thotë Richard Moon nga Shkolla e Mjekësisë në Universitetin Duke. Moon studion se si trupi i njeriut i përgjigjet lartësive të mëdha dhe thellësive ekstreme.Ndërsa njeriu zhytet thellë në ujë, rritja e presionit bën që enët e gjakut të mushkërive të mbushen me më shumë gjak. Në raste ekstreme, enët mund të këputen duke shkaktuar vdekjen. Përveç përshtatjeve gjenetikisht të trashëguara, trajnimi i rregullt mund të ndihmojë në parandalimin e këtij efekti.

"Muri i gjoksit të mushkërive mund të bëhet më i përshtatshëm. Mund të ketë disa dobësi që zhvillohen gjatë trajnimit. Diaframi mund të shtrihet. Kafazi mund të bëhet më i përshtatshëm. Ne nuk e dimë me të vërtetë nëse ndodhin këto gjëra  "thotë ai. "Shpretka është në gjendje të kontraktohet në një farë mase, por ne nuk dimë ndonjë lidhje të drejtpërdrejtë mes tiroides dhe shpretkës."

Cynthia Beall është një antropologe nga Universiteti Case Western Reserve që ka studiuar njerëz që jetojnë në lartësi jashtëzakonisht të larta, duke përfshirë edhe tibetianët që thonë se jetojnë në "çatinë e botës". Ajo mendon se studimi i Llardos hap mundësi interesante kërkimore, por ka nevojë të shohë më shumë prova biologjike të matshme para se të binded se një tipar gjenetik po ndihmon Bajautë të jenë zhytësit më të mirë.

"Mund të matni shpretkën më shumë, për shembull, forcën e kontraktimeve të shpretkës", thotë ajo.

Çfarë mund të mësojmë nga deti?

Përveç kuptimit se si Bajautë u bënë zhytës të tillë të mirë, Llardo thotë se gjetjet kanë implikime mjekësore.

Përgjigja e është e ngjashme me një gjendje mjekësore të quajtur hipoksi acute, në të cilën njerëzit përjetojnë një humbje të shpejtë të oksigjenit. Gjendja është shpesh shkak i vdekjes në dhomat e urgjencës. Studimi i Bajaut mund të veprojë efektivisht si një laborator i ri për të kuptuar hipoksinë.

Megjithatë, stili i jetesës nomade në det është gjithnjë e më i kërcënuar. Ata konsiderohen si grupe të margjinalizuara që nuk gëzojnë të drejtat e njëjta të shtetësisë si homologët e tyre kontinental. Rritja e peshkimit industrial gjithashtu po e bën më të vështirë për ata të mbijetojnë në vendet lokale. Si rezultat, shumë zgjedhin të largohen nga deti.

Pa mbështetje për mënyrën e tyre të jetës, Llardo shqetësohet se Bajautë dhe mësimet e tyre që mund të na japin për shëndetin e njeriut mund të mosekzistojnë edhe për shumë kohë.  /Oculus News

Previous Post Next Post