Helmi i Akrepit Blu është ilaç i rëndësishëm në Kubë

 Çdo herë në muaj përgjatë dekadës së fundit, Pepe Casanas, një fermer 78-vjeçar kuban, ka gjuajtur akrepa për të pickuar veten me pretendimin se helmi i akrepit largon dhimbjet e tij të reumatizmit.

Ky ilaç i tij natyral nuk shihet më si shumë i pazakontë këtu. Hulumtuesit në Kubë kanë zbuluar se helmi i akrepit blu, emërtimi shkencor është Rhopalurus Junceus, endemik në ishullin Karaibe, duket se ka veti anti-inflamatore, lehtëson dhimbjet dhe mund të jetë në gjendje të vonojë rritjen e tumorit në disa pacientë me kancer.

Ndërsa disa onkologë thonë se kërkohen më shumë kërkime për të mbështetur siç duhet një kërkesë të tillë, firma farmaceutike kubane Labiofam ka përdorur helmët e akrepave që nga viti 2011 për të prodhuar ilaçin homeopatik Vidatox.

Trajtimi ka provuar popullaritetin. Drejtori i biznesit i Labiofam, Carlos Alberto Delgado tha për Reuters se shitjet po rriten 10 për qind në vit. Vidatox tashmë shitet në rreth 15 vende të botës dhe aktualisht është në bisedime me Kinën për të shitur ilaçin atje.

Në Kubë, ku dhjetëra mijëra pacientë janë trajtuar me Vidatox, çdo shishkë kushton nën një dollar. Në tregun e zi jashtë Kubës mund të kushtojë njëqind herë më shumë - shitës në Amazon.com i shesin deri në 140 dollarë.

"E vendos akrepin  atje ku ndjej dhimbje", tha Casanas ndërsa demonstroi lehtësimin e dhimbjes së tij në shtëpi me një akrep që ai gjeti nën një grumbull mbeturina në copën e tokës që ai kultivon në provincën perëndimore të Kubës të Pinar del Rio.

Pasi e ngacmojë, akrepi e pickoi.

"Të dhëmb për një kohë, por pastaj qetësohet dhe nuk ndjej më dhimbje", tha ai.Casanas, një fermer i butë i duhanit, i cili tani kryesisht prodhon fasule për konsumimin e tij, tha se ndonjëherë mban një akrep nën kapelën e tij të kashtës, si një bukuri me fat. I pëlqen hija dhe lagështia, thotë ai, kështu që vetëm zbukurojnë dhe flenë.

Nga fermat në laborator

Në një laborator Labiofam në qytetin jugor kuban të Cienfuegos, sheh punëtorët e veshur me shkurre dhe rrjeta në flokë të cilët kultivojnë 6,000 akrepa të vendosur në enë plastike të rreshtuara në radhë të rafteve metalike.

Çdo ditë ata ushqejnë dhe u japin ujë akrepave që ulen në një shtrat me gurë të vegjël. Një herë në muaj, ata aplikojnë një goditje elektrike prej 18 V në bishtin e tyre duke përdorur një makineri të punuar me dorë në mënyrë që të nxisë lirimin e disa pikave të helmit.

Helmi më tej hollohet me ujë të distiluar dhe përzihet fuqishëm,  duke gjeneruar atë përbërës, të cilin praktikuesit homeopatik besojnë se aktivizon "energjinë vitale".

Akrepat janë kapur në natyrë pasi punëtorët Labiofam besojnë se helmi i tyre - i cili nuk është i rrezikshëm - nuk është aq i fuqishëm kur akrepi rritet në mënyrë laboratorike.

Pas dy vjetësh shfrytëzimi në "Eskorionari", akrepët lëshohen sërish në natyrë.

Dr. Fabio Linares, kreu i laboratorit të mjekësisë homeopatike të Labiofam që zhvilloi ilaçin, tha se Vidatox stimulon mekanizmat e mbrojtjes natyrore të trupit.

"Pas katër deri pesë vjetësh (marrja e saj), doktori që kujdesej për mua, më tha se kanceri im nuk ishte avancuar", tha pacienti kuban Jose Manuel Alvarez Acosta, i cili u diagnostikua me kancer të prostatës në vitin 2008.

Megjithatë, Labiofam rekomandon Vidatox si një trajtim plotësues dhe thotë se nuk duhet të zëvendësojë ato konvencionale./Oculus News
Previous Post Next Post