Skandalet Seksuale që shokuan botën e Lashtë

Skandalet Seksuale që shokuan botën e Lashtë

Skandalet seksuale nuk janë një fenomen i kohëve të sotme, por kanë ekzistuar që në kohët më të lashta. Shpesh skandalet seksuale kanë ndryshuar kursin e perandorive të hershme, por edhe kursin e vetë njerëzimit. 

Për më tepër po prezantojmë disa nga skandalet më të famshme të lashtësisë.


1. Komploti i Egjiptit
Skandalet Seksuale që shokuan botën e Lashtë

 Rreth vitit 1155 p. e. s. faraoni Rameses III i Egjiptit u vra nga një komplot i drejtuar nga gruaja e tij, Tiye. Pasardhësi i tij Rameses IV ngriti një komision prej 12 gjyqtarësh për të hetuar konspiracionin. Gjyqtarët zbuluan se në komplot u përfshinë disa zyrtarë gjykatash dhe disa gra pa kurorë, ku të gjithë u ekzekutuan.

Në të vërtetë vetë hetimi u dekonsirua nga një tjetër seksual seksual, ku u zbulua se tre gjyqtarë të përfshirë në hetim, u joshën nga mantenutat e përfshira në konspiracion. Sipas të dhënave të lashta, "këto gra bënë disa festa të këndshme me këta gjyqtarët".

Njërit prej gjykatësve iu pre hunda dhe veshët, ndërsa i dyti u dërgua në azil, i cili më pas vrau veten. Ndërsa i treti veçse u qortua, ndoshta për shkak se dëshmoi kundër dy gjyqtarëve të parë.

2. Tempulli i errët i Isis
Skandalet Seksuale që shokuan botën e Lashtë

Gjatë mbretërimit të perandorit romak Tiberius, Roma u përfshi nga një skandal i pazakontë seksual. Sipas Jozefit, një titullarë i quajtur Decius Mundus kishte dëshirë të shkonte me një grua të martuar të quajtur PAulina. Madje i ofrojë asaj 2000,000 drahmas që të kalonte një natë me të, por Paulina e respektueshme refuzoi.

Decius nuk u dorëzua kaq lehtë. E dinte që Paulina ishte një idhtare e devotshme e zotëve të lashtë. Kështu që ai korruptoi një prift të zotit Isis që t'i thonte Paulinës se dëshironte ta takonte zoti Anubis. Paulina e detyruar shkoi tek tempulli në mbrëmje, ku Decius e priste i maskuar si zoti Anubis.

Në errësirrë, Paulina kujtoi se Decius ishte Anubis dhe "perfomojë një natë të gjatë shërbimi për të". Disa ditë më vonë, Dacius i tha saj të vërtetën, duke u mburrur se kishte kursyer 200,000 drahmas. E tmerruar, Paulina u ankua tek perandori. Prifti u kryqëzua, dhe tempulli i Isis u dogj. Ndërsa Decius u dërgua në azil.

3. Mbreti që kërkonte njerëz të lakmonin gruan e tij
Mbreti që kërkonte njerëz të lakmonin gruan e tij

Candaules ishte mbret i Lydias, një mbretëri e fuqishme e kohës në Turqinë e sotme. Sipas Herodotit, Candaules mburrej vazhdimisht për gruan e tij të bukur. Në vitin 718, ai i kërkoi truprojes së tij, Gyges, nëse dëshironte të shihte mbretëreshën lakuriq.

Gyges nuk e pranoi një gjë të tillë. Por Candaules insistoi, duke i thënë atij që të fshihej prapa derës së dhomës që të mund të shihte mbretëreshëm pakuriq. Fatkeqësisht ajo e dalloi Gygesin dhe u tërgua.

Pasi e mori vesh, ajo i dha dy mundësi Gyges-it: Ose të vriste Candaules-in e të martohej me të, ose do të akuzohej publikisht për spijunim, duke nxitur Candaulesin që të ekzekutonte Gyges.

Gyges zgjodhi opsionin e parë, atë natë, Candaules hyri në dhomë dhe u ther deri në vdekje nga Gyges - i cili ishte fshehur sërish pas derës.

4. Crassus dhe e virgjëra
Skandalet Seksuale që shokuan botën e Lashtë

Marcus Licinius Crassus ishte një nga njerëzit më të pasur në histori dhe një nga figurat më të fuqishme të Romës. Kështu që kur u kap në skandal seksual, ky ishte lajm i madh për kohën. Ai u akuzua sepse u përpoq të joshte një femër të virgjër.

E virgjëra ishte një priftëreshë e cila lutej me pastërti, kështu që ishte një krim të kërkoje ta merrje në shtrat. Fatmirësisht për Crassus, ai kishte alibinë perfekte. Ai shpjegoi e virgjëra zotëronte një vilë të bukur, dhe se ai vinte vërdallë vetëm që t'i mbushte mendjen asaj t'ia shiste vilën.

Derisa Grassus ishte i famshëm për lakmitë e tij, gjykata u korruptua dhe e shfajësoi atë. Siç e përshkruan Plutarku me ironi: "Ishte 'kopërracia' e tij që e shpëtoi nga dënimi".

5. Mbishkrimet e çuditshme
Skandalet Seksuale që shokuan botën e Lashtë
Sigurisht që ësht
ë e vështirë të kuptosh se çfarë mendonin njerëzit për skandalet seksuale në botën e lashtë. Një shembull interesant vjen nga mretëresha Hatshepsut, femra më e famshme faraon e Egjiptit. Thuhej se kishte një marrëdhënje me oborrtarin e saj, Senenmut.

Siç duket fjalët u përhapën së tepërmi atë kohë, derisa punëtorët e pikturuan në murin e Deir el Bahrit. Mbishkrimi përshkruan një figurë që mund të ketë veshur një veshje faraonike duke u penetruar. Kjo figurë është disi mashkullore, pa gjire dhe pa penis, e cila në fakt i shkonte për shtat Hatshepsut, e cila shpesh u pikturonte me një mjekët false.
Previous Post Next Post