Shkenca e Ngjyrave: si, ngjyra e preferuar ndikon Personalitetin

Shkenca e Ngjyrave: si, ngjyra e preferuar ndikon Personalitetin

 Gjithkush ka një ngjyrë me të cilën lidhet energjikisht. Edhe nëse nuk keni një ngjyrë të preferuar, ekziston ndoshta një hije që ju pëlqen. Zakonisht ne i përziejmë stilet dhe personalitetet tona me ngjyra të ndryshme, në formën e personalitetit. Mund të jetë ngjyra e flokëve apo e thonjve, e rrobave ose  eaksesorëve, apo thjeshtë ngjyra e ambjentit të dhomë apo zyrës suaj.

Disa ngjyra mund të na bëjnë të ndihemi mirë e të lumtur kur i shikojmë, ndërsa të tjera na mbëjnë të ndihemi të mërzitur. Disa ngjyra priren të kenë një efekt të caktuar për shumicën e njerëzve, por rezultatet mund të varjojnë nga njëri person tek tjetri. 

Ja efektet më të zakonshme psikologjike mbi njerëzit, për të gjitha ngjyrat e ylberit.

E kuqja
E kuqja i korrespondon bazës së rrënjës së çakrës. Shumica prej nesh biem dakord që e kuqja njohet si ngjyra e pasionin dhe dashurisë, por çuditërisht, kjo ngjyrë mund të përdoret edhe në anën tjetër të spektrit: për të përfaqësuar agresionin dhe luftën.

Është ngjyra ajo që na tërheq vëmendjen më shumë se çdo jgë tjetër. Jep një sens të ndërgjegjes dhe rëndësisë së lartë, si përdorimi i tapeteve të kuq për VIP-at. Ka gjithashtu efektin e të ndjerit më afër, prandaj përdoret në dritat e semaforëve në të gjithë botën për të sinjalizuar ndalimin.

Nuancat e mbyllura të së kuqes nxerrin në pah aspakte të rinisë, impulsivitetit dhe ndërmarrjen e rreziqeve. Ndërsa nuancat e mbyllura lidhen me fuqinë dhe qëndrueshmërinë, si një tullë e kuqe.

Portokallija
Portokallia mban akoma shumë nga energjia e fuqishme e ngjyrës së kuqe, duke i shtuar pak ngrohtësinë dhe butësinë e të verdhës. Tërheq vëmendjen nga distanca të mëdha dhe ka një shikueshmëri të lartë.

Portokallija gjithashtu nxit urinë dhe oreksin si e kuqja dhe e verdha, prandaj këto tre ngjyra përdoren shpesh në industrinë e ushqimit. Portokallija shpesh shoqërohet me eksitimin, entuziazmin, stimulimin, ndryshimin dhe humorin. Mund të përdoret në mënyrë fine për të tërhequr vëmendje dhe ngacmuar, pa bujë dhe ashpërsi.

Portokallija lidhet me çakrën e shenjtë të brendshme dhe instiktin e zorrëve.

Dise njerëzve u jep fuqi emocionale në kohë të vështira. Energjia e portokallisë është ekzaltuese, optimiste dhe përtëritëse për shpirtin, duke ndihmuar në kapërcimin e dëshpërimit, pikëllimit dhe zhgënjimit.

Gjithsesi është e rëndësishme edhe lloji i ngjyrës së portokallisë që përdoret. Portokallija e errët mund të përfaqësojë tradhti dhe mosbesim, ndërsa portokallia e kuqelidhet me dëshirat, agresivitetin dhe dominimin. Portokallia e artë shpesh lidhet me nderimin, inteligjencë, dhe pasurinë. Ndërsa portokallija e pjeshkës priret të jetë qetësuese, miqësore dhe qetësuese për sytë.

E verdha
E lidhur me pleksusin e diellit, e verdha është njgyra e ekstrovertëve - e njerëzve që u kushtojnë më shumë rëndësi të tjerëve. E verdha "kullon" ngrohtësi, lumturi, përkujdesje, muqësi, pozitivitet dhe besim. Frymëzon kreativitetin, pasurinë dhe prosperitetin. Konsiderohet gjithashtu njgyra që simbolizon më shumë inteligjencën, mendjehollësinë dhe aktivitet mendorë të rritur.

Studimet sugjerojnë se e verdha ndihmon për të aktivizuar qendrat e kujtesës së trurit, inkurajon komunikim më të mirë, zgjeron vizionin dhe këndvështrimin, ndërton vetëbesim, dhe madje ndihmon në stimulimin e sistemit nervorë.

Megjithase ka edhe disa aspekte negative. Nëse e verdha mbipërdoret, mund të ketë efet shqetësues tek fëmijët.

Për shembull, është një fakt i provuar që fëmijët qajmë më shumë në dhomat me ngjyrë të verdhë. Mbipërdorimi i kësaj ngjyre mund të nxisë mungesën e përqendrimit dhe ta bëjë të vështirë kryerjen e detyrave. Mund t'i bëjë njerëzit kritik dhe kërkues.

E verdha e pakët mund të shkaktojë ndjenjën e frikës, pasigurisë, izolimit dhe vetëvlerësimit të ulët. Mungesa totale e së verdhës ka treguar që nxit njerëzit të reagojnë në mënyrë më të ashpër, difensive ose posesive.

E gjelbërta
Kjo ngjyrë shoqërohet me shërimin dhe besohet se është ngjyra më relaksuese për syrin e njeriut. Është ngjyra e jetës, e përtëritjes, e harmonisë dhe e qetësisë, e natyrës, e rritjes, fertilitetit, freskisë dhe sigurisë. Nga ana tjetër e spektrit mund të shoqërohet me paratë, financat, babëzinë, xhelozinë dhe lakminë.

E gjelbërta lidhet me çakran e zemrës, prandaj shoqërohet edhe me dashurinë. Jo vetëm me dashurinë romantike, por gjithashtu me dashurinë për jetën, shtëpinë, familjen, dhe miqtë.

Kur rrethohemi nga kjo ngjyrë, ndihemi të sigurtë dhe pacënuar. Prandaj, të pasurit një kopësht të vogël mund të bëjë ndryshimin e madh në shtëpi.

Megjithatë, është e rëndësishme të bëjmë kujdes nga mbipërdorimi i të jeshiltës. Ngjyra e gjelbër e tepërt mund të bëjë që bëhen më të avashtë, dembelë, të depresionuar, letargjik dhe humor të rëndë; ndëra e jeshilta e pakët mund të prodhoë ndjenjën e apatisë, frikës dhe mohimit.

Bluja dhe indigo
Ekzistojnë shumë variacione të ngjyrës blu. Po aq sa edhe ngjyrat e tjera, por për disa arsye do i kushtojmë më shumë vëmendje se të tjerat variacioneve të kësaj ngjyre. Bluja e lehtë lidhet me çakran e fytit. Ka një efekt të mbrehtë dhe besohet se zgjeron kreativitetin, qëndrimin dhe elekuencën.

Bluja lehtësisht e errët besohet se është një nga ngjyrat më qetësuese. Besohet se frymëzon paqen mes armiqsh dhe madje ndihmon njerëzit të kapërcejnë pengesat mendore.

Sidoqoftë, jo të gjitha blutë janë gjakftohta dhe të qeta. Bluja e errët ose "indigo" shoqërohet me çakrën e syrit të tretë. Lidhet me konservatizmin dhe përgjegjësitë. Megjithëse duket tërheqëse dhe e qetë, është ngjyra e luftëtarit pa emocione, me ndjenja të represuara, pesimizëm dhe hipokrizi.

Ngjyra blu e errët është një ngjyrë mashkullore serioze, që përfaqëson dijen, logjikën, integritetin dhe fuqinë. Ndoshta prandaj përdoret kaq shpesh në botën e biznesit.

Vjollca
Kjo ngjyrë është një kombinim i stabilitetit të qetësisë së ngjyrës blu dhe energjisë së egër të së kuqes. Shpesh shoqërohet me mbretëroren, fisnikërinë, luksin, fuqinë dhe ambicien. Ngjyra vjollcë përfaqëson gjithashtu kuptimin e pasurisë, ekstravagancës, mençurisë, dinjitetit, devocionit, paqes, krenarisë, misterit, pavarësisë, dhe magjisë.

Kjo ngjyrë është e rradhë dhe ndoshta prandaj shihet sikur ka një kuptim të shenjtë. Trumza, orkideja, lilaku, dhe lulet vjollcë janë konsideruar gjithmonë delikate dhe të çmuara.

Kjo ngjyrë i shkakton shumë efekte trupit dhe trurit, përfshirë ngritjen e shpirtit, qetësimin nervorë, qetësimin e mendjes, zgjerimin e të shenjtës, rritjen e tendencave ushqyese dhe ndjeshmërin, gjithashtu inkurajon imagjinatënd dhe kreativitetin.

Vjollca shoqërohet me çakrën e monarkut, dhe si e tillë lidhet me shpirtëroren, me të shenjtën, me vetëdijen e lartë, përmbushjen dhe vitalitetin. Ngjyra vjollcë e lehtë përfaqëson energjinë femërore dhe delikatesën, gjithashtu ndjenja romantike dhe të nostalgjisë.

Nëse ngjyra vjollcë e errët mbipërdoret, mund të nxisë ndjenjat e trishtimit, mërzisë dhe frustrimit.
Previous Post Next Post