Kujdes: rreziku në shëndet kur ziejmë sërish ujin

 
rreziku në shëndet kur ziejmë sërish ujin

Është diçka që nuk na e kanë mësuar kurrë në lëndën e kimisë, që në fakt duhet të na e mësonin si gjënë e parë, po të kemi parsyshë se është shumë e rëndësishme për shëndetin. Kur ziejmë ujin është diçka e mirë pasi ziejmë përbërësit e paqëndrueshëm duke çliruar gazërat. Kjo siguron më së shumti që uji është i sigurtë për t'u pirë.

Nëse uji lihet të ziejë për shumë kohë ose zihet sërish, përbërësit kimik ndryshojnë për keq. Kur e lëmë ujin të zihet së tepërmi, po lejojmë të koncektrohen shumë kimikate të dëmshme, në vend që t'i heqim qafe.

Këto kimikate përfshijnë arsenikun, nitratet dhe fluoridet. Madje edhe mineralet që janë të shëndetshme për trupin mund të bëhen të rrezikshme, si për shembull kalciumi, i cili mund të shkaktojë gurë në tëmth apo në veshka.

Arseniku mund të çojë në toksikim, duke shkaktuar ngadalë efekte fizike për disa vjet rresht. Nëse nitratet ekspozohen ndaj temperaturave shumë të lartë, konvertohen në nitrosamines, të cilat janë substanca kancerogjene. Po ashtu edhe fluorided, lidhen me një sërë dëmesh shëndetësore.

Kështu që për një shëndet më të mirë, mos e zieni çajin apo kafen në mëngjes, dhe e rizieni apo ringrohni në mbrëmje apo ditën tjetër.
Previous Post Next Post