8 bimë që përdornin në lashtësi për të ardhur në qejf


 Njerëzit e kanë shijuar gjithmonë intoksikimin. Përbërësit që shkaktojnë eufori, garantojnë gjendje të mirë shpirtërore? Apo vetitë për të përjetuar përkohësisht një version tjetër të realitetit? Drogërat nuk janë thjeshtë për t'u argëtuar, por mund të japin një këndvështrim më të thellë të jetëve dhe problemeve. Trendet moderne shoqërore i tregojnë me gisht shumë intoksikues, por në përgjithësi shumë intoksikues përgojohen pa të drejtë. Njerëzit kanë përdorur gjithmonë që nga lashtësia drogëra për të përmirësuar përkohësisht gjendjen shpirtërore. Në fakt ata kishin disa mënyra të çuditshme se si vinin në qejf. Ata e përdornin për të njëjtat arsye që e përdorim ne sot: për qejf dhe argëtim, për të nxitur të menduarit ndryshe dhe për të nxitur rritjen shpirtërore. E bënin gjithashtu për qëllime fetare, profetike dhe në ceremonitë shoqërore.


1. Anadenanthera (lloj bishtaje)
Kjo lloj bishtaje gjendet në Amerikën Latine. Thahet, grimcohet në pluhur dhe thithet përmes hundës. Konsumimi i saj shkakton efektin e lartësimit shpirtërorë, jep një këndvështrim të hollësoshëm të universit dhe se si mund të jesh njeriu më i mirë i mundshëm. Këto efekte nga shumë njerëz shihen si një zgjim shpirtërorë dhe shpesh përshkruhen si rilindje.

2. Shtara
Kjo bimë rritet thuajse në gjithë kontinentet, gjithashtu edhe Shqipëri. Është një bimë helmuese për njerëzit dhe kafshët. Është pjesë e familjes helmarinë. Konsiderohet si qetësues i fortë që mund të pihet si çaj, i cili mund të absorbohet thuajse nga çdo membranë.

Rritet gjithandej, por nëse hasni në shtara bëni kujdes pasi kjo lloj bime mund të shkaktojë vdekjen. Ekziston edhe një teori që shtara është hedhur në veshin e babait të Hamletit, duke e vrarë atë.


3. Belladonna 
Një pluhur për shtrigat, e mori emrin për shkak të përbërësit kryesorë të bimës së beladonës ose "helmarina vdekjeprurëse". Është vdekjeprurëse nëse konsumohet në doza të mëdha, ndërsa kur konsumohet moderuar mund të eleminojë dhimbje të ndryshme të trupit.


4. Arra areca
Anëembanë Azisë mund të shihen njerëz që grijnë këtë lloj arre. Përdoret si duhani i grirë. Kur vendoset në gjuhë, vepron si një stimulant i nivelit të ulët. Kjo lloj arre përdoret gjerësisht në Azi dhe për këtë shkak është përgjegjëse për një sërë sëmundjesh kanceri që lidhen me gojën.


5. Khati
Kjo lloj bime gjendet në Bririn e Afrikës, gjethet e saj korren dhe grihen. Përbërësi kryesorë që vepron si stimulant është cathinoni, i cili shkakton eufori dhe një sens të rritjes së energjisë. Cathononi njihet si një përbërës që përdoret në vaskat e larjes. Khat përdoret gjerësisht dhe nuk konsiderohet si një drogë e jashtëlighshme. Britanikët u munduan ta ndalojnë përdorimin e khatit në vitet 20, por emigrantët somalez e sollën sërish në përdorim.


6. Ibogaine
Kjo lloj bime gjendet nëpër shkurre në Afrikën Perëndimore. Është një stimulant i ngjashëm me khatin por është shumë herë më i fortë. Është përdorur prej shekujsh në shumë rituale shpirtërore. Njihet ndryshe edhe si ayahuasca e Afrikës.


7. Peyote
 Gjendet në Afrikën Veriore. Ky lloj kaktusi i hidhur mund të konsumohet dhe shërbehet si pije nga vendasit. Përdoret prej 5,5000 vjetësh në praktikat shpirtërore. Është një haluçinant i fuqishëm që përdoret për arsye mjekësore dhe shpirtërore, por që tani përdoret kryesisht për argëtim.


8. Opiumi 
Kjo lloj bime ka një stigmatizim shumë negativ që prej më shumë se 200 vjetësh, por që është përdorur nga njerëzit për më shumë se 4,000 vjet. Është një qetësues i fuqishëm që shërben kryesisht për lehtësimin e dhimbjeve dhe për të fjetur. Por përdorimi modern e përpunon duke e ekstratkaur opiumin, duke u forcuar edhe më shumë kështu përbërësit aktivë. Kjo e ka bërë opiumin një nga drogërat më varëse nga të gjitha llojet.
Previous Post Next Post