5 shqetësime trupore kur kemi nivel të lartë të sheqerit në gjak

 Gjithkush që kujdeset për shëndetin duhet të qëndrojë vigjilent ndaj nivelit të sheqerit në gjak, jo thjeshtë ndaj diabetit. Njerëzit që ushqehen shëndetshëm u japin trupit të tyre ushqyes të mirë dhe monitorojnë me vëmendje yndyrnat që marrin.

Të gjithë e dimë që me ushqim mund të rrisin nivelit e sheqerit nëg gjak, por cilat ushqime mund të shkaktojnë rritjen e nivelit të sheqerit?

Karbohidratet janë të vetmet ushqyes që mund të ndryshojnë nivelin e sheqerit në gjak. Proteinat dhe yndyrnat nuk shkaktojnë ndryshime në nivelin e sheqerit. Ushqimet e pasura me karbohidrate, ka të ngjarë të jenë të pasura edhe me glicemike, por ekzistojnë faktorë të tjerë që duhet të kihen parasyshë.

Duke u ushqyer me ushqime me nivel të ulët të sheqerit kjo mund të jetë e rrezikshme sepse duhen llogaritur kaloritë, vitaminat dhe ushqyesit.

Studiuesit përdorin sheqerin e pastër ose bukën e bardhë si bazë për të matur reagimin e trupit ndaj glykozës në gjak. Sapo të keni konsumuar sheqer, niveli i sheqerit rritjet ndjeshëm. Kulmi i nivelit të sheqerit vjenë 45 minuta pas konsumit.

Sheqeri përpunohet nga trupi, dhe pasi arrin kulmin, niveli i sheqerit bie me shpejtësi. Pas konsumit të sheqerit, niveli i sheqerit në gjak kthehet në gjendjen normale rreth 2 orë pas konsumit.

Ndërsa kur konsumoni ushqime me nivel të ulët të sheqerit, sheqeri në gjak rritet ngadalë dhe qëndron më gjatë. Pra ky është qëllimi juaj: ta mbani nivelin e sheqerit në gjak të qëndrueshëm gjatë gjithë ditës ndërsa keni nevojë për energji, në vend që ta rrisni atë menjëherë.

Në këtë kontekst po paraqesim 5 shenja kur niveli i sheqerit në gjak është i lartë.

1. Etje dhe urinim të shpeshtë
Gojë e thatë, etje e vazhdueshme, e shkakton ndejnjën e dëshirës për të urinuar vazhdimisht, të gjitha këto janë shenja të nivelit të lartë të sheqeit në gjak.

2. Mpirje dhe therje
Një ndër efektet anësore më të frikshme të diabetit është se mund të shkaktojë amputim ekstrem. Gishtat, këmbët dhe krahët vuajnë nga mungesa e qarkullimit të gjakut dhe si rrezultat i hapet rrugë rritjes së mundshme të amputimit.

3. Vështirësi të shërimit të plagëve
Sipas Universitetit të Oregonit në një studim ku morën pjesë 64,000 femrja kineze, rritja e nivelit të sheqerit në gjak shoqërohej me 34% të rritjes së riskut të diabetit 2 (diabetes mellitus).

4. Shikim i turbullt
Besojeni apo jo, por ndryshimi i nivelit të sheqerit në gjak mund të ndryshojë shikimin. Konsumoni ushqime me nivel të ulët të sheqerit për një javë dhe kushtojini vëmendje shikimit tuaj.

5. Nervozizmi
Konsumi i tepërt i sheqerit mund t'ju bëjë të palumtur dhe të pakëndshëm në prani të të tjerëve. përpiquni të ulni nivelin e konsumit të sheqerit dhe vini re përmirësimin e cilësisë së marrëdhënjeve.
Previous Post Next Post