18 Fjalë Emocionesh që Ndjejmë, por që nuk mund t'i Shpjegojmë

  Deri tani ekzistojnë 1,025,109 fjalë në gjuhën angleze, të cilat janë fare pak për të përshkruar mënyrën se si ndihemi. Sigurisht, jemi të mërzitur, lumtur, kënaqur dhe kështu me rradhë, por cila është ajo fjalë që përshkruan ndjenjën e ngacmimit, vetëm një ditë përpara një udhëtimi të gjatë?

Për John Koenig, të mbushësh këto boshllëqe në gjuhët njerëzore është një punë me kohë të plotë. Ai nisi portalin e tij që në vitin 2009 dhe filloi të shpikë fjalë për të mbyllur boshllëqet e shumta në gjuhë.

Duke qenë se gjuha, veç të tjerash, nuk është gjë tjetër veçse një kod që dekodon përvojat dhe ndjenjat njerëzore, çdo fjalë e çdo gjuhe është një përvojë unike duke qenë se lidhet me shqisat njerëzore, dhe si e tillë është automatikisht e absorbueshme nga çdo lloj gjuhe, në këtë sens Oculus News po prezanton të përshtatura disa fjalë të Koenig.

Andronitis
Shqetësimi që lidhet me kohën që nevojitet për të njohur dikë.

Monachopsis (Monakopsis)
Ndjenjë e lehtë por këmbëngulëse e ndjenjës së të qenurit jashtë vendit, temës apo kontekstit.

Vellichor (Velikor)
Mënyra e çuditshme dhe e etshme e pordorimit të librarisë.

Rubatosis
Vetëdije e turbullt e ritmit të rrahjes së zemërs.

Kenopsia
Atmosfera e zymtë, e mjerë e një vendi që zakonsisht gumëzhon nga njerëzit por që tani është i braktisur.

Énouement
Shije njëkohësisht e hidhur dhe e ëmbël e të arriturit në të ardhmen, duke parë se si transformohen gjërat, por që nuk je në gjendje për të treguar veten në të shkuarën.

Mauerbauertraurigkeit
Ndjenja e pashpjegueshme e dëshirës për t'i larguar tutje njerëzit, qoftë edhe miqtë e ngushtë që ju pëlqejnë me të vërtetë.

Sonder
Të kuptuarit e faktit që çdo kalimtarë ka një jetë të gjallë dhe komplekse si vetja.

Chrysalism (Krisalism)
Qetësia amniotike e qenit brenda gjatë një bubullime.

Anecdoche (Anekdok)
Një bisedim ku të gjithë flasin, por asnjëri nuk dëgjon.

Onism
Mërzia e të qenit brenda një trupi të vetë, që jeton vetëm në një vend për një kohë të caktuar.

Ellipsism
Trishtimi se nuk do jesh kurrë në gjendje se si do të zhvillohet historia.

Kuebiko
Një gjendje rraskapitjeje e frymëzuar nga veprimet e dhunës së pakuptimtë.

Lachesism (Lakesism)
Dëshira për t'u goditur nga fatkeqësitë - për t'i mbijetuar një avioni të rrëzuar apo për të humbur gjithçka në një zjarr.

Exulansis (Eksulansis)
Tendenca për t'u dorëzuar dhe për të mos folur për një përvojë për shkak se njerëzit nuk janë në gjendje të bëjnë lidhjen.

Liberosis
Dëshira për t'u kujdesir sa më pak për gjërat.

Opia
Intensiteti i dykuptimtë i të parit dikë në sy, që mund të jetë njëkohësisht vulnerabël dhe pushtues.

Nodus Tollens
Kur kupton se fabula e jetës tënde nuk ka më kuptim për ty./Oculus News
Previous Post Next Post