Mediat Britanike: Vizitojeni Shqipërinë tani, përpara se të hyjë në Europë


 Mediat britanike duket se nuk reshtin së promovuari turizmin në Shqipëri. Revista e përjavshme, britanike “The spectator” së fundmi ka botuar një reportazh me autore Sarah Drury.

Në të ajo shkruan se turistët skandinavë dhe ata nga Europa Lindore e kanë zbuluar tashmë Shqipërinë, por turizmi vazhdon të jetë në stadet e tij fillestare, por turet private janë padyshim me efikase për ta parë vendin.

Ajo rekomandon guidat “Albanian Trip” dhe “Drive Albania”. “Pa guida të mërzitshme, pa rrugë të rrahura, por me shumë vende për t’u zbuluar. Vëmendjen time e tërhoqi një monument që i kushtohej 107 banorëve të Borovës të vrarë gjatë pushtimit nazist”.

Ndërsa citon banorët e zonës, që kur i pyet se për sa kohë do të mund të futet Shqipëria në BE, thonë 6 vjet. “Prandaj, nxitoni ta vizitoni. Shkoni tani”.

Në rrëfimin e saj, Drury shkruan: “Duke qenë e interesuar për aktivitetet e kohës së luftës kisha lexuar letërsi dhe isha përgatitur të gjeja një racë të çuditshme, gati të dyshimtë, por kënaqësia ime më e madhe ishte se zbulova krejt të kundërtën : Entuziazmin shqiptar për të ngrënë, vallëzimin, muzikën, por edhe bujarinë e tyre natyrore dhe mikpritjen. Më e habitshme ishte atmosfera e tolerancës fetare. Ata janë shumë krenarë për këtë, dhe kjo nuk është e vështirë për t’u dalluar”.

Shqiptarët, shkruan ajo, duke u nisur nga përvoja me regjimin e Hoxhës, nuk pajtohen me politikën e tyre, ndërsa nuk është rastësi që zona më në modë për të kaluar kohën e lirë në Tiranë është “Blloku”. “ Meqë ra fjala, ushqimi është i lirë dhe e shijshëm.”

Autorja tregon se rruga për në aeroport p.sh. është mes një autostradë dhe rrugës ti shikon ndërtesa nga më të ndryshmet, madje që një pjesë e tyre shkruajnë “Shitet”. Shkrimi vijon duke treguar se në Shqipëri janë vendosur shpesh herë ndalime të ndërtimeve, ndërsa nga ana tjetër, një mori resortesh turistike po ndërtohen në jug të vendit.

Në shkrim bëhet e ditur se vendi ynë është një vend me shumë histori dhe madje shumë elementë të kësaj historie të gjatë mund të mos jenë të dukshme për vizitorët, nga ndryshime që ka pësuar peizazhi, ndaj dhe autorja bën thirrje që të vizitohet sa nuk është vonë. Nuk mund të linte pa përmendur vende si Berati, Gjirokastra dhe Butrininti, që janë pjesë edhe e Unesco.

“Ndërsa pamjet që ofron ky vend janë spektakolare, ti mund të mbetesh duke pyetur veten a arrijnë të nxjerrin bukën e gojës ata që shesin qepë anës rrugës?”- pyeT autorja, duke treguar edhe përshtypjet e saj në udhëtim.

Britanikja tregon se njerëzit janë të interesuar më tepër për të ngrënë, kërcyer dhe kënduar, për të treguar histori dhe shaka, duke rrëfyer edhe bujarinë dhe tolerancën fetare.

Europiano-verioret e kanë zbuluar Shqipërinë këto vitet e fundit, shkruan autorja, ndërsa turet private janë zhvilluar më shumë. Ndër eksperiencat në ushqim që shkrimi veçon është birra e Korçës dhe qifqi (ose pashaqofte të skuqura).

Britanikja përfundon artikullin duke thënë: Shqipëria në Europë? Thonë mbase pas 6 viteve, ndaj shkoni ta vizitoni tani!…/Monitor/
Previous Post Next Post