Përse i Urrejmë Politikanët

Tre arsye surprizuese se përse politikanët na nervozojnë.

Përse i Urrejmë Politikanët

Arsyeja është e thjeshtë, mund të mendojmë që: "Politikanët janë egoistë dhe të pandershëm."

Por një shikim i thellë i përgjigjeve tona në lidhje me politikanët zbulon se:

1. Armiqtë e përbashkët krijojnë një sens përkasjeje
Urrejtja e një politikani ju bashkon me ata që e urrejnë atë sepse truri mamal i yni ndan një sens të përbashkët kërcënimi. Kafshët lidhen për t'u mbrojtur nga armiqtë e përbashkët, kështu që kemi trashëguar një tru që ndihet mirë kur ndërton aleanca sociale. Ndiheni mirë rreth njerëzve që bashkëndajnë të njëjtën urrejtje me ju rreth X apo Y, sepse truri juaj është ndërtuar për shkak të selektimit natyrorë. Nëse nuk jeni dakord me urrejtjen që ata kanë për kandidatin X, mund ta mbani të kyçur gojën sepse ndarja nga tufa përbën kërcënim për trurin e një mamali. Të urryerit e politikanëve të duhur, kjo gjë e ndihmon trurin të gëzojë ndjenjat e mira nga të qenit të sigurt me anë të numrave.

2. Duke sfiduar strukturën e pushtetit, kjo gjë bën që truri të ndihet mirë
Mamalët e sfidojnë hierarkinë e tufës apo të kopesë, në ato raste kur ndihen të sigurtë, sepse kjo sfidë promovon mbijetesën e tyre. HUmbja e një beteje e kërcënon mbijetesën. Fyerja e një politikani në sytë e një shoku, kjo gjë është diçka që nuk përbën rrezik. Kërcënimi i një politikani në jetën e përditshme, është diçka jo e sigurtë. Është e lehtë t'i shkosh mbrapa nevojës së një politikani pa e kuptuar. Mund të mendoni që kërkimi i fuqisë shkaktohet nga "shoqëria jonë", por majmunët kenë vepruar kështu për 50 milion vjet rresht. Raporte të reja të empatisë shkencore përdorin rrethana të sajuara për të errësuar statusin e kërkesave të kafshëve, që njerëzit e kanë vëzhguar prej gjeneratash.

Politikanët i shtrembërojnë ashpërsisht të vërtetat, mund të thoni. Por kur miku juaj i tufës i shtrembëron të vërtetat, ju jeni të prirur ta anashkaloni. Madje ju vetë i shtrembëroni të vërtetat - nuk mund të bëni ndryshe sepse truri ynë merr më shumë informacione seç është i aftë të përpunojë.

3. Çdo tru analizon dhe klasifikon ma anë të rrugës së ndërtuar nga eksperienca
 Eksperienca e hershme është ajo që ka rëndësi, sepse ndodh në një kohë kur rrugët "janë në një proces ndërtimi". Neuronet lidhen me eksperiencën e njerëzve që vëzhgoni. Kështu që nëse rriteni duke dëgjuar njerëzit të mallkojnë politikanët për frustrimin e tyre, truri juaj është i prirur të bëjë të njëjtën gjë.

Truri juaj u thotë syve se cilin informacion të shohë. Jemi të projektuar të mos i shohim të gjitha detajet por të skanojmë për detaje që përmbushin nevojat tona. Pa një qëllim të ndërgjegjshëm, ju skanoni atë lloj informacioni që ju ndihmon të lidheni me shoqërinë e të avanconi në hierarki e në karrierë. Të njëjtën gjë bëjnë edhe mamalët.

Shfryrja bën të ndihemi mirë por urrejtja ndaj politikanëve, mbetet urrejtje.

Nuk ju shërben. Inati politik është një sjellje e mësuar që është më mirë të mos ekzistonte. Kështu që herën tjetër kur ndjeni inat për një politikan, përpiquni t'i bërtisni: "Ti je një mamal, ashtu siç jam edhe unë!"/Oculus News
Previous Post Next Post