Rregulla të reja bashkëpunimi për mbrojtjen SHBA-Japoni

Shtetet e Bashkuara dhe Japonia i kanë paraqitur rregullat e reja të bashkëpunimit në fushën e mbrojtjes. Ky veprim madhor u mundëson forcabve të armatosura të Japonisë rol më ambicioz ndërkombëtar për shkak të shqetësimeve për rritjen e ndikimit të Kinës. Këto rregulla të reja janë shpallur nga sekretari amerikan i shtetit, John Kerry, pas bisedimeve me ministrin e jashtëm japonez, Fumio Kishida, në Nju Jork.
“Sot ne e shënojmë krijimin e kapacitetit të Japonisë për ta mbrojtur jo vetëm territorin e vet, por, po ashtu, edhe Shtetet e Bashkuara dhe partnerët e tjerë, nëse është e nevojshme”, tha Kerry në konferencën për gazetarë, mbrëmë në Nju Jork. Sipas rregullave të reja, Japonia mund t’i ndihmoj forcat amerikane, që eventualisht kërcënohen nga një vend i tretë, ose do të mund dërgonte anije në një mision në Lindjen e Mesme. John Kerry, po ashtu, e ka riafirmuar sovranitetin e Japonisë ndaj ishujve Senkaku, ndaj të cilave ka pretendime edhe Kina.
.
Previous Post Next Post