Papa Françesku viziton Xhaminë Blu të Stambollit


Papa Françesku viziton sot të famshmen Xhami Blu të Stambollit, në ditën e dytë të një udhëtimi në Turqi që i dedikohet dialogut mes besimeve.

Në krahë të myftihut që falej, papa për dy minuata zhvilloi një meditim, me sytë e mbyllur, me duart e bashkuara, sikurse kishte bërë simbolikisht tetë vite më para paraardhësi i tij, Benedikti XVI në të njëjtin vend.

Pasi mbërriti me një makinë modeste, papa Françesku, 77 vjeç, u prit nga myftiu i madh i Stambollit, Rahmi Yaran, i cili e shëtiti në godinën gjigante, të ndërtuar në fillim të shtekullit XVII nën mbretërinë e sulltanit Ahmeti I, që drejtonte në atë kohë Perandorinë Otomane.

Dy krerët qëndruan për një kohë të gjatë para “mirhab”-it, një kamare e gërryer në mur që tregon drejtimin e Mekës, ku ekspozohet sura e 19 e Kuranit që përmend konceptin e virgjërisë së Marisë.

Gjatë vizitës së tij në vitin 2006, gjesti i Benediktit të XVI në Xhaminë Blu u mor si një lutje, por Vatikani më pas e cilësoi si një meditim. Selia e Shenjtë paralajmëroi se pasardhësi i tij, Françesku, do të zhvillojë të njëjtin ritual.

Në përfundim të vizitës së tij në xhami, papa përshkoi më pas me makinë sheshin e madh të lagjes së Sulltanahmetit që të dërgon në bazilikën e Shën Sofisë, një kishë bizantine e ndërtuar në shekullin e VI, të shndërruar në xhami pas pushtimit të Konstandinopojës nga Perandoria Otomane në vitin 1453 dhe të trensformuar në muze në vitin 1934.
Papa Françesku viziton Xhaminë Blu të Stambollit Papa Françesku viziton Xhaminë Blu të Stambollit Reviewed by Oculus News on 11/29/2014 07:10:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.