5 ushqyesit themelorë që absolutisht çdo vegjetarian duhet të dijë


Kur ju duhet të bëheni më vegjetarian në mënyrën e të ushqyerit, është shumë e rëndësishme të edukoni veten me ushqyesit që trupi juaj ka nevojë.


aa.jpg


Proteinat

Janë pjesa vitale e dietës. Sasia mesatare për gratë është 50 gram dhe për meshkujt 60 gram, që mund ta konsumoni përmes bathëve, thjerrëzave dhe bizeleve; në produktet e fermentuara të sojës e bizeleve, tek vezët e ziera, qumështi i freskët, djathi, kosi dhe tek arrorët.

Mos harroni që të shmangni pseudomishërat dhe ushqime të tjera që pretendojnë se kanë proteina.


Hekuri dhe zinku

Gjaku i shëndetshëm kërkon sasinë e duhur të hekurit dhe dieta vegjetariane e mundëson këtë gjë. Sasia mesatare e nevojshme për një femër 20 deri 50 vjeç, është 19 miligram, për femrat më e meshkujt më shumë se 50 vjeç sasia e duhur është 7 miligram.

Për shkak se trupi i njeriut nuk e rezervon zingun, ështu shumë e rëndësishme që ta marrim atë nga ushqimi që hamë. Zinku është përgjegjës për sistemin imunitarë, metabolizmin qelizor, shërimin e plagëve, ndarjen e qelizave, proteinat dhe sintezën e ADN-së. Sasia mesatare e nevojshme ditore për një mashkull adult është 10 mg dhe për një femër është 7 mg. Burimet më të mëdha të zingut dhe hekurit gjenden tek të jeshiltat si lakra, spinaqi, brokoli, thjerrëzat, melasa dhe mielli grurit në përgjithësi.

Kalciumi

Është shumë i rëndësishëm, trupi i njeriut kërkon kalcium që të ketë kocka dhe dhëmbë të fortë dhe që sistemi nervorë të funksjonojë siç duhet. Sasia mesatare ditore e nevojshme e kalciumit për të rriturit është nga 1001 në 1199 mg dhe mund të gjindet në një varjetet ushqimesh, si tek perimet e errëta e të gjelbërta, tek drithërat, tek zarzavatet e detit, drithërat etj.

Vitamina B12

Vegjetarianët që nul hanë vezë ose produkte të baxhos duhet ta marrin me patjetër këtë element me anë të hapave B kompleks, që përfshinë një sasi mesatare të nevojshme rreth 1.6 miligram për të rriturit. Ky element gjendet tjetër tek kërpudhat, zarzavatet e detit, soja e fermentuar dhe disa lloje algash. Disa tharme ushqimesh kanë gjithashtu sasi të konsiderueshme vitamine B12.

Acidet themelore yndyrore

Trupi ka nevojë për yndyrë në mënyrë që të absorboi vitaminat si ajo A, D dhe K, në mënyrë që të prodhojë energji, kolesterol normal dhe të mbajë zemrën shëndetshëm. Yndyrnat nga kafshët janë të limituara për një vegjetarian, kurse yndyrnat nga produktet e konservuara duhen shmangur për efektet e dëmshme që sjellin në shëndet. Ushqimi që duhet të hani në mënyrë që të merrni sasi të mjaftueshme acidesh themelore yndyrore janë: vaji i ullirit, vaji i susamit, gjalpi i freskët, vaji kokosi. Dhe sasi të moderuara vaji vegjetarian që përmban omega 3, dhe vaji i arrorëve gjithashtu.
Previous Post Next Post