Përse nuk Harrohet Dashuria e Parë, sipas Psikologjisë

 Pavarësisht se sa kohë ka kaluar apo sa marrëdhënie keni kaluar që atëherë, thjesht nuk mund ta harroni dashurinë tuaj të parë. Të dashurosh për herë të parë, do të thotë të ndryshohet jeta. Emocionet që ndjeni janë krejt të reja dhe intensive. Nuk mund të ndaloni të vëzhgoni partnerin tuaj, dhe thjesht nuk mund të imagjinoni të jetoni një jetë pa të. Kur është hera e parë që keni ndier ndonjëherë aq fort për dikë, mund të jetë vërtet shkatërruese kur krejt papritur vjen fundi.

dy fëmijë duke kërcyer në perëndim të diellit

Sipas ekspertëve të marrëdhënieve, ka arsye pse dashuria e parë është kaq e paharrueshme. Për shembull, David Bennett, këshilltar i certifikuar dhe ekspert i marrëdhënieve, thotë për Bustle se kimia dhe lidhja e trurit luajnë një rol të madh në të.

"Dashuritë e para shpesh janë lidhje emocionale shumë të forta," thotë Bennett. "Në shumë raste, ato kanë ndodhur para se pjesët logjike të trurit të jenë zhvilluar plotësisht dhe njëkohësisht kur hormonet trupore po "ziejnë". Kjo krijon një lidhje emocionale pothuajse mbizotëruese përmes lëshimit të oksitocinës kimike, që është e njëjta kimi që lidh nënat me fëmijët".

Oksitocina njihet që është "hormoni i dashurisë". Ndihmon lidhjet e njerëzve më pranë, është ajo që i mban disa njerëz monogamë, mund të ulë frenimet tuaja, dhe mund t'ju ndihmojë të bëheni më të hapur dhe besues të të tjerëve.

"Dashuritë e para shpesh janë të thjeshta, por gjithsesi shumë të fuqishme", thotë Bennett. Edhe gjëra të thjeshta si përqafimi dhe puthja, mund të lidhin kimikisht me partnerin tuaj. Kur është hera e parë që e keni provuar me dikë, është e vështirë t'i harroni ato. Por kjo nuk është arsyeja e vetme pse është e vështirë të harrosh dashurinë tënde të parë.

Truri është i prirur për të mbajtur mend dhe të kërkojë përvoja të këndshme

Ndërsa Dr Amy Ricke, psikiatër i Your Doctors Online, i thotë Bustle se dashuria juaj e parë është e paharrueshme për shkak të mënyrës se si funksionon truri dhe për atë se çfarë ju mëson vetë fakti i të rënit në dashuri.

çiftë fëmijësh duke u përqafuar

Kur bie në dashuri, një masë e kimikateve, të tilla si dopamina, oksitocina dhe serotonina, përmbytin trurin. Këto kimikate "të të ndjerit mirë" mund të shkaktojnë që të ndjehen eufori dhe ndjenja të këndshme kënaqëse, veçanërisht kur ato kombinohen me prekje fizike.

Shumë herë njerëzit përjetojnë të dashurohen për herë të parë gjatë viteve të adoleshencës. Sipas Ricke, këto janë vitet kur rruga e shpërblimit të trurit është e prirur për të qenë veçanërisht e ndjeshme ndaj përvojave të kënaqshme dhe intensive si rënia në dashuri dhe marrëdhënia seksuale.

"Kështu përvoja e parë e dashurisë bëhet gati e pashlyeshme dhe e rrënjosur në tru në një mënyrë shumë të gjallë, të paharrueshme", thotë ajo. "Shpesh është e pamundur të harrohet për shkak të mundësive që zgjon kjo përvojë tek ne. Ne ndiejmë një zgjerim të përvojës sonë njerëzore."

Dashuria juaj e parë ndikon në të gjitha marrëdhëniet tuaja më pas

Pasi të keni provuar diçka kaq të mirë sa të dashuroheni për herë të parë, me shumë gjasë do të ndiqni përsëri atë ndjenjë përsëri dhe përsëri. Është një arsye e madhe pse njerëzit varen nga dashuria e tyre e parë shumë kohë pasi marrëdhënia të ketë mbaruar.

Përse nuk Harrohet Dashuria e Parë, sipas Psikologjisë

"Meqenëse dashuria e parë shpesh ndjehet e fortë, ajo mund të çojë në dikë të besojë se e donte të parën më shumë se të tjerët," i thotë Bustle April Davis, shoqërues dhe themelues i LUMA - Luxury Matchmaking. Ata do të dëshirojnë shumë për ndjenjat e mëdha që kanë pasur kur kanë qenë në marrëdhëniet e tyre të kaluara dhe të kërkojnë atë ndjenjë në të gjithë ata që takohen më pas. Kur nuk e gjejnë, ata mund ta gjejnë veten të kërkojnë të rindërtojnë gjërat me ish-in e tyre.

Por sipas Davis, dashuria juaj e parë nuk do të jetë gjithmonë dashuria juaj më e mirë ose më e thellë. "Ju mund të keni dashur dashurinë tuaj të dytë ose të tretë më shumë, por ajo që ju kujtohet për të parën është ai intensitet," thotë Davis. "Kjo mund t'ju përkthehet duke ndjerë se e doni atë person më shumë në kujtesën tuaj."

Dashuria juaj e parë do të ndikojë në të gjitha marrëdhëniet tuaja pasi për shkak të asaj që ju mëson. Për shembull, do të mësoni për herë të parë që mund të dëshiroheni dhe dëshironi. Do të mësoni gjithashtu se si dëshironi të trajtoheni nga një person tjetër. Kur të përfundojë marrëdhënja, do të mësoni se si ndihet zemra.

çiftë të rriturish në perëndim të diellit

"Ka kaq shumë momente 'mësimore'  kur bieni në dashuri për herë të parë," thotë Davis. "Ndërsa koha kalon me dashuri të reja, prapëseprapë mund të mësoni gjëra të reja, por kjo është më shumë për gjërat që keni mësuar tashmë."

Vetëm se dashuria juaj e parë është e vështirë të harrohet, nuk do të thotë se është dashuria e vetme e vërtetë që do të keni ndonjëherë. Për disa njerëz mund të jetë. Por për të tjerët, është një përvojë e të mësuarit. Këto janë vetëm arsyet pse ajo marrëdhënie e parë është kaq e vështirë për tu harruar.
Previous Post Next Post