Shenjat e Jetës së Suksesshme pa qenë të Pasur ose të Famshëm

Shenjat e Jetës së Suksesshme pa qenë të Pasur ose të Famshëm
 
 Në vijim po paraqesim tetë shenja të jetës së suksesshme që nuk kanë të bëjnë me paratë bazuar në përvojën e njerëzve të shquar dhe studimet e fundit:

1. Suksesi juaj është i vetë-përcaktuar

Është më mirë të dështojmë në origjinalitet sesa të kemi sukses në imitim. - Herman Melville (burim)

Vlen të përsëritet: shoqëria nuk di gjithçka për suksesin. Ndërtimi i një kuadri për suksesin në bazë të ndikimeve shoqërore është një recetë për një jetë të pa lumtur, dhe të pasuksesshme.

Disa njerëz janë me fat të dinë saktësisht se çfarë do të thotë "jetë e suksesshme" për ta (me fat, me të vërtetë!). Për pjesën tjetër prej nesh, gjetja e suksesit vjen përmes një periudhe proçesimi dhe sigurisht, gjykimesh dhe gabimesh.

2. Dështimi nuk duhet të na ndalojë

Suksesi konsiston të shkosh nga dështimi në dështim humbur entuziazmin." - Winston Churchill.

Një nga thirrjet më frustruese të jetës është ajo e një vizionisti krijues - një "shpikësi". Në këtë drejtim, Thomas Edison është ndoshta shpikësi më i famshëm dhe i arritur në histori. Është e sigurt të supozojmë se pafytyrësia e Edison përballë dështimit është ajo që e vuri në lëvizje. Në të vërtetë, këto dështime mund të kenë qenë katalizatori i aksioneve të Edison, "Suksesi është një për qind frymëzim dhe 99 për qind djersitje".

3. Mos dëmtoni
"Primum non nocerum." (Pikë së pari, mos bëni asgjë të keqe.) - Hipokrati.

Bankers Wall Street - dhe institucionet për të cilat punojnë - mund të konsiderohen nga shumë njerëz prej entiteteve më të dëmshme në planet. Këta njerëz janë fajësuar për krizën ekonomike të vitit 2008 që çoi në rënje drastike ekonomike që nga koha e Depresionit të Madh.

Megjithatë, nëse do të pyesni disa njerëz në rrugë nëse i konsiderojnë këta njerëz të jenë të suksesshëm, shumica do të përgjigjen pozitivisht. Si mund të jetë i dikush suksesshëm në kurriz të kaq shumë njerëzve? Kjo pyetje kërkon meditim të thellë.

4. Shijojeni punën tuaj
Bëj atë që dëshiron dhe nuk do të duhet të punosh kurrë në jetën tënde. - Konfuci.

Njerëzit që e duan "punën" e tyre janë nga njerëzit më mirënjohës. Shumë prej nesh fluturojnë përmes ditëve tona të punës, duke llogaritur minuta derisa të mund të shkojmë në shtëpi. Nëse nuk jeni në pozicionin e punës që dëshironi, mund të bëheni më të suksesshëm duke ndjekur njerëzit e tjerë të suksesshëm.

5. Menaxhoni vëmendjen tuaj
Nëse jeni të interesuar për diçka, do të përqendroheni në të, dhe nëse fokusoheni në çdo gjë, ka të ngjarë të jeni të interesuar për gjithçka." - Mihaly Csikszentmihalyi.

Kujdes se ku vendosni të fokosuoheni. Menaxhimi i zgjatur efektiv i vëmendjes ndaj gjendjeve të përqendrimit, çon tek aftësia për t'u përqëndruar ekskluzivisht në një objektiv, objekt, ngjarje ose situatë të zgjedhur. Kur menaxhoni në mënyrë aktive vëmendjen tuaj, nuk po zhvilloni vetëm aftësitë tuaja, por bëheni më rezistent ndaj mënyrës së "autopilot". Maturiteti do përmirësojë situatën tuaj të jetës.

6. Jini vetëmohues
"Mënyra më e mirë për të gjetur veten është humbja e vetes në shërbim të të tjerëve." - Mahatma Gandhi

Gandi tregon shembullin e ndërlidhjes ndërmjet vetëmohimit, shërbimit dhe suksesit. Ai nuk mund të ketë pasur një grumbull parash, por ai nuk kishte nevojë për to. Ishte sërish në gjendje të kalonte në luftën kundër diskriminimit racial dhe të ndihmonte t'i jepej fund pushtimin britanik të Indisë.

Vetëmohimi kërkon përpjekje të vazhdueshme intensive, si dhe besim të fortë në një kauzë më të madhe se vetja. Nuk është për t'u habitur, pra, që të gjejmë disa nga individët më të shquar dhe më të suksesshëm në fusha si mësimdhënia, këshillimi dhe qeveria.
Previous Post Next Post