Këto mjete të përditshme ju Spiunojnë; duhet ta Besoni!

Këto mjete të përditshme ju Spiunojnë; duhet ta Besoni!

 Kur mendojmë për metodat që qeveritë dhe korporatat e mëdha përdorin për të na spiunuar, zakonisht na shkon mendja tek kompjuterët, "smartfonë", dhe ndoshta kamerat e vëzhgimit. Siç do ta kuptoni, këto nuk janë mjetet e vetme që mund të përdoret për të na përgjuar. Sendet e padëmshme si furrat e dhëmbëve, kufjet dhe lodrat e fëmijëve mund të shndërrohen si pajisje të fuqishme të spiunazhit. Kjo me të vërtetë nuk duhet të jetë një surprizë, duke pasur parasysh se çdo prodhues dëshiron të lidhë produktet e tyre në internet këto ditë. "Big Brother" (ose të paktën biznesi i madh) po shikon. . .

Makinat

Makina jonë na spiunon, dhe këtu nuk po i referohemi vetëm modeleve të mençura, vetëlëvizëse; bëhet fjalë edhe për makina të thjeshta. Mund të mos jenë të "mençura", por nuk janë memece. Thuajse çdo mjet i prodhuar ditët e sotme përmban një regjistrues të të dhënave të ngjarjes (EDR). EDR regjistron informacion rreth automjetit, duke përfshirë vendndodhjen e tij, shpejtësinë mesatare, gjendjen e rrugës dhe rrugën e preferuar të pronarit të automjetit. Ky informacion shkon automatikisht tek prodhuesit e makinës.

Këto mjete të përditshme ju Spiunojnë; duhet ta Besoni!

Prodhuesit thonë se i përdorin këto të dhëna për të studiuar sjelljen e automjeteve të tyre gjatë aksidenteve dhe të ofrojë përmirësim. Ky informacion ndahet gjithashtu me autoritetet lighzbatuese për të zbuluar shkakun e aksidenteve. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se prodhuesit nuk do ta përdorin këtë informacion për gjëra të tjera.

Ne as nuk e dimë se sa shumë informacione mbledhin prodhuesit e makinave nga makina. Nuk e dimë kush e zotëron këtë informacion. A është pronari i makinës apo prodhuesi? Gjithashtu, shumica e pronarëve të makinave as nuk e dinë se po përgjohen. Prodhuesit e makinave dhe shitësit nuk janë shumë të gatshëm që ta ndajnë këtë informacion, por spiunazhi vazhdon...


Kufjet


Këto mjete të përditshme ju Spiunojnë; duhet ta Besoni!

Mund të pyesni se si kufjet mund të na spiunojnë. Epo, kufjet, janë në thelb mikrofona. Kufjet dhe mikrofonat punojnë në të njëjtën mënyrë. Vetëm se kufjet konvertojnë sinjalet elektrike në zë, ndërsa mikrofonat konvertojnë zërin në sinjale elektrike. Kufjet mund të konvertohen lehtë që të punojnë në anën tjetër. Kufjet mund të shndërrohen në mikrofona vetëm duke i mbyllur ato në folenë e mikrofonit të dedikuar të kompjuterit tuaj ose në folenë e përbashkët që ndahet nga kufjet dhe mikrofoni në telefona dhe laptopë. Flisni mbi ta dhe shihni se si bëhen me njëherë mikrofona. Kjo teknologji mund të shfrytëzohet për të kthyer kufjet në mikrofona spiun-nëse ndonjë shoqëri, agjenci të zbatimit të ligjit apo agjenci qeveritare të spiunazhit nuk po e bëjnë këtë tashmë. Hulumtuesit e sigurisë në Universitetin Ben Gurion në Izrael kanë krijuar edhe "viruse" që i kthen kufjet në mikrofona për të spiunuar njerëzit. Këto kufje mund të përdoren për të dëgjuar bisedën e një personi sa herë që janë të futura në kompjuter.

Furçet e dhëmbëve


furçë dhëmbësh spiune

Furçat e dhëmbëve po lëvizin ngadalë nga ato plastike në furçe me memorie dhe pajisje. Dhe si me çdo vegël tjetër këto ditë, këto furçe lidhen në internet për të spiunuar mbi ne. Në 2014, Oral B lëshoi ​​një furçë të zgjuar që lidhet me aplikacionet e specializuara të Android dhe iOS nëpërmjet "Bluetooth". Pastruesi i dhëmbëve regjistron çdo fërkim të furçës dhe e paraqet atë tek përdoruesi në fund të çdo larjeje. Furça dhëmbësh ofron sugjerime se si përdoruesi mund të përmirësojë zakonet e tij të pastrimit dhe mund të dërgojë informacion edhe te dentisti. Duke folur për dentistët, ata gjithashtu mund të përdorin informacionin për të krijuar programe larje për pacientët e tyre. Kolibree lëshoi ​​gjithashtu një furçë të dhëmbëve të ngjashme rreth të njëjtës kohë. Pohoi se ndihmoi përdoruesit t'i japin informacione dentistit të tyre." Gjithashtu shtoi se përdoruesit mund të ndajnë informacionin e tyre me "dentistët dhe familjen." Pse duhet të ndajmë informacionin tonë të larjes së dhëmbëve me familjen tonë? Gjithashtu, ka pasur shqetësime se furçet e dhëmbëve mund të përdoret për të dërguar informacione tek reklamuesit e produkteve dentare.

Dritat LED


Këto mjete të përditshme ju Spiunojnë; duhet ta Besoni!

Besojeni apo jo, 171 drita LED në terminalin B të Newark Liberty International Airport në Nju Xhersi ofrojnë më shumë se vetëm ndriçim. Janë pajisur me sensorë dhe të lidhura me video kamera për të mbikëqyrur njerëzit në dhe rreth terminalit. Terminali mbahet nga Autoriteti Portual i Nju Jorkut dhe Nju Xhersit. Thuhet se kamerat përdoren vetëm për të njohur linjat e gjata të aeroportit, targat e automjeteve dhe aktivitetet e dyshimta. Megjithatë, të gjithë e dimë se sistemi mund të përdoret për më shumë. Autoriteti Portual ruan çdo informacion të mbledhur nga dritat dhe mund ta dorëzojë atë në polici sipas kërkesës.


Lodrat e fëmijëve


lodër spiune


Fëmijët shpesh flasin me lodrat e tyre sikur të ishin njerëz dhe mund të zbulonin informacion privat në proces. Kjo po bëhet problem me ardhjen e lodrave të zgjuara të manipuluara me kamera dhe mikrofona. Këto kamera dhe mikrofona nganjëherë dërgojnë informacione tek serverët e operuar nga krijuesi. Genesis, një pronar Hong Kong / Los Angeles, u kap duke spiunuar fëmijët me kukullën e quajtur "My Friend Cayla". Kukulla e transkriptonte bisedën në tekst dhe ia dërgonte palëve të treta. Çuditërisht, kur fëmijët e pyetën kukullën, "A mund të mbani një sekret?" Gjithmonë kukulla përgjigjej: "Unë premtoj të mos i them askujt; është vetëm mes teje dhe meje. "Hakerët gjithashtu mund të hakerojnë këto lodra për të spiunuar fëmijët, për të vjedhur foto, video dhe regjistrime audio ose për të identifikuar koordinatat GPS që mund të zbulojnë vendndodhjen e fëmijës. Mbartja e Smart Bear Toy nga Fisher-Price (një filial i Mattel) është zbuluar gjithashtu si i prekshëm ndaj hakerëve pasi studiuesit në Universitetin e Indianës gjetën një të metë sigurie që u lejoi atyre të aksesonin kamerat.

Miu (mausi) i kompjuterit
mi spiun

Gjithkush e di që po spiunohet nga kompjuteri i tij, por shumica e njerëzve duket se kanë shpërfillur aftësitë e regjistruesve periferikë, si tastiera dhe minjt apo "mausi". Po, ky mausi i padëmshëm mund të përdoret për t'ju spiunuar. Ajo ka ndodhur në Singapor. Në vitin 2012, u raportua se punëdhënësit e Singaporit po spiunonin punëtorët e tyre me anë pajisjeve të ndryshme, duke përfshirë makinat llogaritëse, orë alarmi dhe minjt e tyre kompjuterike. Mousi spiun duket dhe funksionon si i rregullt, përveç se brenda kishin mikrofona dhe një kartë SIM. Punëdhënësi i bën një telefonatë miut, dhe miu fillon regjistrimin e çdo bisede në perimetrin e 10 metrave.
Previous Post Next Post