Këta njerëz besojnë se Vdekja është e Përkohshme

Këta njerëz besojnë se Vdekja është e Përkohshme

 Në një depo të vogël, dy orë në veri të Moskës gjenden 56 njerëz të vdekur që shpresojnë të ngjallen sërish. Trupat e tyre janë përmbysur, gjaku është drenazhuar plotësisht nga arteriet e tyre, ndërsa ata presin, të zhytur në azot të lëngshëm në -196 gradës Celsius për 100 vitet e ardhshme.

Janë duke pritur një jetë të re, ose një vazhdimësi të asaj që kanë jetuar tashmë. Shumë prej trupave u përkasin njerëzve që kanë arritur në fund të jetës së tyre natyrisht, zakonisht në një moshë të përparuar. Morën vendimin për t'u krio-rezervuar para se të vdisnin, ose në disa raste, familjarët e tyre nënshkruan dokumentin post-mortem dhe paguan 36,000 dollarë për të ngrirë trupat e të dashurve të tyre.

Pritja në përparimet e shkencës është arsyetimi i kriopreservimit, dhe më gjerë, një botëkuptim i njohur si transhumanizëm. Një person i vrarë nga kanceri ose sëmundja e zemrës mund të ringjallet me arsye në një të ardhme kur këto sëmundje të mos ekzistojnë më. 


Këta njerëz besojnë se Vdekja është e Përkohshme

"Ata besojnë në avancimin e teknologjisë," thotë Giuseppe Nucci për National Geographic, një fotograf italian që vizitoi me transhumanistët ambientet e kompanisë kriogjike me bazë në Rusi, KrioRus. 

"Ata shpresojnë se dikush do t'i zgjojë".

Kjo shpresë, se e ardhmja do t'i mundë problemet e së tashmes, është po aq e vjetër sa qytetërimet e para që e kuptuan se me çdo vit që kalonte, keta bëhej më e mirë. 

Filozofi rus Nikolai Fedorovich Fedorov ndihmoi në krijimin e një lëvizje të hershme të shekullit të 20-të, e njohur si kozmizëm, e cila u rrënjos në idenë se, duke pasur mjaft kohë, njerëzit mund të mposhtnin të keqen dhe vdekjen. Nëse kohëzgjatja e jetës njerëzore ishte shumë e shkurtër, atëherë zgjidhja e thjeshtë do të ishte zgjatja e saj, madje edhe pas vdekjes, dhe do të pezullonte dekompozimin e saj deri sa bota të përparonte.

Më shumë se një shekull më vonë, kozmizmi i Fedorov është shndërruar në transhumanizëm, nocionin se përparimet teknologjike mund të kapërcejnë kufizimet e njerëzve modernë. Transhumanizmi i shekullit të njëzetë ka prirjen të rrënjoset në Rusi, por ka tundje në të gjithë botën. Nga 56 trupat e ngrira të KrioRus, pothuajse një e katërta janë të huajt, duke përfshirë një pjesë të vogël të italianëve dhe ukrainasve, një amerikan dhe një izraelit. Ka gjithashtu 22 kafshë shtëpiake, duke përfshirë qentë, macet, dhe të paktën një brejtës.

"Jo çdo transhumanist dëshiron të rezervohet, shumica janë të interesuar vetëm për teknologjinë", thotë Nucci. Cryonics, gjithashtu, nuk është i vetmi mjet i transhumanizmit, megjithëse dallon si teknologjia më e besueshme për të ndaluar një trup që të dekompozohet. James Bedford, personi i parë që do të krio-rezervohet, i është nënshtruar kancerit të veshkave në vitin 1967. Trupi i tij mbetet i ngrirë në një objekt të Arizonës, thuhet të jetë i pandryshuar edhe 51 vjet më vonë.

Por, jashtë filmave, nuk ka ende një person me ringjallje të suksesshme të kriogës, gjë që ka të ngjarë të thotë se e ardhmja utopike e pagabueshme e pavdekësisë ende nuk ka ardhur, nëse do vijë ndonjëherë. Por midis shpresave qiellore të larta që përcaktojnë lëvizjen, Nucci vërejti se një cilësi në furnizim relativisht të shkurtër është padurimi. 56 trupat e përmbysur në purgatorin KrioRus duket se nuk e kanë me nxitim dhe mund të presin gjatë. /Oculus News

Previous Post Next Post