Parashikimet e Lashta që rezultuan të Vërteta

 Kur mendojmë për lashtësinë, jemi të prirur të imagjinojmë mendime të prapambetura, shkenca të kota dhe ndoshta piramidat. Por, në shumë raste, shkenca e lashtë i ka dhënë përgjigje pyetjeve të sotme. Madje edhe pa teknologjinë, njohuritë dhe aftësitë eksperimentuese të kohës sonë, të lashtët arritën përpikmëri absolute.

1. Indeterminizmi

Në mekanikën kuantike, indeterminizmi është një nga shtyllat bazë që përbën këtë teori.

Thekson se ne nuk mund ta dimë kurrë se ku ndodhet një grimcë, derisa të ndërveprojë me diçka. Grimcat  lëvizin lirshëm në univers duke ndërvepruar në një mënyrë të rastësishme dhe paparashikueshme.

Indeterminizmi

Në thelb, në nivelin kuantik, është e vështirë të jetë e sigurtë.

Përpara se sa teoria kuantike të ishte dominuese në shkencë në shek. e 20, mendohej se gjithçka mund të parashikohej me saktësi. Qoftë përmes ligjeve të padiskutueshme të fizikës apo nga punët e zotëve, çdo gjë ndodhte në një mënyrë të parashikuar.

Sidoqoftë, ideja e indeterminizmit ka qarkulluar për një kohë shumë më të gjatë.

Për shembull, Aristoteli faktorizojë idenë e ndryshimit në teorinë e tij të 4 shkaqeve, diçka e rradhë për kohën që ai po shkruante. Ai theksoi se disa gjëra në natyrë janë thjeshtë aksidente.

Mes të lashtëve, Leucipusi, një ndër mendimtrët më të mëdhenj të atomit, mban vendin e parë për përshkrimin më të saktë të botës kuantike. Besonte se atomet janë subjekt i "lëvizjeve rastësore dhe të paparashikueshme," një përshkrim i ngjashëm i asaj se çfarë ndodh sot në harkun e një minuti.

2. Realiteti është perceptim

Në shekullin e 7 para erës sonë, një grup shkencëtarësh, mendimtarë para kohës së Aristokratit, të njohur si sofistët, ishin relativistët e parë të vërtetë. Për sofistët, ndijorët dhe përvoja jonë jetësore mbi tokë ishte krejtësisht subjektive. Asnjë njeri nuk mund ta përjetojë botën në të njëjtën mënyrë me një tjetër.

Realiteti është perceptim

Kjo mund të duket e çuditshme po të kemi parasyshë se njerëzit kanë në dukje të njëjtat eksperienca. Njerëzit mund të identifikojnë ngjyrat, format, erën dhe tingujt në mënyra shumë të ngjashme. Sidoqoftë, eksperimentet moderne kanë treguar se përvojat tona ndijore janë pak më të ndryshme nga secili, për shkak të përbërjes gjenetike.

Realiteti është perceptim, i ndërtuar dhe krijuar nga puna e përbashkët e organeve dhe mendjeve tona. Megjithëse këtu mund të ketë një realitet absolut, ne nuk do ta kuptojmë kurrë.

3. Forma sferike e tokës

Një nga filozofët e lashtë, Miletus, lindi në ishullin ionian të Tales në shekullin e 7 para erës sonë. Zakonisht atij i atribuohet themelimi i filozofisë natyrale (degë e filozofisë që shtrojë rrugën drejt filozofisë moderne që njohim sot).

forma e rrumbullakët e tokës

Ai analizojë principet që uhdëheqin krijimin bazuar në mitologjinë tradicionale greke dhe tentoi të zbulonte shkaqet e origjinës së universit.

Aristoteli është mënyra e vetme për t'u njohur me mendimin e Tales, pasi ishte i vetmi që dokumentojë ndodhitë e kohës. Një ndër idetë kyçe që i atribuojë këtij filozofi ishte nocioni i tokës sferike, jo tokës së sheshtë, siç mendohej përpara.

Talesi përdori njohuritë e tij të eklipsit për të propozuar se dielli do shkaktonte një hije ekliptike nëse toka do ishte e sheshtë. Ai theksojë gjithashtu se yjet duket sikur lëvizin njëjtë me njerëzit. Nëse toka do ishte e sheshtë, do të shihje të njëjtët yje lart në qiell gjatë gjithë kohës, pavarësisht se ku do ndodheshe. Thuhet se Talesi ishte aq shumë i përqendruar në ndjekjen e yjeve, sa që ra brenda një pusi ndërsa ndiqte yjet.

Do të duhen më shumë se 1000 vjet për të provuar që toka është sferike, siç besonte Talesi (madje edhe sot, ekzistojnë njerëz që kanë dyshime).

4. Vetja e ndarë

Jemi të prirur ta imagjinojmë veten si një "vete" koherente. Secili nga ne flet rreth një individi në njëjës, me "unë".

Sidoqoftë, psikologjia moderne ka treguar se ekzistojnë më shumë se një "unë" njëkohësisht. Brenda mendjes tonë kemi një qenie racionale të ndërgjegjshme dhe një qenie emocionale jo të ndërgjegjshme, të shkrira në proceset tona fizike. Të dyja janë të nevojshme në mënyrë që një qenie njerëzore të funksionojë.

vetja e ndarë

Platoni ishte ai që teorizojë idenë e "vetes së ndarë". Ai mendoi se njerëzit kanë tre pjesë konkuruese brenda shpirtit të tyre: arsyen, oreksin dhe frymën. E imagjinonte shpirtin (oreksin dhe frymën) si dy kuaj dhe një karrocë (arsyen), duke u përpjekur dëshpërimisht për të ndaluar karrocën.

Kur të treja këto janë në harmoni dhe arsyeja fiton, jemi në paqe dhe të lumtur. Por kur dëshirat dhe oreksi vrapon me ne, jemi në gjendje ankthi dhe lufte të brendshme. Prandaj ndihemi të inatosur dhe stresuar kur nuk jemi nën kontroll të vetvetes, kur e dimë me anë të arsyes se nuk duam edhe një pjatë tjetër supë, por stomaku na nxit sërish dhe sërish për ta mbushur pjatën.

5. Teoria e evolucionit

Shumë njerëz, një nga teoritë më ndikuese dhe transformuese të të gjitha kohërave ia atribuojnë Çarls Darvinit. Në fakt kjo ide ka ekzistuar që prej të paktën 2000 vjetësh përpara Darvinit.

teoria e evolucionit

I pari që teorizojë çdo lloj evolucioni ishte Anaksimandri i Miletusit, në shekullin e gjashtë para Krishtit. Ai pohoi se kafshët kishin evoluar nga krijesat detare. Duke përdorur fosilet dhe arsyetimin deduktiv, hamendësoi se njerëzit mund të jenë adaptuar për të jetuar mbi tokë nga origjina e tyre detare.

Fatkeqësisht, punimet që përmbanin këtë teori janë djegur, bashkë me 100 punime të tjerra, diçka që bëri të jetojmë në errësirë edhe për 1000 vjetë të tjera. U njohëm këto detaje vetëm nga shkrimet e poetëve të lashtë përmes këngëve, të cilat kanë ardhur sot duke kaluar epoka të tëra.

6. Mbijetesa e më të fortit

Në shekullin e 5 para Krishtit, një filozof siçiljan i quajtur Empedokle, shkruajti rreth origjinës së specieve. Kishte disa ide që mund të duken shumë të çuditshme në ditët e sotme. Për shembull, nocionin se krahët, këmbët dhe organet e qenieve janë për të lulëzuar dhe ngritur nga toka, dhe të kombinohen përmes fuqisë së dashurisë për të prodhura krijesat më hibride dhe të çuditshme.

mbijetesa e më të fortit

Kjo forcë nënkuptonte se ato krijesa që nuk ishin vendosur në mënyrën e duhur dhe në vendin e duhur, nuk do t'u shumonin dhe rrjedhimisht do vdisnin. Vetëm krijesat që ishin mjaftueshëm me fat për t'u bërë me gjymtyrët e duhura, në rendin e duhur, do të mbijetonin dhe vazhdojnë të jenë kafshët që ne shohim sot.

Kjo është teoria paraardhëse e evolucionit përmes selektimit natyrorë të Darvinit, të konceptit që vetëm më të fortit dhe më të aftit do mund të mbijetojnë./Oculus News
Previous Post Next Post