Eksperimenti me 5 njerëz zgjuar për 15 ditë rresht, i vërtetë apo lojë?

Eksperimenti me 5 njerëz zgjuar për 15 ditë rresht, i vërtetë apo lojë?

 Në fakt, ne njerëzit nuk jemi kurrë të kënaqur me çfarëdo gjëje që të shohim - të kërkim të pafundë për diçka të pa parë. Ndryshe, të shohësh është të besosh. Do ekzistojë gjithmonë diçka për t'u zbuluar.

Bëhet fjalë për një eksperiment rrëqethës i bërë nga autoritetet ruse me fillimin e Luftës së Dytë Botërore, për të cilin ekzistojnë shumë versione, madje të tjerë mendojnë që është një lojë e rusëve. Të tjerë mendojnë se ky eksperiment kërkonte të zbulonte detaje për të trajnuar agjentë të caktuar rus të cilët do u përdornin për eksperimente të caktuara. Gjithsesi në vijim po pasqyrojmë detajet e një episodi për të cilin është shkruar shumë.

Në vitet 1940, shkencëtarët rus orkestruan një eksperiment ku u përfshinë 5 të burgosur politik, të cilëve iu dha një lloj gazi që i bënte të mos flinin. Kështu që qëndruan zgjuar për 15 ditë.

Eksperimenti me 5 njerëz zgjuar për 15 ditë rresht, i vërtetë apo lojë?

Shpresë e kotë - atyre do ju jepej liria pasi të kishin kaluar testin. Kur njerëzit na premtojnë diçka, jemi të prirur të besojmë dhe imagjinojnë gjërat e mundshme që mund të na ndodhin. Dhe kjo shpresë e kotë, e shpresuar fort nga të burgosurit, i bëri të luajnë mendsh deri në vdekje.

Eksperimenti progresojë ndërsa ditët kalonin - bashkë me ndryshimet drastike në sjelljen e të burgosurve. Që në krye të herës ata u përfshinë nga agonia.

Autoritetet e larta urdhëruan shkencëtarin që ta ekzekutonte të burgosurin e ngelur gjallë që e përballojë këtë ferr. Njëri shkencëtarë kishte frikë nga urdhëri, i drejtojë armën të burgosurit dhe i tha: "Nuk do të kyçem këtu! Jo me ty!"

I burgosuri, duke qeshur në mënyrë të turpshme, ia ktheu: "Ne jemi ju. Jemi çmenduria që jeton brenda teje. Akoma i frikësuar, shkencëtari shkrepi pistoletën mbi trupin e të burgosurit duke synuar ta godiste në zemër. "Pra...për pak...të lirë..." psherëtiu i burgosuri./Oculus News

Previous Post Next Post