Njerëzimi do Zhduket në vitin 2050, besojnë shkencëtarët

 Në fakt ky është një konkluzion i vakët nga grup shkencëtarësh të udhëhequr nga Jeff Nesbit. Këta shkencëtarë studiuan mundësin e rrezikshëmrisë bazuar në inteligjencën artificiale. 

Ekipi i Nesbit gjeti se nëse makineritë apo pajisjet e ndryshme elektromekanike do të ishin të ndërgjegjshme dhe do arrinin super-inteligjencën artificiale, do kenë gjithashtu aftësinë që ta shfarrosin njeriun nga faqje e dheut.

Nëse kokat e raketave të mbushura me lëndë bërthamore që kanë mbetur nga Lufta e Ftohtë do të shpërthenin me sisteme të avcancuara, kjo mund të nxiste në luftëra më të shpejta por më shkatërruese. Kur këta sisteme super-inteligjente të shkrihen me ushtrinë, bota mund të përballet me skenarët më të këqinj të mundshëm.

Njerëzimi do Zhduket në vitin 2050, besojnë shkencëtarët

Kjo është një pikëpamje shumë e vakët që vjen nga mendjet më të ndritura të planetit. Deri tani shkencëtarët kanë arritur konkluzione të zhdukjes së një sërë speciesh gjer në vitin 2050. Një efekt i ngjashëm me një apokalips të tillë mund të jenë edhe efektet e ndryshimeve klimatike, të cilat mund të shkatërrojnë ekosistemin dhe të krijojë ambjentin e duhur për shpërthimin e një sërë virusesh vdekjeprurës.

Superinteligjenca e këtyre pajisjeve mund të ishte thikë me dy presa. Nëse kopjuterët kuantum dhe superinteligjenca e robotëve do t'u përdornin në mënyrë paqësore dhe produktive, do të zgjidhnin një sërë problemesh serioze me të cilat përballet njerëzimi sot, si kurimi i kancerit apo zgjidhjen e problemit të urisë.

Futuristët si Jacque Fresco mendojnë se nëse këto mjete të fuqishme do t'u përdornin në mënyrën e duhur, njeriu do përfitonte së tepërmi në terma afatgjatë./Oculus News
Previous Post Next Post