Si lindi Dita Ndërkombëtare e Gruas - 8 Marsi - dhe çfarë mesazhesh përçon?

Si lindi Dita Ndërkombëtare e Gruas dhe çfarë mesazhesh përçon?

 Dita Nërkombëtare e Gruas në fillim quhej si "Dita Ndërkombëtare e Punës për Gruan". 

Dita Ndërkombëtare e Gruas u mbajt për herë të parë në dt. 28 Mars, 1909, në New York dhe u organizua për herë të parë nga Partia Socialiste Amerikane. 

Në 8 Mars, 1917 në kryeqytetin e Perandorisë Ruse, Petrograd, shpërtheu një demonstratë e femrave që punponin në tekstile, protestë që u shtri në gjithë qytetin. 7 vjet më vonë, perandori i Rusisë Nikola II abdikoi nga froni dhe qeveria e përkohshme që u formua më vonë u dha të drejtën e votës femrave. 8 Marsi u shpall si Dita Ndërkombëtare e Gruas në 1917 në Rusinë Sovjetike. Kjo ditë u festonte kryesisht nga shtetet socialiste dhe komuniste, derisa u adaptua nga Kombet e Bashkuara në vitin1975.

Tashmë kjo ditë festohet në mbarë globin, ku në thelb feston arritjet politike, ekonomike dhe kulturore të gruas. Gjithashtu kjo ditë bën thirrje për barazi gjinore. - Oculus News
Si lindi Dita Ndërkombëtare e Gruas - 8 Marsi - dhe çfarë mesazhesh përçon? Si lindi Dita Ndërkombëtare e Gruas - 8 Marsi - dhe çfarë mesazhesh përçon? Reviewed by Marion Mardodaj on 3/08/2017 11:08:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.