Realitetet e Tmerrshme e të qenit Femër përgjatë historisë

Realitetet e Tmerrshme e të qenit Femër përgjatë Historisë

 Meshkujt kanë udhëhequr që në fillimet e shoqërisë. Në çdo stad të historisë së njerëzimit femrat janë lënë mënjanë.

Kjo nuk ka lidhje me faktin se femrat nuk mund të votonin apo nuk u paguanin rregullisht. Por jetët e tyre ishin një horrorr i vërtetë. Përgjatë historisë, përditshmëria e të qenit femër ka qenë një ferr i vërtetë.

 1. Vajzat e sapolindura u linin rregullisht të vdisnin
Në Athinën e lashtë ishte diçka e zakonshme që të lije një të sapolindur të vdiste në rrugë. Të gjithë rrisnin djemtë meshkuj, edhe nëse ishin të varfër, ndërsa femrat e sapolindura u shpesh u linin të vdisnin, edhe nëse familjet ishin të pasura.

Në Romën e lashtë kjo ishte gjë e zakontë, kryesisht tek familjet e varfëra.

Edhe në Egjiptin e lashtë, ku në një farë perjudhe femrat kishin të drejta të barabarta, të varfërit shpesh i linin fëmijët të vdisnin.

2. Humbja e virgjërisë përkthehej në dënim me vdekje
Në Athinë nëse një burrë zbulonte që vajza e tij kishte fjetur me një mashkull, ai mund ta shiste atë legalisht si skllave. Samoanët u siguronin që gratë e tyre të ishin të virgjëra. Gjatë një dasme samoane, shefi i tribusë do ta çvirgjëronte duke ia çarë cipën e virgjërisë femrës në mes të turmës me gishtat e tij për të provuar që ajo ishte e pastër.

Në Romë, nëse një priftëreshë e perëndeshës Vesta e humbiste virgjërinë e saj para të 30-ve, varrosej e gjallë.

Në Izraelin e lashtë cilado femër që e humbiste virgjërinë përpara martesës, u godiste me gurë deri në vdekje.

3. Meshkujt ishin të prirur të ishin predatorë seksual
Në Romë skllavët duhet të ishin aktivë seksualisht, dhe kjo ishte pjesë e punës së tyre. E vetmja mënyrë që mund të shkaktonte shqetësime ishte kur dikush flinte me një femër që ishte pronë e dikujt tjetër. Edhe atëherë, kjo nuk konsiderohej përdhunim, por thjeshtë dëmtim prone.

4. Nuset shpesh u grabisnin
Në disa pjesë të Kinës, njerëzit vazhdonin të grabisnin nuset deri në vitet 1940. Në Japoni, rasti i fundit i grabitjes së nuses ka ndodhur në vitin 1959. Në Irlandë dhe në Shqipëri ky ka qenë një fenomen shumë i përhapur, sidomos në mesjetë.

Roma nuk do të ekzistonte pa nuset e grabitura. Legjenda e kombit nis me burrin që grabit gruan Sabinë.

5. Gratë u detyronin të vrisnin foshnje te tyre
Vrasja e foshnjeve nuk ishte diçka që ndodhte vetëm në Spartë. Në thuajse çdo shtet, kur një grua lindte një fëmijë të deformuar, ajo detyrohej që ta vriste atë. Në Romë kjo bëhej me ligj, ku çdo foshnje e deformuar duhet të vritej sa më shpejt.

6. Femrat u torturonin
Nëse një grua e martuar guxonte të flinte me një tjetër burrë, ishte e vdekur. Një roman kishte të drejtë që ta briste gruan me ligj nëse e zinte në krevat me një burrë tjetër.

Mendohet që meshkujt e mesjetës kanë bërë jgërat më të këqija. Ata nuk u mjaftonin vetëm me vrasje, por donin që gratë e tyre të vuanin.

Torturat ishin shpesh të tmerrshme, madje nuk kishte as edhe një limit moshe. Një grua mund të torturohej thjeshtë sepse mund të kryente një abord.

7. Femrat u vrisnin me burrat e tyre
Deri në shekullin e 19, një femër e cila humbte burrin në Indi, duhej të hypte mbi funeralin e burrit të saj e të varrosej e gjallë bashkë me të. Ndonjëherë, gjatë luftërave, pritshmëritë ishin që femrat ta bënin diçka të tillë edhe më parë se burri i tyre të vdiste. Nëse një rrethim i kalasë shkonte keq, shpesh femrat e fshatit u digjnin të gjalla bashkë me fëmijët e tyre.

Burrat vetëm sa shihnin familjen e tyre tek digjej. Pastaj, në mëngjes, ata do të lyhen e njollosen me hirin e grave të tyre për të shkuar në luftë. Këta femra e vrisnin veten thjeshtë për t'i motivuar pak më shumë burrat e tyre.
Previous Post Next Post