Sjelljet që bëjnë të shihemi si Idiot

 Sigurisht që edhe shumë njerëz të famshëm e inteligjent i bëjnë sjelljet që do paraqesim në vijim, por sa më shumë ti bëjmë këto sjellje, aq më shumë ka të ngjarë të perceptohemi si idiotë.

Po ju bëni një ngas këto?

Kur bëjnë deklarata bardhë-e-zi, ndërkohë që kërkohet grija. Kjo është shumë e rrezikshme kur nuk jeni ekspertë. Por edhe kur jeni, shumë shpesh, nuancat kërkohen me doemos. Për shembull, është shumë merrezik të thuhet "Është e drejtë". Më mirë kështu: "Kamë parë raste kur kjo ka qenë e gabuar, për shembull, por zakonisht është e drejtë."

- Duhanpirja. Sot, jo vetëm që duhani është seriozisht i rrezikshëm, por po bëhet gjithnjë e më shumë i palezetshëm. Kështu që dikush që kosnumon duhan në prani të të tjerëve, shihet gjithnjë e më shumë më pak se i/e mençur.

- Shqipërimi i gabuar i fjalëve, për shembull, "Ar" në vend të "Bar", "Keçap" në vend të "Çekap", etj.

- Përdorimi i shpeshtë i frazave të paturbullta, në vend të përdorë fraza specifike, si më pëlqen t'i hypë biçikletës, të ecë me makinë, të shoh në kinema, etj.

- Kur fillojnë një mesazh të shkruar me "Emri im është". Fjalia e parë është përshtypja e parë. Kur fjalia fillohet me "Unë jam..." kjo nuk thotë gjë. Emri shkruhet në fund të mesazhit, dhe në emaile, shfaqet në fillim.

- Kur ndjehen tërësisht të sigurtë në vetvete, megjithëse vazhdimisht rezultojnë të gabuar. Konsideroni të kaluarën tuaj. Jeni mjaftueshëm të drejtë, apo të paktën difensiv?

- Kur flasin pa lidhje. Njerëzit e zgjuar zakonisht janë konçiz qoftë edhe kur flasin për një minutë rresht, e ndërtojnë strukturën e fjalisë në mënyrë të qartë, dhe nuk dalin nga tema.

- Insistojnë se i janë përgjigjur saktë një kundërshtie inteligjente. Në këtë situata, priren të mbrojnë pozicionin e tyre, por kur flasin kuptohet qartë se pozicioni i personit tjetër është më i zgjuar.

- Kur thonë se i besojnë fatit, për shembull, "Ishte e thënë të bëhej.", "Gjërat ndodhin për një arsye.", "Ndoshta është një shenjë." etj.

- Kur flasin për supersticionet e tyre, për shembull kur thonë se mendojnë që macet e zeza në rrugë sjellin fat të keq. Se e marta është ditë ters, etj.

- Kur s'pushojnë duke folur për artistët apo këngëtarët, adhurojnë njerëzit e famshëm, lojtrët e shquar apo sportistët etj.

- Kur abuzojnë me substancat. Sigurisht që njerëzit inteligjen mund të qeshin me to ndërsa janë të dehur, por privatisht mendojnë se ata që abuzojnë nuk janë edhe aq të mençur.

- Kur blejnë gjëra të papërshtatshme ndërkohë që nuk janë të pasur. Për shembull kur blejnë orë Rolex, makinë BMW, byzylykë të shtrenjtë etj.

- Kur duken të çuditshëm: vendosin një sërë varësesh apo bëjnë një sërë tatuazhesh, vendosin kapele marinari, i bëjnë flokët si qillim, etj. Kjo paraqitje nuk i bën aspak inteligjent në sytë e të tjerëve.

- Kur shpenzojnë shumë kohë dhe para vetëm për aparencën. Mark Zuckerbergu i famshëm i Facebook, e ka shpjeguar qartë një herë se përse vesh vazhdimisht të njëjtën këmishë.
Previous Post Next Post