5 Ushqime për të shmangur problemet e Zemrës

5 Ushqime për të shmangur problemet e Zemrës

 Studimet tregojnë që 8 nga 10 njerëz në mbarë botën kanë probleme me zemrën si sëmundjet e zemrës, presioni i lartë i gjakut apo ataku kardiak.

Studime nga Universiteti "Emory", SHBA, theksojnë se mbi 50% e vdekjeve për shkak të problemeve kardiake që ndodhin për çdo vit, mund të ishin parandaluar.

Në fakt, duke i shtuar dietës vetëm këto 5 ushqime të thjeshta, do t'u evitonin faktorët kryesorë që çojnë në sëmundjen e zemrës.

1. Fara lirit
Fara lirit është një usqhim i mrekullueshëm. Studimet tregojnë që fara lirit mund të luftojë çdo gjë, që nga kanceri e tek sëmundjet e zemrës. Fara lirit është perfekte për  të menaxhura sëmundjet e zemrës sepse ul nivelin ekolesterolit - një ndër faktorët kryesorë që ndikon në zhvillimin e sëmundjeve të zemrës. Fara lirit është e pasur me omega 3 dhe fibra, elemtentë shumë të rëndësishëm këto që ndihmojnë shëndetin e zemrës. Thjeshtë duke i hedhur disa grimca farë liri ushqimit çdo ditë apo duke ngrënë bukë me farë liri, kjo do ndihmonte në uljen e nivelit të kolesterolit dhe reduktonte problemet e zemrës.

2. Bishtajat
Bishtajat janë të pasura me magnezi dhe potas - elementë që ulin presionin e gjakut dhe nivelin e kolesterolit të keq. Bishtajat janë gjithashtu të pasura me fibra, të cilat siç e përmendëm edhe më sipër, janë shumë të rëndësishme në shëndetin e zemrës.

3. Hudhrat e vjetëra

"Hudhrat e vjetëra" - koka e vjetër e hurdhës me filizat jeshile që dalin nga thelbitë - zakonisht hidhen tutje. Por studimet kanë zbuluar që këto hurdha përmbajnë më shumë ushqyes të shëndetshëm se sa të freskëtat. Kjo erdhi si një suurprizë në komunitetin e medikamenteve, pasi hurdhat e freskëta kishin një reputacion të padiskutueshën në lidhje me shëndetin e mirë. Të dhënat tregojnë se hurdhat e vjetëra kanë më shumë antioksidantë. Antioksidantët janë shumë të rëndësishëm në parandalimin e një sërë sëmundjesh, përfshirë edhe ato të zemrës.

4. Arrat
Sipas një sërë sdutimeve, arra është arrorri më i mirë për shëndetin. Dr. Joe Vinson thekson se kjo për faktin se arrat kanë më shumë se çdo arrorrë tjetër antioksidantë. Por gjithsesi Vinson thekson se çdo arrorrë është i mirë për shëndetin. Arrorrët ulin kolesterolin, reduktojnë presionin oksidativ që shkaktohet nga radikalet e lira dhe redukton inflamacionin e pashëndetshëm.

5. Domatet
Domatet janë ushqimi që konsumohet më shumë në Itali, dhe Italia ka ndër jetëgjatësitë më të larta në botë. Domatja përmban nivel të lartë të licopenit - një antioksidant i fuqishëm që redukton ndjeshëm riskun e sëmdunjeve kardiovaskulare. Domatet janë të pasura me vitamina A dhe C dhe me acid folik. Domatet përmbajnë potasium dhe kolinë, elementë të rëndësishëm në shëndetin e zemrës. Për më tepër, domatet janë agjentë të mrekullueshëm kundër sëmundjeve të lëkurës dhe kancerit.
Previous Post Next Post