Zbulohet regjistrimi i parë i arbëreshëve - 70 vjet pas vdekjes së Skëndërbeut

 Gjendet regjistrimi i parë i popullsisë mbi shqiptarët që shkuan në Itali rreth 500 vjet më parë.

Censimenti (regjistrimi i popullsisë) është i vitit 1543 dhe është publikuar në librin “Le minoranze etnico-linguistico…(Minorancat etniko-gjuhesore) të Pier Francesco Bellinello.

Regjistrimi është kryer rreth 70 vjet pas vdekjes së Skenderbeut.

Llogaritë e asaj kohe janë bërë mbi bazë të zjarrit-oxhakut (fuoco) – thotë për Dita, Luan Shmili.

Nga ky regjistrim rezulton se gjithsej ne 1543 ka patur 1722 familje (vatra zjarri-oxhakë) me 57 mijë e 750 banorë shqiptarë në 45 qendra banimi në Itali.
Previous Post Next Post