Si të lexojmë Energjinë e Dikujt përmes Gjesteve të Fytyrës

 Ky artikull lidhet me të lexuarit e njerëzve dhe për të zbuluar se çfarë mendojnë ata. Kjo arrihet duke lexuar ato që njihen si mikroekspresionet. Ky sinjal i interpretimit të nënkuptimeve bazohet tek ideja që truri është një mjet jashtëzakonisht i fuqishëm. Për shembull, megjithëse nuk mund të kujtoni çdo detaj nga fëmijërija juaj, informacioni është akumuluar diku në trurin tuaj. Nga këtu del në pah se çfarë thotë dikush kur bën një gjest të caktuar. Ekspresionet janë reagimet a pandërgjegjshme të dikujt ndaj stimujve të jashtëm.

Ekspresionet janë një term i zakonshëm në poker: diksh mund të bëjë një rregullim të lehtët të trupit kur ka përpara letra të favorshme. Mund ta shprehë këtë duke prekur flokët apo mjekrën. Nuk është duke u përpjekur për të mashtruar, thjeshtë nuk e di se përse e bën këtë gjest.

Ndonjëherë, personi që jemi duke vëzhguar mund të na japë disa sinjale. Kjo është një sugjerim i nënkuptuar që mund t'i japim dikujt kur i mbledhim informacionin. Nëse personi i pyetur ka një kujtesë që lidhet me sugjerimet tuaja, bebet e tij të syrit mund të zmadhohen ose të tkurren.

Kur jeni duke u përpjekur të lexoni dikë, duhet të vini re detajet fizike. Bëj shumë vëmendje se çfarë po vështron ky person ndërsa komunikon me ju, kushtoi vëmendje qëndrimit truporë, nëse është duke djersitur, dhe nëse mundeni, bëni vëmendje nëse këtij personi po i shtohen rrahjet e zemrës apo intensiteti i frymëmarrjes.

Për të lexuar këtë person, sigurisht që duhet të kesh njohuritë bazike rreth këtij personi. Kur komunikojmë me dikë, fokusi kryesorë i vëmendjes mbetet fytyra, e cila jep informacione të bollshme rreth personit.

Si të lexojmë mikroekspresionet
Ndërsa gjuha, frazat dhe opinionet variojnë ndjeshëm ndër kultura të ndryshme, ekspresionet faciale të shoqëruara me emocionet janë thuajse të njëjta. Këto mikroekspresione bëhen totalisht në mënyrë të pavullnetshme. Paul Ekman, ka definuar 7 mikroekspresione faciale universale: frikën, inatin, lumturinë, mërzinë, habinë,  neverinë dhe përbuzjen (mospërfilljen).

Inati
-Buzët mbyllen si kuletë
- Sytë shkëlqejnë
- Linja e vetulla ulet njëkohësisht për të dy vetullat


Mbani parasyshë se disa nga këto regime ndodhin në 1/15 e sekondës, kështu që mundohuni që të studioni sa më shumë nga personi që keni përballë. Si fillim këshillohet të shihni  veten në pasqyrë kur karakterizoheni nga kjo ndjenjë, dhe pastaj të  vëzhgoni të tjerët.

Neveria
Mënyra më e mirë për të menduar për këtë mikroekspresion është të kutjoni se si keni reaguar kur keni nuhatur diçka të shpifur.


Frika


Habia

Përçmimi


Lumturia

Mërzia


Për më tepër rreth Gjuhës së Trupit, lexo librin "Maska, Gjuha e Trupit: Zëri i Gjesteve; 2013; Marion Mardodaj; Tiranë, i cili gjenet në libraritë kryesore të kryeqytetit.

Previous Post Next Post