Historia e lashtë Pellazge dhe mashtrimet serbe - Opinion

Historia e lashtë Pellazge dhe mashtrimet serbe - Opinion
Nga Fahri Xharra
-Si shpjegohet lashtësia historike në tokat e Serbisë së sotme ?

-Pse serbët mundohen me çdo kusht të rreshtohen në popujt më të vjetër të Europës?

-A i lejon historiografia botërore falsifikimet serbe ?

-Sa jemi, ne shqiptarët mbrojtës të trashëgimisë kudoqoft ajo?

-A na mallkon historia e lashtë ,pjesëtarë të së cilës jemi ne ?

Këto që do t`i lexoni janë thjeshtë një përgatitje e imja se si serbët e shkruajnë historinë e tyre; janë përkthime të sigurta pa asnjë ndryshim:

Si e shohin Serbët historinë në 40 000 vjetet e fundit? (ISTORIJA SRBIJE U POSLEDNJIH 40.000 GODINA )”

-40.000 vjet paraKr. Paleoliti- gjurmët e para njerëzore në token e Serbisë

-6500-5500 paraKr. Mezoliti- Kultura e Lepencit dhe e Gjerdapit

-4500-3200 parKr. Neoliti i ri 0 Kultura e Vinçës afër Beogradit

-2000 – 1000 vjet paraKr -Koha e bronzit , kultura e Vatinacit ,Dubovac

-1000 paraKr-100 pasKr epoka e Hekurit- fiset Tribalet , Dardanet

– 269 pasKr. perandori Claudios i mundë Gotën në Naissus.

– shek i 3-4-të në tokat e Serbisë lindin disa perandorë romak

– shek -4 Sirmiumi ( Sremska Mitrovica ) kryeqendër romake

– Viti 395 Pas ndarjes se Perandorisë Romake , meritori i Serbisë i takon Lindjes

– Viti 527-565 Justiniani e ngriti Justiniana Primen

-Shek . 6 Sllavët e pushtojnë Nen Danubin dhe vendosen në Ballkan .

vinca_gjetjetarkeologjike

Kultura e kohes se bronzit ,ne tokat e Serbisë u pararaqit ne toka e Serbisë (?) rreth 1900 vjet paraKr. në Banat , Srem, Belotić-Bela Crkva , Bubanj-Hum III-Slatina.

Ndërmjet viteve 1200 prKr, në Kosovë , Pomoravlje, Baçka dhe Banat filluan bashkësitë njerëzore të cilët banonin , ushqeheshin ; kultivonin grurin , rritnin bagëtitë.

Kjo pjesëz edhe pse nga datat nuk është e saktë shkruan : “ Në fundin e mileniumit të dytë filluan të paraqiten bashkësitë etnike- Dardanët, Triballet ,Iliret dhe Thrakasit “ Ku ishin sllavët (fxh )? Qëllimi është të shpjegohet se serbët ishin pasardhës të këtyre fiseve pellazge.

Në princip spjegohet mirë por me qëllime përvetësimi . Në pyetjet që i bëra në fillim , shkenca shqiptare vendosmërisht duhet ta thotë fjalën e saj !

Por sidoqoftë , të shohim këtë renditje:

– Shkrimi pellazg i “Vinçës 5500 vjet prk

– Shkrimi Sumer3100.prk

– Piktografia Egjyptase 3000 prk

– Shkrimi me kuja Akadik 2500 prK

– Shkrimi indas 2200 prK

– Shkrimi linear i Kretes 1800 prK

– Shkrimi Semit 1800 prK

– Shkrimi Fenikas 1100 prK

– Shkrimi Etrusk 900

Por serbet nuk janë djepi i civilizimit evropian ; kanë ardhur shumë vonë (Evo zašto im smetamo: Srbija je kolevka evropske civilizacije )

Më shumë në revistat , broshurat librat e historisë së Serbisë.
Previous Post Next Post