Dimali, Qyteti ilir në afërsi të Parthinëve

 Dimali, Qyteti ilir në afërsi të Parthinëve

Në perëndim të qytetit të Beratit ndodhet fshati Krotin. Sipër tij ngrihet një kodër relativisht e ulët deri në lartësinë 450 m mbi nivelin e detit.

Ekzistencën e këtij vendbanimi e dokumentoi arkeologu Austriak Pra Chnike, i cili ka bërë vëzhgime mbi këtë kështjellë


Polybus per te kuptuar menjehere ate qe vete emri i ketij qyteti thote; DY MALE,te cilet natyrisht jane dhe kodra ose lartesi. Dimallum: di dy edhe mal -J.G.Hanit.Koka e djaloshit nga Dimali
Te gjithe e dime qe mali ose kodra, jane ato qe rrihen nga era, deti, stuhite dhe te tjera si keto. Pra emri s’eshte aspak romak, por eshte nje sinonim ne gjuhen shqipe.

koka e artemises gjetur ne apoloni i takon shekullit III para krishtit
Koka e artemises gjetur ne Apoloni i takon shekullit III para Krishtit
Në shumë tjegulla janë gjetur mbishkrime me emrin “Dimalitan”, duke treguar qartë se punishtet ishin pronë e qytetit.

Shkrimtari antik Polibi, thekson se lufta e dytë Ilire – Romake ndodhi gjatë viteve 219 – 218 para Kr. kohë në të cilën Dimali ishte fortifikuar.

Historiani Romak Tit Livi, përmend Dimalin sërish në ngjarjet e vitit 205 para Kr. kohë në të cilën qyteti drejtohej nga Romakët.

Shumë mbishkrime të gjetura gjatë gërmimeve hedhin dritë mbi organizimin politik të qytetit antik.
Në burimet antike Dimali përmendet si një qendër e rëndsishme në periudhën e luftrave maqedono-romake 220-205 p.K. Kështu nga Polibi kemi referencën se Demetër Fari pas disfatës me romakët strehoet në qytetin e Dimalit, në vitet 220-219 p.K dhe vendos aty një garnizon të tij. Gjithashtu Polibi dhe Livi theksojne pozitën e rëndësishme të qytetit dhe vështirëit që hasi komandanti romak ne marrjen e qyteti pas një rrethimi prej 7 ditësh.

Edhe vetë burimet antike e vendosin Dimalin në afërsi të fisit të parthinëve, cka korespondon afërsisht me vendodhjen e sotme të Krotinës.

Praschniker. Në vitin 1963, arkeologët Mano dhe Dautaj zbuluan kalanë e Krotinës, qytetin e Dimalit, i përmendur në luftërat iliroromake dhe një vit më pas zbulojnë disa mbishkrime. Zbulimi më i rëndësishëm i këtyre dy arkeologëve është ai i katër vulave të fragmentura që përmbajnë emrin e qytetit Ilir të Dimalit. Gjithashtu, zbulimi i katër tjegullave me vulë Dimalitan sipas B. Dautajt (“Zbulimi i qytetit ilir Dimal”), i ka ndihmuar këta arkeologë në lokalizimin e qytetit ilir të Dimalit.
Previous Post Next Post