Përse na Përgjon Google?

Përse na Përgjon Google?

 Google është motori kërkimorë më i mirë në botë. Për cilindo që dëshiron çdo lloj informacioni, mund ta gjejë lehtësisht në google. Sa herë në ditë e përdorni google? E dinit që kjo kompani është praktikisht organizata më e madhee spiunazhit në botë?

Sa di google për mua?
Mund t'ia keni bërë vetes këtë pyetje disa herë. Për shembull, ju bëni një blerje on-line, dhe menjëherë një sërë reklamash në Facebook ushqehen me informaiconin e produkteve për të cilat ju jeni të interesuar.

Google merr shumë informacione rreth sjelljeve tuaj, p.sh., çfarë reklamash klikoni, çfarë faqesh vizitoni dhe cilat fraza vendosni në motorët e kërkimit. Google arkivon sasi të mëdha informacioni. Ndërsa ju mund të aksesoni çdo lloj informaiconi që dëshironi, po ashtu edhe google.

Mund të mendoni që google ju spijunon vetëm kur përdorni shërbimet google, apo jo? Kërkimi motorik ju identifikon përmes përdorimit të "cookies" kur vizitoni një faqe interneti. Por kjo ndodh edhe kur përdorni Google Map apo llogarinë e Adsense.

Përgjimi me anë të mikrofonit
The Guardian ka publikuar së fundi një raport ku thekson se si Chromium insalon në PC-të e individëve kode-programe, me qëllim që të marrë informacione përmes mikrofonëve. Kur ky kod-program aktivizohet, mund të dëgjohen bisedat private tuaja.

Mbledhja ilegalisht e të dhënave
Për disa vite rresht ka ekzistuar një element i instaluar në Google Street Views që mblidhte të dhëna përmes "habeve" personal të Wifi-ve. Individët e afektuar nga "WiSpy" angazhuan disa hetues, dhe zbuluan që kompania kishte mbledhur të dhëna nga jeta private e njerëzve, që nga preferencat seksuale, historia shëndetësore e deri tek tradhëtitë bashkëshortore. Për këtë kondravajtje logjore google është gjobitur me 7 milion dollarë.

Gmail njeh sjelljet tuaja në rrjet
Sipas GAwker, motori google kërkon në kontaktet tuaja në email për të gjetur anëtarë për të konkuruar rrjetet e tjera sociale. Kur jua gjen kontaktet me njerëz të tjerë, ju sugjeron që t'i shkrini në llogarinë tuaj në g-plus. Në këtë mënyrë, informacionet e këtyre anëtarëve, google i përdor për llogari të vet.

Kohët e fundit Business Insider ka gjetur që google sugjeron llogari nga website të tjera, veç gmail-it. Këtë gjë google e bën për të konkuruar lojtarët e tjerë në treg si, Facebook apo Twitter.
Previous Post Next Post