Njeriu, Mund të Bëhet Zot?

Jemi një specie kurioze, dhe kurioziteti ynë na ka çuar në disa ide interesante sa i përket vendit tonë në univers: zotët, evolucioni, vetëdija e kuantit dhe multiuniversët.

Por ndoshta ideja më kurioze e të gjithave, është ideja që universi nuk është i vërtetë, dhe se ne jetojmë një simulim kompjuterik të krijuar nga një inteligjencë superiore. Në fakt, sipas Nick Bostrom, filozofit që zhvilloi këtë ide, ky është shpjegimi më i mundshëm i universit për ekzistencën tonë.

Sido që të jetë besueshmëria e këtij pretendimi, ky pretendim prodhon një pyetje të mundimshme: a mundemi ne të krijojmë një simulim të tillë? A mundemi ne të bëhemi zotët e një universi artificial të krijuar me krijesa, me aq mençuri, sa ata të pyesin për vendin e tyre në univers?

Parakushti i parë për këtë mund të jetë krijimi i inteligjencës artificiale, e cila mund të bëjë të njëjtat punë inteligjente si të njeriut./Newscientist/ 
Previous Post Next Post