4 ushqime-zbardhues natyral të dhëmbëve që mundësojnë buzëqeshjen magjike

4 ushqime që zbardhin dhëmbët në mënyrë natyrale
Buzëqeshja e dhëmbëve të bardha ka efektet e saja magjike, sigurisht. Por që të arrihet kjo, duhet eleminuar ose reduktuar ndjeshëm pirja e kafesë, verës së kuqe dhe ushqimeve të sheqerta. Por sërish, edhe shmangja e këtyre ushqimeve është gjysma e punës. Bashkë me larjen minimalisht dy herë në ditë të dhëmbëve, zgjedhja e ushqimeve të duhura, duhet të bëhet pjesë e rutinës së përditshme, në mënyrë që të përftohet buzëqeshja magjike. Megjithëse nuk ekziston një konsensus zyrtarë se sa duhet të konsumoni nga ushqimet e mëposhtme, rezultatet e tregojnë qartë që këto ushqime duhet të përfshihen me patjetër në djetë, për të pasur  në mënyrë të vazhueshme dhëmbë të bardhë dhe shëndet të mirë gojorë.

Brokoli
Brokoli

Pavarësisht se brokoli mund të mos jetë shumë popullorë në Shqipëri, ky agrum që është i pasur me antioksidantë ka një sekret që i sjell dhëmbëve benefite serioze. Një studim i publikuar në European Journal of Dentistry, gjeti që hekuri, i cili është prezent tek brokoli, mund të formojë një shtresë rezistente ndaj acidit në sipërfaqen e pjesës së sipërme të dhëmbëve. Kjo sipërfaqe e redukton kontaktin mes ushqimeve acide dhe pijeve, duke mundësuar kështu smaltimin e dhëmbëve. Madje efektet e brokolit të pagatuar mund të kenë veti pastruese.

Djathi
Një studim i publikuar së fundi në revistën General Dentistry gjeti që konsumimi i rregullt i djathit, rrit prodhimin e salivas, dhe formon një pengesë mbrojtëse në smaltin e dhëmbëve. Studiuesit e Academy of General Dentistry besojnë se alternimi i nivelit të pH-shit në gojë lun rol të rëndësishm - niveli i ulët i pH-shit çon në riskun e kavies dhe konsumimit të dhëmbëve, ndërsa niveli i lartë do të thotë dhëmbë më të shëndetshëm. Pas përtypjes së djathit, pjesëmarrësit në studim treguan një rritje të shpejtë të nivelit të pH-shit. Por jë të gjitha produktet e ngjashme me djathin mund të kenë të njëjtat efekte - qumështi dhe kosi pa sheqer treguan një mosndryshim të nivelit të pH-shit.

3. Rrushi i thatë
 Rrushi i thatë
Në pamje të parë duket se rrushi i thatë me sheqer duket se i dëmton dhëmbët, apo jo? Gabim! Rrushi i thatë praktikisht mundn të përmirësojë shëndetin e gojës, sipas studiuesve në Universitetin e Illinois në Çikago. Studimi, i cili u prezantua në një mbledhje vjetore në American Society for Microbiology, gjeti që acidi oleanolic, mund të parandalojë zhvillimin e dy lloj bakteriesh: mutacionet e streptokokut, të cilat shkaktojnë kavien, dhe porphyromonas gingivalis, që shkakton sëmundje të dhëmbëve. Gjithashtu oleanic i mbron dhëmbët nga plagët bakteriale.

4. Ananasi
Ky frut i ëmbël tropikal mund të bëjë një sërë gjërash të mira për shëndetin e gojës nëse e konsumoni konsiderueshëm, e njëjta enzimë që gjentet tek ananasi, e cila e bën ndjeshmërinë e gjuhës si një letër zmerile, mund të zbardhë dhëmbët.Një studim i publikuar në International Journal of Dental Hygiene gjeti që bromelain - një enzimë që gjendet tek kërcelli i bimëve të frutave dhe gjethet e ananasit - mund të eleminojë njollat në sipërfaqen e dhëmbëve, pa ndikuar negativisht tek smalti. Në fakt furçet natyrale të dhëmbëve me enzima natyrale kanë efekte më të mira zbardhuese se sa formulat abrazive të furçeve industriale, të cilat përfshijnë elemente si perlitet apo karbonati i kalciumit./Prevention/
Previous Post Next Post