Shpresë për të ndihmuar studentët që vuajnë nga depresioni, ankthi dhe sresi

A është e mundur për të parandaluar problemet mendore të studentëve ndërsa studiojnë në universitet? Pyetja është "po", sipas një skuadre psikologësh nga Loyola University Chicago, SHBA, të cilët ndërmorën një studim të kujdesshëm të 103 ndërhyrjeve universale që përfshinë mbi 10 000 studentë, pasi këta studentë kishin studiuar nga 2 në 4 vjet.


Studiuesit theksojnë se parandalimi universal, është programi që fokusohet tek studentët në përgjithësi, jo vetëm tek studentët që janë nën rrezik dhe kanë shfaqur probleme. Programet ndihmojë gjithashtu për të zhvilluar aftësitë emocionale sociale të studentëve, perceptimin e vetëvetes, dhe marrëdhënjet ndërpersonale, por edhe rregullimin e tyre akademik. Sidoqoftë, programet ndryshojnë në efektivitetin e tyre.

Këto gjetje janë të rëndësishme sepse stresi, ankthi dhe depresioni janë ndër problemet e zakonshme që përjetojnë studentët e shkollës së lartë. Për më tepër, këto probleme mund të ndikojnë në performancën akademike të studentëve. Nga ana tjetër,zhvillimi i aseteve psikologjike - përfshirë aftësitë përshtatëse emocionale dhe shoqërore, perceptimin pozitiv të vetëvetes, dhe marrëdhënje ndihmëse ndërpersonale - demonstron lidhje adaptive me shëndetin mendorë dhe performancën akademike./sciencedaily/

Autorët diskutojnë vlerën e programeve të trajnimit të aftësive me një fokus tek shëndeti mendorë parandalues në kontekstin e shkollës së lartë. Ata konkludojnë se programet efektive për të parandaluar ankthin emocional dhe promovuar asetet psikologjike garantojnë përdorim të gjerë.
Previous Post Next Post