Shkencëtarët zbulojnë pjesën e trurit që Parashikon Mendimet dhe Synimet e të tjerëve

Shkencëtarët zbulojnë pjesën e trurit që Parashikon Mendimet dhe Synimet e të tjerëve
Shkencëtarët besojnë se kanë zbuluar bazat neuronale në tru që lidhen me parashikimin e e qëllimit dhe synimit të të tjerëve.

Studiuesit thonë se të kuptuarit e bazave nervore të ndërveprimeve shoqërore çon drejt rrugës për një trajtim më të fokusuar të çrregullimeve të ndërveprimeve sociale.

Autori kryesorë i këtij studimi, Dr. Keren Haroush thekson: "Shumë konflikte ose ndërveprime të ndryshme ndodhin nga një paaftësi për të lexuar me kujdes qëllimet e të tjerëve apo atë pjesë të fjetur të mendjes së tyre.

Shkencëtarët bënë disa eksperimente me rreze në trutë e majmunëve të cilët ishin duke u përballuar me dilemën klasike të burgut të të burgosurve në një lojë.

"Aftësia për të pasur sukses në lojë qëndron në aftësinë për të parashikuar konkurentin tjetër," thekson Haroush.

Eksperimenti përfshiu dy aspekte kyçe tek majmunët. "Së pari, që rezultatet janë kontigjent i një konkurrence të përbashkët vendimesh për të dy palët, dhe kështu që vendimi i asnjërit nuk mund të garantojë rezultat individual, dhe se tjetri është që të dy vendimet mund të jenë të njëjtë, ose jo."

Një majmun merrte sasinë më të madhe të ëmbëlsirave kur refuzonte, ndërsa oponenti tjetër vendoste të bashkëpunonte. Ndërsa të dy majmunët merrnin sasi më të vogla ëmbëlsirash kur bashkëpunonin, dhe sasi më shumë të vogla kur refuzonin të dy.

Rezultatet zbuluan:

- Vendimet e majmunëve në ekpseriment u reflektuan qarkullimin e 25% të neuroneve.
- Por në aspektin e zgjidhjeve të panjohura të oponentit, kjo ndikonte aktivitetin e një të tretave të neuroneve.

Në këtë kontekst, autorët konkludojnë se qelizat parashikuese gjatë ndërveprimeve të përbashkëta përbënin rreth 1/3 e qarkullimit të neuroneve dhe ishin më të pranishme se qelizat që deshifrojnë zgjedhjet personale të majmunit.

Ata konkluduan se aktiviteti në dorsal anterior cingulate corteks parashikonte me saktësi vendimet e veta të majmunëve me rreth 66% gjatë eksperimentit, ndërsa të kundërshtarit me 79%./medicalnews/
Previous Post Next Post