Psikologjia e ngjyrave dhe marketingu në internet

Nga Pam Renovato (webmaster)

 Është e domozdoshme që tregtarët e internetit të eksplorojnë vazhdimisht rrugë të ndryshme për të bërë përshtypje të mirë tek vizitorët e tyre. Biznesi juaj varet nga ky fakt. Ne kemi pak kohë në dispozicion përpara një vendimi nëse jemi apo jo ekspertët e ardhshëm. Duhet ta përdorim mirë kohën.

Hapi i parë është se si do ia prezantojmë vizitorëve faqen tonë të internetit, ku rëndësi të veçantë duhet t'i kushtohet dizanjit të mirë dhe ngjyrave të duhura. Përshtypjet e para janë shumë të rëndësishme. Duhet të bëjmë të pamundurën për to pasi kemi vetëm një mundësi. Mos harroni që faqja juaj është dyqani juaj, dhe duhet ta trajtoni me respekt.

Përmbajtja e faqes, shërbimet për klientët, një vend i ngrohtë në treg dhe një listë të konsiderueshme të të abonuarve nga rrjetet sociale, janë shumë të rëndësishme për mbarëvajtjen e faqes. Dizanji dhe ngjyrat e faqes janë të rëndësishme gjithashtu. Është një arsye kuptimplotë se përse vizitorët mund të mërziten duke parë vazhdimisht të njëjtën faqe interneti. Pavarësisht se sa e pabesueshme mund të jetë përmbajtja e faqes tuaj, duhet t'i mirëprisni vizitorët dhe të ndihen si në shtëpi kur vinë në faqen tuaj.

A e dinit që ju mund të kontrolloni gjendjen shpirtërore të vizitorëve duke përdorur ngjyrën e duhur? Ky është një koncept i thjeshtë që shpesh injorohet. Pse? Emocionet e njerëzve nxiten shpesh nga ngjyrat. Duhet të zgjidhni kombinimin e duhur të ngjyrave të faqes. Çdo gjë që ne blejmë, hamë, veshim, dhe të gjitha gjërat që na rrethojmë kudo që ndodhemi, në punë apo shtëpi, të gjitha kanë ngjyra. Këto ngjyra prodhojnë përgjigje emocionale dhe psikologjike nga të gjithë. Këto përgjigje reflektojnë se kush jemi dhe çfarë ndjejmë dhe mendojmë.

Ngjyra është gjëja e parë që vërejmë dhe e fundit që harrojmë kur vizitojmë një faqe interneti. Nëse përdorni ngjyrat e duhura,  do të thotë që keni përdorur mjete të fuqishme. Është dera e mendimeve, dëshirave dhe ndjenjave tona më të thella. Kjo është një çështje që ia vlen të diskutohet me cilindo.

Cilat ngjyra duhet të përdorni? Është gjithmonë zgjedhja e duhur që sfondin e materialit ta mbani me ngjyrë të bardhë. Kjo është e lehtë për syrin dhe prodhon një sens profesionalizmi. A bardha nxit emocione si: pastërtia, paqja dhe perfeksioni.

Ndërsa e bardha është një ngjyrë shumë e rëndësishme, do duhet që ta kompletoni faqen tuaj edhe me ngjyra të tjera. Mbi të gjitha, ekziston kreativiteti në çdonjërin prej nesh. Ekzistojnë pambarim ngjyra për të zgjedhur. CIlat janë më të mirat!

Ja disa ide të dobishme 
Ngjyra e kuqe stimulon ngrohtësinë, urinë dhe eksitimin. Ngjyrat më të ftohta si jeshilja dhe bluja, rrisin qetësinë dhe përmbajnë ndjenja. Ngjyrat e zera i bëjnë objektet më të rënda, ndërsa ngjyrat e hapura i bëjnë më të lehtë. E verdha mund të reflektojë mungesën e shqetësimit, ndërsa e zeza, mund të reflektojë shqetësim. Sigurisht që jo të gjitha ngjyrat thonë të njëjtën gjë për çdo njeri. Ndonjëherë e verdha mund të simbolizojë gjërat e lira, jeshilja ndonjëherë mund të simbolizojë paratë, e zeza mund të simbolizojë elegancën dhe vdekjen.

Ngjyra është kthyer në shkencë tashmë dhe është një pjesë shumë e rëndësishme e arsenalit të reklamimit. Duhet të mendoheni mirë përpara se të zgjidhni ngjyrat, pasi do jenë identiteti juaj, sepse sapo një ngjyrë bëhet publike, ajo është e lidhur me biznesin apo kompaninë tuaj. Sigurisht që shembulli i koka-kolsës është shumë domethënës. Ngjyra është aq e rëndësishme, sa edhe identiteti juaj. Nëse një ngjyrë prodhon një simbol, kujdesuni që edhe ngjyrat e tjera të bëjë të njëjtën gjë.

Mendohuni mirë përpara se të zgjidhni ngjyrat! Të aplikosh një set ngjyrash që simbolizojnë produktet tuaja, është një logjikë e thjeshtë. Për shembull, në dyqane, ngjyrat identifikojnë shijet, firmat dhe produktet. Bluja shumë rrallë simbolizon freskinë e akullit; në një kontekst të caktuar, jeshilja mund të simbolizojë pyllin jeshil apo bimën e mentes. E kuqja ndodhet tek luleshtrydhet, qershitë apo mollët, dhe është shumë joshëse. Nuk duhet të zgjidhni asnjëherë ngjyrën gri për detergjentët, sepse nuk doni rroba ngjyrë gri, por me ngjyra të hapura. Bluja është shumë jondjellëse mbi një pjatë dreke, është më e suksesshme si një pjatë dreke.

Grija dhe ngjyra kafe janë të zymta dhe duken depresante, ndikojnë jashtëzakonisht në gjendjen shpirtërore. Por ky ndikim mund të zbutej nëse do t'i kombinonim me të kuqen. Kjo mund t'i japë përshtypjen e stabilitetit dhe fuqisë vizitorëve. Këto lloj emocionesh do t'i ndihmonin vizitorët që ta asocionin sitin tuaj me qëndrueshmërinë dhe fuqinë. Edhe bezha, e kaltëra dhe bluja mund të prodhojnë ndjenjën e fortësisë. Lista vazhdon...

Mos u dehni pas ngjyrave, kur bëhet fjalë për biznesin tuaj. Kjo ka shumë rëndësi!
Realiteti i sotëm është i prekshëm nga të gjithë, ne dikur jetonim në një botë bardhë e zi. Televizioni ishte i zi, reklamat e printuara ishin më së shumti të zeza. E gjitha kjo, në SHBA ndryshojë në vitet '60, dhe ka krijuar reagime zingjirë që sot konsiderohen si të vërteta. Ngjyra është tërheqësi më i rëndësisëm i vëmedenjes. Si qenie njerëzore, ne i sjellim botës shihen tonë.

Si do mund të zgjedhim se me cilën ngjyrë mund të identifikohemi? CIla është ngjyra më e mirë? Ndonjëherë nuk ekziston një përgjigje unike, por vetëm sa do të duhet të godasësh në shenjë. Ndërsa alternativa më e mirë për kompanitë më të rëndësishme ndërkombëtare, është ngjyra blu.
Previous Post Next Post