8 Besime Mesjetare që sot mund të shpjegohen logjikisht

 Njerëzimi përgjatë kohërave ka besuar në një sërë krijesash mitologjike dhe në një sërë fenomenesh të çuditshme, madje shumë nga këto besime ekzistojnë edhe sot e kësaj dite; kjo s'do t'thotë që fenomenet mitologjike ekzistojnë. Besimi në këto ide të çuditshme mund të shpjegohet me përmbushjen e nevojës së njeriut për të gjetur shpjegime për gjërat që nuk kupton. Në vijim po paraqesim disa shpjegime shkencore bazuar mbi njohuritë moderne në lidhje me disa besime të hershme mitologjike.

1. Magjia

Magjia

Mjekësia me barëra popullorë është praktikuar prej shumë kohësh nga kultura të ndryshme,  madje edhe sot aplikohet në disa vende në botë. Shumë prej nesh në ditët e sotme mund t'u duket si shaka apo lajthitje, por në kohërat e lashta besohej se shërimi me barëra popullorë ishte magji. Mjekësia popullore në ditët e sotme përkrahet nga shkenca. Shumë ilaçe moderne të sotme përbëhen nga barëra mjekësorë të përdorura nga njerëzimi për mijëra vjet me radhë. Madje edhe shumë ekpserimente të bëra nga shkencëtarët kanë provuar që edhe nëse disa barëra nuk përpunohen në laboratore, dhe përdoren siç merren nga natyra, sërish kanë veti shëruese.

2. Xhuxhmaxhuxhët

 2. Xhuxhmaxhuxhët
Sipas legjendave, xhuxhmaxhuxhët janë përgjithësisht njerëz shumë të shkurtër që punojnë gjithë ditën në miniera dhe praktikojnë farkëtarinë. Shumë njerëz i përfytyrojnë si zeshkanë që nuk preferojnë të shpenzojnë kohë me njerëzit por vetëm me të vetët. Kjo mund të shpjegohet lehtësisht sot me fenomenin "xhuxhmaxhuxh", një gjendje që bën që krahët dhe këmbët të mos rriten, ndërsa trupi dhe koka kanë përmasa normale. Ata me këtë gjendje bëjnë një jetë normale dhe në të vërtetë kjo nuk konsiderohet sëmundje. Nga ana tjetër, ekzistojnë mbi 200 faktorë që mund ta shkaktojnë këtë fenomen që lidhen kryesisht me problemin e rritjes së hormoneve.

3. Gjigandët

 3. Gjigandët

Gjigandët përmenden dendur nëpër folklore të kulturave të ndryshme; mjaftueshëm të gjatë për të të shtypur me këmbë apo për të të kapur me një dorë dhe hedhur në ajër si një top tenisi.

Sipas legjendave gjigandët ishin qenie që vinin në tokë kur djali i Zotit kishte marrëdhënje me vajzat e njeriut. Mentime interesante, ekziston një gjendje që njihet si "gjigandizmi", që i bën të prekurit të rriten mbi përmasat normale por që zakonisht nuk jetojnë gjatë. Kjo sëmundje shkaktohet nga çrregullimet e hormoneve në moshë të re, dhe me mjetet e reja mund të kurohet në ndonjë rast.

4. Dragonjt

Dragoni Komoto

Besimi tek dragonjt duket se ka penetruar tek të gjitha kulturat  dhe ngjan si universal, disa mund të pretendonë që dinozaurët  filluanë të ecin mbi tokë në të njëjtën kohë me njerëzit dhe se dinozaurët fluturues mund ta shpjegojnë këtë fakt, por në fakt nuk ekzistojnë shumë të dhëna që mund ta mbështesin këtë. Por specie si "dragoni komoto" ekzistojnë edhe sot e kësaj dite, megjithëse nuk kanë krahë apo nuk lëshojnë flakë nga goja. Disa madje besojnë që krokodilët dhe alegatorët kanë influencuar mesimin tonë tek dragonjt. Të tjerë sugjerojnë se është çështje evolucioni, se ne kemi frikë nga krijesat që fluturojnë, nga gjarpërinjtë dhe macet e mëdha, dhe se dragonjtë mund t'i përfshijnë të gjitha këto frikëra në specien e tyre.

5. Pushtimi nga djalli

Pushtimi nga djalli

Shumë njerëz besonin që skicofrenia ishte një formë e pushtimit nga djalli, madje shumë njerëz besimtarë i besojnë akoma kësaj qasjeje. Ditën e sotme shkenca ka avancuar shumë në shpjegimin e skicofrenisë dhe çrregullimeve të tjera. Për shembull, shkencëtarët kanë mësuar që skicofrenia është gjenetike dhe se ata që janë të prekur nga kjo sëmundje kanë më pak lëndë gri në tru dhe ventrikula të zgjeruara.

6. Vdekjet e befasishme i faturoheshin djajve

 Vdekjet e befasishme i faturoheshin djajve

Në kohët e lashta njerëzi shpesh mund të vdisnin në mënyrë të pashpjegueshme nga doktorët apo të diturit e kohës, dhe këto vdekje i atribuoheshin fuqive mbinatyrore. Sot këto konfuzione mund të shpjegohen me vdekjen e papritur foshnore. Megjithëse shkencëtarët nuk janë krejt të qartë për të gjitha shkaqet që e shkaktojnë, por duke i vënë foshnjet të flenë me kurris apo anash, ndihmon jashtëzakonisht në reduktimin e shfaqjes së këtij problemi. Ekziston edhe një version tjetër i kësaj vdekjeje për të rriturit që nuk mund të shpjegohet plotësisht sot, por aritmia kardiake konsiderohet si ndër shkaktarët kryesore.

7. Magjia e zezë

Magjia e zezë

Në kohën shtrigave por edhe në disa vende të botës sot, njerëzit nuk e kuptonin epilepsinë dhe pushtimin nga kjo sëmundje por ia atribuonin magjisë së zezë. Në mesjetë shkencëtarët kishin pak njohuri rreth saj, dhe kur njerëzit nuk kuptonin diçka, dëshironin që të krijonin një shpjegim. Në rastin e epilepsisë ishin përgjegjëse shtrigat, por sot shkencëtarët e kuptojnë që epilepsia shkaktohet nga diçka brenda trupit të njeriut dhe jo nga fuqi mbinatyrore.

8. Vampirët

Porfiria

Ekzistojnë shumë çështje mbi besimin tek vampirët që mund të jenë logjikisht të shpjegueshme. Shpjegimet varjojnë nga moskuptimi i dekompozimit tek varrimi i parakohshëm e një sërë çështjesh të kësaj natyre. Sidoqoftë, në ditët e sotme shumë njerëz vuajnë nga një sëmundje që njihet si "catalepsy" e cila bën që njerëzit të varrosen në një kohë që s'kanë vdekur por që duken si të vdekur. Atëherë besohej se kur këto njerëz çoheshin ishin vampirë, por duke qenë se shumë nga këto raste përkonin me sëmundjen e murtajës, bënte që këto të kafshonin të tjerët dhe të silleshin në mënyrë të egër. Ndërsa sa i përket ndjeshmërisë së vampirëve ndaj dritës, ekziston një sëmundje që njihet si "porphyria", që ndjeshmëria ndaj dritës është një nga simptomat e saj..
Previous Post Next Post