"Xheli Vaginal", parandalon infektimin me SIDA tek femrat, edhe nëse aplikohet pas aktit


2014-03-13_111040.jpg
Disa lajme të mira vijnë për luftën kundër HIV: studiuesit kanë zhvilluar një xhel që mund t’i ndihmojë femrat të mos infektohen me SIDA, edhe pas kryerjes së aktit seksual.
Shkencëtarët e testuan xhelin tek disa majmunë që ishin të infektuar dhe disa jo. 
Gjithsesi, testi nuk rezultoi i suksesshëm në 100% të rasteve, por pas përdorimit të xhelit
vaginal, një në gjashtë majmunë u infektuan. Studimi është shumë shpresëdhënës për
njerëzit, pasi në rastin e njerëzve ai mund të aplikohet para dhe pas aktit seksual, duke
reduktuar kështu në maksimum mundësitë e infektimit me sidë.

Rowena Johnston, zv.presidente e Fondacioni Kërkime për Sidën, thekson se ky xhel 
mund të përdoret si gjithë xhelët e tjerë.
Megjithëse SIDA do ekzistojë në të ardhmen, ky test - i publikuar të mërkurën në revistën
Science Transational Medicine - tregon se xheli mund të ndihmojë në frenimin e përhapjes
së virusit. Në Afrikë, vlerësohet se rreth 60% e pacientëve të sëmurë me sida janë femra.
Gjatë testit, xheli parandaloi ADN-në e HIV-it të penetrojë në atë të kafshëve - majmunëve.
Disa ekspertë theksojnë se ky xhel nuk do jetë gati për përdorim për njerëzit edhe për disa
vite. Dhe se suksesi tek majmunët nuk do të thotë sukses absolut edhe tek njerëzit.
Megjithatë, mundësitë që ky xhel të luftojë SIDA-n janë jashtëzakonisht inkurajuese.
Previous Post Next Post