Shkencëtarët amerikan zbulojnë një ilaç kundër fruthit që merret me anë të gojës


measles.jpg
Shkencëtarët amerikan kanë arritur të zhvillojnë një ilaç që merret oralisht dhe lufton fruthin, një sëmundje e evitueshme kjo që ka filluar të rritet vitet e fundit për shkak të lëvizjeve antivaksinim.


Vetëm primatët mund të sëmuren me fruth. Prandaj, shkencëtarët e Universitetit Emory në SHBA, kanë bërë eksperimente mbi qelbësat e infektuar me një sëmundje të ngjashme me fruthin.


Pas eksperimenteve të shumta, qelbësave u dha oralisht një ilaç i njohur si ERDRP-0519, për dy javë rresht.


Sipas raportit të publikuar në një të përditshme shkencore amerikane, atyre qelbësave që u ishte dhënë ilaçi për tri ditë rresht, jetuan dhe fituan imunitet, ndërsa atyre që nuk u dha ky ilaç, ngordhën.


Nëse elsperimenti do rezultojë i sukseshëm, ilaçi kundër fruthit mund të merret përpara se të shfaqen simptomat, duke mundësuar kështu kohë të mjaftueshme për të mbrojtur personat që kontaktojnë me pacientët e sëmurë.


Nëse ilaçi merret pas shfaqjes së simptomave rezultati do jetë i dobët, dhe virusi do ndalohet me mjete të tjera.

Vaksinimi është forma më efektive e mbrojtjes kundër fruthit, i cili në SHBA u deklarua i eliminuar në vitin 2000. Simtoma më e zakontë është kur puçrrat mbushin trupin dhe fytyrën e të infektuarit.
Shkencëtarët amerikan zbulojnë një ilaç kundër fruthit që merret me anë të gojës Shkencëtarët amerikan zbulojnë një ilaç kundër fruthit që merret me anë të gojës Reviewed by Oculusnews Albania on 5/18/2014 01:53:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.