Miene Kamf, Das Kapital dhe veza


Marion Mardodaj
 Tek po bisedoja dje me një shkrimtare të spikatur shqiptare rreth këtyre dy librave , në një moment
ajo më tha . - “Mos u merr me këto , dihet muhabeti, e njëjta histori, veza apo pula? Ore pse
s’merresh me krijimtari ti se kam vënë re që s’të mungon dhuntia?”. Dëgjo, - i thashë, - “ në kohën e
komunizmit ishte një superbishë që përveçse mbante lidhur me zingjirë ëndrrat e shqiptarëve,
mbante lidhur edhe një tufë minibishash, dhe sa herë që superbisha kishte nevojë për gjak lëshonte
ndonjë nga këta minibishat. Dhe minibisha i i liruar përkohësisht nga zingjirët bënte kërdinë në masakrimin e njerëzve dhe përdhunimin e ëndrrave të shqiptarëve. E gjitha kjo bëhej në një fshehtësi mistike. Edhe nëse ndodhte që diçka të dilte në sipërfaqe, superbisha kishte një tufë sogjsh parazitngrënësish mbi trupin e tij, të cilët e bënin mirë punën e tyre. Nga njëra anë këta zogj ushqeheshin me parazitizmat që ndodheshin mbi trupin e bishës,dhe nga ana tjetër i cicëronin popullit me tingujt që gjeneronin nga të ushqyerit me këta parazita. Sot këta minibisha janë të liruar nga zinxhirët,dhe populli i di të gjitha. Populli është tepër i lodhur nga këngët e historitë. Ndjenjat dhe sentimentalizmat humane janë në nivelin minimal , më duket sikur i bie popullit në qafë kur mendoj që dikush do të ndikohet prej librave apo poezive të mia në një kohë që minibishat sot janë liruar nga zinxhirët, kanë scepiet e tyre të zogjve, rrezen e tyre të veprimit , dhe në çdo moment janë gati të kafshojnë ëndrra shqiptarësh të ndershëm. - Shumë e vërtetë më tha. Është diskutuar gjerë e gjatë nëpër media këto ditë për librin “Miene Kampf”(Lufta Ime) të Hitlerit. Debati se nëse duhet të lejohet apo jo , më tingëllon tepër qesharak duke pasur parasyshë që sot me vetëm disa klikime në internet mundet të bleshë e të sodisësh gjithçka të paimagjinueshme të kësaj bote apo gjithçka që mendja e një njeriu anormal mundet të imagjinojë . Nga ana tjetër, në realitetin politik shqiptar ekzistojnë mjaft personazhe që vazhdojnë të bëjnë luftën e tyre me mendësinë e marksizëm-stalinizmit , dhe po të gjindet ndonjë shkrimtar i mirë e të bëjë ndonjë biografi, e them me bindje të plotë se “lufta” që disa nga politikanët tanë po bëjnë do të rezultonte mijëra herë më e fëlliqur moralisht se “Miene Keimf” i Hitlerit.

Përjashto Biblën, “Miene Kampf” dhe “Das Kapital” janë librat që edhe sot e kësaj dite ndikojnë politikat globale . Si pasojë e ndikimit të konsiderueshëm të këtyre dy librave,globi ka aktualisht këtë konfigurim territorialopolitik , këtë rend socioekonomik , madje edhe politikat që aktualisht zhvillojnë të gjitha shtetet apo organizatat ndërkombëtare ndikohen në mënyrë të konsiderueshme prej këtyre librave . Si rrjedhojë ,padyshim që tek këto libra ka plot të vërteta. Gjithësesi , përfundimi është i qartë që të dy librat përfundojnë me dilemën e famshme që ka shoqëruar historinë e njerëzimit që nga krijimi i tij , atë të vezës dhe të pulës. Vlen të theksohet këtu edhe ndikimi i Napoleon Buonapartit. Veç risive që Napoloni i solli politikës moderne, përdorimi në realitet i tij për sa i përket komandimit politikisht të sjelljes njerëzore. Që njerëzit komandohet vetëm nëpërmjet dy elementëve, ose shkopit ose karrotës, përjashto Biblën, përbën trinomin e konfigurimit që globi aktualisht ka. Gjatë gjithë historisë së njerëzimit shkaku kryesor që stimulonte shpikjen e vezhdueshme të teorive të ndryshme ishte dhe është rritja e popullsisë. Dihet botërisht që krizat ekonomike kanë prodhuar gjithnjë luftëra e teori të ndryshme politike apo ekonomike , dhe mesa duket ka ardhur koha që njerëzimi të përdoret sërish si kavje për të ndërtuar ndonjë teori të re. Pas lindjes së banorit të 7 miliardë, në diskutimet ndërmjet ndërkombëtarëve madje edh politikanët tanë po përdorin shpesh e më shpesh termin gjeopolitikë. Term ky që nuk përdorej prej 4 dekadash pasi asociohej me nazizmin dhe konsiderohej si helmim intelektual. Gjithsesi, është e sigurtë që ata që e përdorin as ia kanë idenë se ç’do të thotë ky term, por janë nga ata njerëzit me vetëm disa kualifikime që kryejnë ato funksione të cilat Aristoteli i konsideronte stacionet e fundit të tyre në jetë.

Hitleri u ndikua nga teoria e Razellit se “shteti ështe një forcë gjeopolitike e rrënjosur dhe e formësuar prej mjedisit natyror. Për të arrirtur prosperitet i vetëm në këto rrethana mbijetese, shtetet duhet të zaptojnë vazhdimisht territore dhe resurse”. Ky është thelbi i teorisë që Hitleri e përdorte si justifikim për të masakruar e për të shpikur lloj-lloj teorishë që frymëzonin urrejtjen rracore e propagandonin supeioritetin e rracës ariane. Ndërsa “Miene Kampf” ishte një libër propaganistik në shërbim të këtij qëllimi. Ta zëmë se Boshti Qëndror do të fitonte luftën dhe Gjermania do të sundonte dhe i gjithë globi do të popullohej nga rracë e pastër ariane. Sërisht do të rritej popullsia e sërisht arianët do të luftonin midis tyre për të mbijetuar. Pra, do të mbërrinim sërisht tek teoriva e vezës dhe pulës.

Thelbi nga ku gjenerata e markësistëve u bazua për të përdhunuar e masakruar njerëzimin bazohet tek “Das Kapital” e më konkretisht Marksi thoshte: artikujt e ndryshëm të të mirave material, janë objekte misterioze . Tek të cilat, në pamje të parë, karakteri social i punës së njeriut shfaqet si një tipar objektiv në punën e këtij produkti “. Dhe ai e ilustron këtë me fenë: Në fe, - thoshte ai - në pamje të parë, prodhimi i trurit të njeriut, shfaqet si qënje e pavarur. Pra, të mirat materiale dhe marrëdhënjet sociale midis qënjeve njerëzore, në totalin e tyre shfaqen në formën e vlerës së një produkti, sikur kjo vlerë të ishte e pavarur prej marrëdhënjeve sociale.“. Dhe më tej Marksi i sugjeronte dishepujt e tij: “ashtu si filozofia i gjen armët tek proletariati, edhe proletariat i gjen armët intelektuale tek filozofia (marksiste në këtë rast). Prej këtij paragrafi në fakt, kanë marrë shkas edhe një sërë librash konsirativ për hegjemoni globale të hebrejve. Sido që të jetë, ai u bën thirrje dishepujve që të komandojnë mendjen e njeriut në mënyrë që t’a menaxhojë e përdori më kollaj atë si në kohën e skllavopronarisë ku njerëzit i thërrisnin me emrat e mjeteve që punonin. Madje kjo qasje është edhe më e rrezikshme pasi mëton t’i thërrasë punëtorët me një emër të vetëm: proletariat . Pra, vimë sërisht tek veza : Ta zëmë se globi do të komandohej nga një tufë njerëzish . Sërisht këta do shumohen e do bëjnë familjet e tyre , do kenë dëshirat, ëndrrat e preferencat e tyre . Sërisht do krijojnë miniperandori të tjera dhe sërisht do të konfliktuohen midis tyre...dhe sërisht do revoltohet proletariati...Dhe sërisht...Fatet e njerëzimit nuk mund të ndikohen nga një mendje apo një tufë diktatorësh . Një mendje apotufë mendjesh mund të bëjnë aq sa bën një qelizë e vetme në trurin e njeriut në një kohë që për tëformuar një mendim duhet kombinimi i qindra miliard qelizave të trurit . E vetmja gjë që mund të bëjë një qelizë është të infektojë të gjitha të tjerat. Shqiptarët duhet të njihen me gjithçka të njohshme të kësaj bote dhe të reflektojnë mbi veprimet e tyre në të ardhmen. Sigurisht që çdo shtet apo njeri varet nga ndonjë shtet apo njeri tjetër, ashtu si edhe ekzistenca e species humane varet nga aktiviteti diellor. Xhon Loku e ka një përgjigje për këtë: “posedimi i fuqisë së palimituar në rastin më të mirë mundëson që Zoti të jetë një despot dashamirës, në rastin më të keq një tiran”. Shqipëria zë vendin e dytë në Europë për nga niveli i rritjes së popullsisë, valvulat e emigrimit nuk ka gjasë të japin rezultat në këtë kohë krize evropiane. Ndërsa nga ana tjetër, shumica e njerëzimit po pret me ankth se çfarë do lindë veza e radhës.
Previous Post Next Post