Pse derdhim Lotë kur jemi në Avion

grua duke qarë në aeroplan
 A keni qenë ndonjëherë në një aeroplan, duke menduar për punët tuaja dhe e keni gjetur veten të mbuluar në lot, në dukje pa ndonjë arsye të veçantë? Ose mbase jeni ulur pranë dikujt që qau. Ose mbase nuk keni hasur në lot, por vini re që linja ajrore luajti me një "paralajmërim emocional" gjatë fluturimit. A jeni të prirur të qani kur jeni në aeroplan? A është kjo një nga mitet e aeroplanit që ju duhet të ndaloni së besuari, apo a ka diçka që po ndodh me trupin tuaj që shkakton derdhjen e lotëve?

E vërteta është se kjo ka të bëjë me lartësinë. Mendoni për këtë: Kur jeni brenda një aeroplani, jeni milje larg tokës. Jo saktësisht një vend ku njerëzit zakonisht e gjejnë veten. Kështu që kabinat e aeroplanit janë nën presion për t'i mbajtur udhëtarët të qetë, por ka vetëm kaq shumë sa mund të bëjnë. Pra, nuk janë akoma nivelet e presionit që do të përjetoni në nivelin e tokës. "’Është pak a shumë sikur të ngjitesh në një mal mjaft të lartë," shpjegon Kate Sullivan, MSc, drejtore krijuese në Secret Fares dhe psikologe të nivelit të mirëqenies.

Shkaktari kryesor i lotëve është sasia më e ulët e oksigjenit në gjak. Nivelet oksigjenit në aeroplan janë më të ulëta sesa në tokë. Dhe në të dyja rastet, kjo bën që trupi të priret për t'u ruajtur. "Me më pak oksigjen në dispozicion, trupi juaj sforcohet për t'u mbrojtur," shpjegon Sullivan. "Kujdeset së pari për funksionet thelbësore, si sistemi i qarkullimit të gjakut dhe frymëmarrjes, dhe ul disa nga funksionet më pak të rëndësishme ... duke përfshirë rregullimin emocional."

burrë duke qarë në avion

Një tjetër shkak i mundshëm i emocioneve tuaja në rritje është dehidratimi. "Për shkak se ajri që qarkullon në kabinë është shumë i thatë ... ne dehidratohemi në aeroplan", thotë Sullivan. Dhe të qenit i dehidratuar mund të ketë të gjitha llojet e efekteve anësore në trupin tuaj në një lartësi prej 10 kilometra, që ju bën të prirur për emocione negative si ankthi dhe pikëllimi.

Por nuk është vetëm për shkak të efekteve që janë kaq të larta në trupin tuaj - ekziston gjithashtu një komponent emocional! "Nga këndvështrimi psikologjik, veprimi i thjeshtë i fluturimit mund t'ju bëjë më të predispozuar të qani", thotë Sullivan. "Edhe nëse nuk keni frikë nga aeroplanët, është një situatë stresuese." Të bësh një fluturim shpesh nënkupton lamtumirën e dikujt në vendin që po largohesh, gjë që mund të jetë emocionuese. Mund të shqetësoheni për trazirat, humbjen e bagazhit ose lidhjen. Mund të dëgjoni zërat e një foshnje të mprehtë. Kështu që nervat tuaj mund të jenë pak të tendosura, gjë që sigurisht nuk do të ndihmojë kur niveli i mekanizmi të rregullimit emocional i trupit tuaj tashmë është i ulët.

vajzë e mërzitur në avion

Ka disa mënyra për të larguar lotët ndërsa jeni duke fluturuar. Pini shumë ujë para dhe gjatë fluturimit për të qëndruar sa më shumë të hidratuar. Nëse vërtet dëshironi të maksimalizoni hidratimin, Sullivan rekomandon të përdorni një maskë hidratuese të fytyrës. Ju gjithashtu mund ta mbani mendjen tuaj të zënë me një fjalëkryq të ndërlikuar ose një lojë të trurit. Dhe nëse do të shikoni një film, ndoshta zgjidhni një që është pak më shumë i lehtë në përmbajtje - ruajini dramat dhe filmat horrorr për në tokë.  
Previous Post Next Post