Prirjet e Çuditshme të Shtatzanisë

 Gratë kanë lindur jetë që në fillim të ekzistencës së njeriut, dhe qysh atëherë njerëzit ndërmarrin rituale të ndryshme lindjesh. Për shembull, në Malaizinë e lashtë, gratë lindnin duke u ulur drejt; në shekullin e 18 në Francë, të lindurve u bëhej banjë me verë. Ndërsa prindërit e ditëve të sotme po ndjekin trende vërtetë të çuditshme.

Lindja "Lotus"

Kur fëmija lind, prindërit nuk ia presin kordoni umbilikal, duke e lënë të ngjitur me placentën derisa të këputet në mënyrë të natyrshme nga kërthiza, pas rreth tre ditësh.


Madje disa prindër zgjedhin që ta ruajnë placentën në një vazo apo enë ndërsa është e lidhur në kërthizën e fëmijës. Megjithëse disa pretendojnë se lindjet "lotus" ia lehtësojnë fëmijës tranzicionin nga barku i nënës në jetë, të tjerë pretendojnë se kjo praktikë mund të jetë e dëmshme për fëmijën.

Dr. Saima Aftab, drejtoreshë në një spital të Miamit në SHBA, thotë se placenta është lëkurë e "vdekur" dhe se përbën një ambjhent perfekt për zhvillimin e baktereve. Dhe nëse fëmija është i lidhur me këtë organ të vdekur, rrezikon të infektohet.

Tatuazhet mbi barkun e nënës shtatzënë

Artisti kinez i tatuazheve, Shi Hailei, po i kthen tatuzhet e barkut të nënave shtatzëna në një art të vërtetë. Artisti nga Shangai bën lule dhe flutura mbi barkun e këtyre grave, duke i ndihmuar të bëhen dhe ndjehen më të bukura.

Prirjet e Çuditshme të Shtatzanisë

Zakonisht këto tatuazhe të përkohshme bëhen në pjesën e harkuar të barkut të nënës, dhe mund të hiqen lehtësisht me gjalp kakaoje apo produkte të tjera. Disa gra e konsiderojnë si të shpifur këtë praktikë, ndërsa të tjerave u pëlqen.

Dhimbje laboratorike për meshkujt

Në vitin 2015, "Try Guys" të "Buzzfeed" vendosën elektroda në barkun e tyre dhe shkaktuan elektroshok për të stimuluar dhimbjen e laboratorit. Ndodhën shumë të qara dhe të bëritura.

Prirjet e Çuditshme të Shtatzanisë

Por nuk janë të vetmit, ky trend ka fituar popullaritet përgjatë viteve, dhe ata që e dërmarrin këtë sfidë duket se operojnë me mendësi prej adoleshentësh.

Gjithsesi, ekziston potenciali për meshkujt që të zhvillojnë një empati të përvojave të grave të tyre shtatzëna.

Një studim i vitit 2007, gjeti se meshkujt mund të vuajnë dhimbjet e shtatzanisë në mirëkuptim me partneren e tyre, kryesisht duke përjetuar spazma dhe shtrëngime në stomak. Kjo gjendje njihet si sindroma "couvade". Megjithëse shumë njerëz mendojnë se kjo bëhet për të tërhequr vëmendjen.

Lindje të lira

Një lindje e lirë është kur një grua lind pa ndihmë mjekësore. Orë të tëra pune mes burrit dhe gruas, pa doktorë dhe infermiere. Jo vetëm që nuk ekziston prezenca mjekësore, por partnerët që e përkrahin këtë koncept, heqin dorë edhe nga ekot dhe kontrollet gjatë shtatzanisë.

Babai duke mbajtur fëmijën e sapolindur

Sigurisht që gratë kanë lindur pa asistencë mjekësore prej mijëra vjetësh, por kjo praktikë ka fituar sërish popullaritet.

Gjithsesi, ekspertët paralajmërojnë kundër lindjeve të lira, sepse lidhen me rreziqet e zemrës.

Praktika e barkut në allçi

Mjë trend i fundit përfshinë derdhjen në allçi të barkut dhe mbajtjen e kësaj forme si kujtim të shtatzanisë.

Barku i nënës shtatzanë në allçi

"Barku në allçi" është një proces i sigurtë dhe shumica e grave e gjenerojnë formën e barkut të tyre në allçi në maujin e tetë të shtatzanisë.

Ngrënja e placentës

Ngrënja e placentës është bërë një trend popullorë i shtatzanisë. Megjithëse mbështetësit e këtij trendi pohojnë se kjo ndihmon në reduktimit të depresionit pas lindjes, studimet tregojnë se në fakt nuk kemi të bëjmë me përfitime shëndetësore.

Prirjet e Çuditshme të Shtatzanisë

Disa sugjerojnë se placenta përmban nivele të ulta të oksitocinës (që shpesh i referohen si "hormoni i dashurisë"), por konsumimi i saj gjeneron efekte minimale tek nënat. Ngrënja e placentës mund ta sëmurë të sapolindurin, madje janë dokumentuar infeksione të foshnjeve për shkak të ngrënjes së placentës nga nënat./Oculus News

Previous Post Next Post