Përfundon Festivali Ndërkombëtar i Filmbërësve në Nju Jork, shpallen fituesit

Përfundon Festivali Ndërkombëtar i Filmbërësve në Nju Jork, shpallen fituesit

Nga Ermira Babamusta

Me 29 Maj 2018 përfundoi me sukses Festivali Ndërkombëtar i Filmbërësve në Nju Jork (International Filmmaker Festival of New York – IFFNY), duke shpallur fituesit e jurisë dhe të festivalit. Organizuar nga Mrika Krasniqi dhe Nil Production, Festivali IFFNY u mbajt me 25-29 Maj te Kaufman Astoria Studios, një shtëpi historike dhe prestigjioze amerikane e filmave, e njohur si shtëpia e Paramount Studios, dhe për filmat bardhë e zi në vitet 20të. Në Kaufman, u mbajt Ceremonia e Hapjes së Festivalit me Tapetin e Kuq si dhe Nata Gala e Ndarjes së Çmimeve, me prezantues Ermira Babamusta dhe Giorgio Kolaj.

Përfundon Festivali Ndërkombëtar i Filmbërësve në Nju Jork, shpallen fituesit


“Është shumë sfiduese dhe magjike njëkohësisht të organizosh një event siç është festivali jonë, International Filmmaker Festival of New York - IFFNY. Sfiduese për faktin se arrin të  grumbullosh gjithë ato njerëz nga vende e kultura të ndryshme. Dhe, magjike po ashtu. Kur i bashkon tërë këto njerëz dhe arrin të ndërtosh relacione me artistë nga e mbarë bota, kjo më sjell satisfaksinim më të madh në fund të çdo edicioni,” tha Mrika Krasniqi, drejtoresha e festivalit IFFNY.

Përfundon Festivali Ndërkombëtar i Filmbërësve në Nju Jork, shpallen fituesit


“Të gjithë këto filmbërës: regjisorë, producentë, aktorë, etj, arrijnë të bëhen pjesë e familjes IFFNY. Shumica prej tyre na shkruajnë duke shprehur mirnjohjen e tyre për festivalin, disa po bëjnë enkas film për edicionin tjetër, disa po shkruajnë skenaret e tyre për ISC (International Screenwriting Competition), disa të tjerë e ofrojnë veten e tyre për t’i shërbyer festivalit, e disa na informojnë për sukseset e tyre nëpër festivale të tjera. Kështu vazhdon relacioni, dhe bashkë me ekipën time e gjejmë veten duke bërë përgaditje e plane për edicionin tjetër. Në këtë mënyrë kemi arritur të ndërtojmë festivalin tonë dhe emrin IFFNY t’a dërgojmë pothuajse në çdo cep të globit ku filmi adhurohet,” shtoi Mrika Krasniqi.

Përfundon Festivali Ndërkombëtar i Filmbërësve në Nju Jork, shpallen fituesit


Në edicionin e 7-të të IFFNY kishte rreth 500 aplikime, prej të cilëve 40 filma u përzgjodhën në garën zyrtare dhe programin special, me filma nga Izraeli, Franca, Shqipëria, Kosova, Brazili, Maqedonia, Argjentina, Spanja, Norvegjia, Japonia, India, Anglia, Amerika, Katari, Belgjika, Çekia, Italia, dhe Hollanda. Juria përbëhej nga: Ibër Deari (Selektor i Festivalit, Maqedoni), Jotti Ejlli (Kryetar Jurie, Shqipëri), John Blenn (Nju Jork), Margherita Peluso (Itali) dhe Kendrick Merdani (Nju Jork). Gjatë mbrëmjes të së martës u shpallën 8 çmime nga Juria, dhe 8 nga Festivali.

Përfundon Festivali Ndërkombëtar i Filmbërësve në Nju Jork, shpallen fituesit


Në krye të filmave më të mirë u nominuan: “The Kiss” nga Murilo Benicio; “Unwanted” nga Edon Rizvanolli dhe “One Bedroom” nga Darien Sills-Evans. Fituesi i filmit më të mirë u zgjodh “The Kiss” nga Murilo Benicio, të cilët fituan edhe nominimin për aktori më i mirë për Lazaro Ramos, nominimin për produksioni më i mirë, dhe fitues të “Outstanding Achievement in Acting” për aktorin Lazaro Ramos. Korpusi diplomatik nga Konsullata e Brazilit, në përfaqësim të Ambasadorit Enio Cordeiro, ishin të pranishëm në netët e hapjes dhe çmimeve të festivalit, si dhe të ftuar nderi nga ekipi Brazilian i filmit “The Kiss”, producenti Roberto Monteiro dhe aktorja e njohur Débora Falabella.

“Ishim shumë të lumtur kur morëm lajmin për festivalin, si Festivali dhe Nju Jorku janë madhështor. Ndjehemi shumë të nderuar për ftesën. Kur bën një film të parë si regjisor, nuk e din akoma si publiku i mirëpret idetë e tua. Kur përzgjidhesh nga një festival si IFFNY, është gati si çmim në vete. Është shumë e rëndësishme për konfidencën e regjisorëve fillestarë, që të vazhdojnë të tregojnë histori,” tha regjisori Murilo Benicio në intervistën për revistën NY Elite.

Fituesit e Dokumentarit më të mirë me regji të shkurtër “Parivara”, regjisorët Alex Lora dhe Alex Kruz thanë se ia dedikojnë këtë çmim shtëpisë jetimore për fëmijët në Nepal, për të cilën bëj fjalë filmi dokumentar i tyre fitues. “Me këtë dokumentar donim të ndanim historitë e fëmijëve dhe për t’i sjellë ato në ekran në një mënyrë që të kenë impakt pozitiv tek të tjerët, dhe për të mësuar nga këto përvoja” tha regjisori Alex Lora. “Filmat që pamë po në të njëjtën kategori ishin ekselentë dhe jemi shumë mirënjohës që fituam çmimin e jurisë. Si fëmijët edhe ekipi janë shumë të gëzuar për çmimin,” u shpreh producenti dhe regjisori Alex Kruz.

“Të jesh pjesë e një festivali të madh siç është IFFNY, për mua ishte një privilegj i madh dhe eksperiencë e veçantë! Festivali këtë vit ka qenë me një pamje shumë të veçantë, nga njerëzit dhe artistë të ndryshëm që erdhën aty… dhe u kuptua shumë qartë se për artistët nuk është shumë e rëndësishme se kush do fitojë trofen, por më e rëndësishmja për ata është lidhja me artistë të tjerë. Të gjithë në fund dalin të lumtur pasi bëjnë një numër të madh me njerëz të ndryshëm të filmave që do vazhdojnë të prodhojnë filma të tjerë në të ardhmen. Unë i uroj jetë të gjatë këtij festivali dhe jam shumë mirënjohës ndaj drjetoreshës Mrika Krasniqi që po arrin të mbaj këtë festival dhe t’i mbledhë artistët e gjithë botës në vendin më të bukur, vendin e ëndrrave NEW YORK… VIVA LA CINEMA,” u shpreh Ibër Deari, Selektori i Festivalit “International Filmmaker Festival of New York”.

Për më shumë rreth edicionit të ardhshëm të festivalit mund të vizitoni www.iffny.com. Për të aplikuar për kompeticionin ndërkombëtar të skenareve mund të vizitoni www.nilproduction.net.


Çmimet e festivalit të 7-të të filmit “IFFNY”:

GRAND JURY PRIZES/Çmimet e Jurisë:

-Best Feature Film/ Filmi më i mirë:
“The Kiss” nga Murilo Benicio (Brazil)

-Best Short Film / Filmi i shkurtër më i mirë:
“Innocence” nga Miranda Jean & Michael Cicchetti (US)

-Best Feature Documentary / Dokumentari më i mirë:
“Operation Wedding” nga Anat Zalmanson Kuznetsov (Israel)

-Best Short Documentary / Dokumentari i shkurtër më i mirë:
“Parivara” nga Alex Lora & Alex Kruz (US)

-Best Actress Award /Akotrja më e mirë:
Adriana Matoshi në filmin “Unwanted” (Hollandë)

-Best Actor Award / Aktori më i mirë:
Darien Sills –Evans në filmin One Bedroom (US)

-Production Award / Produksioni më i mirë
“A Year in Antarctica” nga Julia Martins (Brazil)

Best Cinematography /Kinematografia më e mirë:
“Cookie Heart” nga Charles Xiuzhi Dong (US)

GRAND FESTIVAL PRIZE /ÇMIMI I FESTIVALIT:

Outstanding Achievement in Acting/Arritje të jashtëzakonshme në aktrim:
Lazaro Ramos në filmin “The Kiss” (Brazil)

FESTIVAL EXCELLENCE AWARDS/ ÇMIMET EKSELENCË TË FESTIVALIT:

Breakthrough Performance Award:
Devin Nelson në filmin “One Bedroom” (US)

Honorable Mention/ Nderime:
“10424” me regji nga Tatsuki Imaji, për ekselencë në film të shkurtër (Japoni)
“Rooftop Story” me regji nga Gazmend Nela, për ekselencë në film të gjatë (Kosovë)
“Behind the Cove” me regji nga Keiko Yagi, për ekselencë në dokumentar të gjatë (Japoni)
“Terraza 7” me regji nga Carlos Freire, për ekselencë në dokumentar të shkurtër (US)

Best Screenplay Award / Skenari më i mirë:
“Battle Fields” me regji dhe skenar nga Anouar H. Smaine (US)

Creative Innovation in Filmmaking Award /Risi kreative në film:
“Wood-Chuck” me regji nga Balaj Ragupathi (India)
“Top Models are Deadly” me regji nga Larry Moore (US)/Oculus News

Previous Post Next Post