9 shtete që ekzistonin 100 vjet më parë, por nuk janë më

 Që nga falimentimi i perandorive e tek mbetjet e vendeve ekzotike, harta e botës tani duket shumë ndryshe nga 100 vite më parë.

Jugosllavia


HArta e Jugosllavisë

100 vite më parë, Lufta e Parë Botërore i ndryshojë thuajse tërë kufijtë e Europës. Jugosllavia u krijua në vitin 1918 (Mbretëria e serbëve, krotatëve dhe sllovenëve), e cila bashkoi shumë kultura dhe territore të ndryshme etnikisht, të cilat ishin pjesë e Perandërisë së Austro-Hungarisë. Shteti i ri përfshinte shtetet aktuale të Kosovës, Malit të Zi, Maqedonisë, Kroacisë, Bosnjes dhe Herzegovinës, Sllovenisë dhe Serbisë. Në Luftën e Dytë u nda sërish, por u ribashkua nën liderin komunist, Josif Broz Tito. Në vitet 1990 Jugosllavia nisi të shpërbëhej sërish pas luftërave të shumta.

Tibeti


HArta e Tibetit

Megjithëse mund ta lidhin Tibetin me murgjit budist paqedashës, dhe liderin e tyre shpirtërorë, Dalai Lama, ky rajon i Indisë veriperëndimore ka qenë në luftë për shekuj. TIbeti ka qenë shtet i pavarur nga viti 1912 e deri në vitin 1951, kur u bë pjesë e Kinës. Përpjekjet për "lirinë e Tibetit" ekzistojnë edhe sot. Fituesi i çmimit Nobel të Paqes, Dalai Lama, akoma edhe sot e kësaj dite jeton në azil në Indi. Ky vend është gjithashtu një atraksion turistik për turistët e aventurës pasi aty gjendet edhe mali më i lartë në botë, Everest, i cili shtrihet në kufijtë me Nepalin.

Njufondland


HArta e Njufondlandit

Mund të mendomni Njufondlandin si pjesë të Kanadasë, por nuk ka qenë gjithmonë kështu. Ky ishull i bregut lindorë të Amerikës së Veriut ka qenë më parë koloni britanike. NJofondlandi u bë një shtet i pavarur nga 1907 e deri në 1934, megjithëse akoma "koloni angleze". Më pas zgjodhi vullnetarisht të bëhet sërish koloni pas deresionit të madh. Ndërsa në vitin 1949 Njufondlandi u bë provincë e Kanadasë, i njohur sot si Nufondalndi dhe Labradori.

Çekosllovakia

Ky shtet I Europës Lindore ishte një tjetër ku u shkrinë kulturat dhe grupet e ndryshme etnike, i krijaur në vitin 1918 pas Luftës së Parë Botërore. Pjesë e ish Perandorisë Austro-Hungareze, Çekosllovakia përbëhej nga rajonet e Moravisë, Slovakisë dhe Bohemisë. U pushtua nga nazistët, dhe pasi u çlirua nga sovjetikët, u bë pjesë e Bllokut Lindorë. Më pas Çekosllovakia u nda në mënyrë të paqtë në vitin 1993. Tani ekziston në dy shtete të ndryshme, Çekia dhe Sllovakia.

Cejloni


HArta e cejlonit

Ishullin e madh në jug të Indisë, mbase e keni njohur me emri Siri Lanka, por deri në vitin 1972, quhej Cejlon. Këtë emër ia vunë britanikët kur e kolonizuan. Ka qenë koloni britanike deri në vitin 1948, dhe pasi dëboi kolonizatorët në vitin 1972, u bë i pavarur. Pas disa luftërave civile në fillim në shekullit 21, tani ky ishull është i pavarur dhe mban emrin Cejlon.

Perandoria Otomane

Perandoria Otomane përfshinte Turqinë e sotme, dhe rrethinat deri në vitin 1920, pasi i humbi territorret e fundit, u bë Republika e Turqisë.

PersiaEmri Persi lidhet me mbretërinë e lashtë të Lindjes së Mesme, një ndër civilizimet më të vjetër të njerëzimit. Persia vazhdonte të ekzistonte që nga kohët e lashta, deri në vitin 1935, kur u quajt zyrtarisht si Iran.
Loading...
Prusia


Harta e prusisë

Ky shtet përfshinte Europën Qendore, Gjermaninë dhe Poloninë e sotme, në njëfarë mënyre ekzistojë deri në vitin 1947. Mbretëria e Prusisë pati sukses të madh në shekullin 18. Megjithëse është pak e komplikuar se ku fillon Prusia dhe Ku mbaron Gjermania, humbja prej saj e Luftës së Parë Botërore dhe prishja e Monarkisë së Prusisë pas Luftës së Parë ia shterojë influencën. Por Prusia vazhdoi të ekzustonte si një shtet gjerman derisa tokat u ndanë dhe u quajt zyrtarisht si Gjermani, pas Luftës së Dytë Botërore.

Zanzibari
HArta e zanzibarit

Ishulli i Zanzibarit, një arkipelag në brigjet e Afrikës, tingëllon joshës për aventurierët dhe eksploruesit. Në fakt dikur ka qenë një vend i rëndësishëm tregtie, dhe u themelua si shtet dhe sulltanat i pavarur në shekullin e 19. Megjithëse u bë një protektoriat britanik më pas, sulltani vazhdoi ta sundonte deri në vitin 1964. Pasi fitoi pavarësinë e plotë një vit më parë, Zanzibari u shkri me Tankanikën për të formuar Tanzaninë e sotme. Sot aty gjendet maja më e lartë e Afrikës, mali Kilimanxharo./Oculus News

Previous Post Next Post