Çfarë i ndodh Trupit kur nuk konsumojmë kafe për një javë

 Kafeina është njëkohësisht drogë dhe një lloj ushqimi drogues sipas FDA, dhe kafja është një nga format më të zakonshme të konsumimit të kafeinës. Megjithëse është një drogë, nuk konsiderohet e dëmshme, kështu që nuk ekziston një sasi e sugjeruar se sa kafe mund të konsumohen në ditë. 

Sidoqoftë, heqja dorë nga kafja është një problem që lidhet me vesin, që sipas Shoqatës së Psikologëve të SHBA-ve, konsiderohet një substancë që nxit çrregullime. Përdorimi i kafeinës si stimulant deri në atë masë sa që personit që e konsumon i shkaktohen çrregullime fizike dhe mendore në mungesë të saj, mund të barazohet me shkaktimin e çrregullimeve të mëtejshme të ngjashme me drogërat e tjera.

Disa çrregullime që vëheren tek njerëzit që konsumojnë vazhdimisht kafe, sipas psichcentral, janë:

- Dëshirë të madhe për ta konsumuar

- Shqetësime nga lënja e kafesë apo përpjeke të vazhdueshme të dështuara për të kontrolluar sasië e përdorimit të saj

- Vazhdimi i konsumimit pavarësisht problemeve shëndetësore të shkaktuara nga kafja

- Rritja e nivelit të tolerancës të nevojës së kësaj droge, duke konsumuar kështu gjithnjë e më shumë për të arritur efektin e dëshiruar

- Përjetimi i simptomave të tërheqjes pas heqjes dorë nga kafja, si për shembull, mërzia, lodhja, nervozizmi, dridhja e duarve, etj.

Si ndihet trupi nëse pushojmë së konsumuari kafe për 7 ditë?

Këto janë vetëm disa vetë-raportime të ndryshimit të shëndetit nga një praktikant i ndërgjegjshëm i jogas, i cili raporton ndryshimet në shëndetin e tij për shtatë ditë pasi pushojë së konsumuari kafe.

- Jo më dhimbje koke

- Reduktim i tensionit në shpatulla dhe në muskujt e kurrizit

- Rritje e nivelit të përqendrimit

- Gjumë më i mirë dhe më vigjilent në mëngjes

- Kthim në normalitet i cikleve të gjumit

- Rritje e vetëdijes për ushqimin dhe konsumim më i pakët i ushqimeve të skarcuara

- Nivel më të lartë vetëpërmbajtjeje kur vjen puna për t'u përballuar me stresin

Sipas Shoqatës së Farmakologjisë dhe Terapeutikës Eksperimentale në SHBA, kafeina ndikon në cilësinë e gjumit, në gjendjen shpirtërore, në qarkullimin e gjakut në tru, në metabolizëm, në gjene, dhe tek neurotransmetuesit në tru që ndikojnë kujtesën dhe përpunojnë performancën konjitive. .
Previous Post Next Post