10 Forma të Satanait që ekzistojnë në Botë

 Çfarë është Satanizmi? A është një tufë manjakësh që sakrifikojnë fëmijë? Jo tamam. Vërtetë, ka pasur disa kulte satanike që kanë kryer vepra të tmerrshme, por si çdo fe tjetër, Satanizmi mund të ndahet në disa degë të sekteve të ndryshme. Forma më e famshme e Satanizmi është Kisha e Satanit e Anton Lavey në San Francisko. Ata nuk janë besimtarë të ethshëm, dhe Satanai thjesht përfaqëson "kundërshtarin" për vlerat tradicionale të krishtera, p.sh. kënaqja kundër mungesës apo hakmarrje kthimit të faqes tjetër. Megjithatë, ka shumë forma të tjera të satanizmit që nuk kanë arritur fare të njëjtën famë si Kisha e Satanit. Disa prej tyre janë ateistë si versionin Lavey-së, ndërsa të tjerët e shohin Djallin si një qenie e mirëfilltë. Disa prej tyre kanë marrë një vëmendje zakonshme, por të tjerët kanë mbetur jashtëzakonisht të panjohur. Pavarësisht, pasuesit e rrugës majtë kanë shpikur shumë mënyra për të shprehur versionin e tyre të Satanizmi. Këtu janë vetëm disa.

10 Tempulli SatanikTempulli satanike është një organizatë që ndoshta nuk do t'i përshtatesh idesë së shumicës së njerëzve se çfarë është një satanist. Mbi të gjitha, qëllimet e tyre janë për "të inkurajuar dashamirësinë dhe ndjeshmërinë" dhe "përqafojnë kuptim praktik të përbashkët për drejtësinë." Pak a shumë si versioni Anton Lavey të satanizmit, Tempulli satanik nuk beson ose nuk adhurojnë Satanin. Ata e shohin atë si një simbol-një figurë rebele kundër tiranisë dhe autoritetit. Pavarësisht mungesës së besimit, Tempulli satanik e konsideron veten të jetë një fe dhe beson se feja duhet të bazohet në shkencë dhe të menduarit kritik sesa pretendimet e mbinatyrshme apo supersticioze. Për ta, satanizmi u jep atyre me çdo gjë që një fe duhet të sigurojë-një ndjenjë të identitetit, praktikave simbolike, dhe një komunitet të atyre me besime të ngjashme. Tempulli satanike ka fituar famë duke i shtyrë kufijtë e fjalës së lirë dhe duke kundërshtuar krishterët fondamentalistë. Grupi u bë më i famshëm kur përpoq për të ngritur një statujë të Baphomet në Detroit për shkak se qyteti kishte miratuar një statujë e Dhjetë Urdhërimeve. Logjika ishte se në qoftë se të krishterët u lejuan të pretendojnë publikisht fenë e tyre, atëherë ata duhet të njëjtën gjë duhet të bënin edhe ata. Pas vendimit Hobi Lobi, që lejon organizatat fetare të interpretojnë lindjen e fëmijëve, Tempulli satanik vendosi të përdorë statusin e tij si një fe për të sfiduar ligjet amerikane. Ata thanë se ligjet që kërkojnë që mjekët të ndajnë informacionin pasi të aprovohet nga shteti, me një grua përpara se ajo të bëjë abort, shkelin besimet e tyre fetare për shkak se disa prej informatave të përbashkët janë konsideruar joshkencore nga anëtarët e tempullit.Tempulli satanik mbajti një "Pink Mass" në vitin 2013 në vasrrin e nënës së Fred Phelps. Phelps është kreu i Kishës Baptiste Westboro, një grup ekstremist të krishterësh që është i njohur për kundërshtimin e tyre ndaj homoseksualitetit. Pink Mass përfshiu çiftet homoseksuale duke u puthur në mënyrë që ta bënin nënën e Phels "homoseksualëve në jetën e përtejme".

9 LuciferianizmiLuciferianët janë mjaft të ngjashëm me LaVeyan Satanists. Shumica e tyre janë jofetar dhe thjesht trajtojnë Luciferin si një simbol. Të 11 Pikët Luciferiane të pushtetit, të siguruara nga Kisha e Madhe e Luciferit, ilustrojnë se si Luciferi paraqet vlerat si të vetëvendosjes dhe çlirimit nga "robërimi i mentalitetit." Në këtë drejtim, Luciferianismi i afrohet më shumë një filozofie se sa një feje. Kisha Neo-Luciferiane thotë se qëllimi kryesorë i tij është të ndihmojë njerëzit të "marrin përgjegjësinë për [e tyre] jetën e tyre dhe të veprojnë si një agjent i veçantë moral, duke përdorur potencialin e plotë të [e tyre] gjeniut tyre dhe duke optimizuar [e tyre] mundësitë e veta. "Luciferianët e shohin Luciferin si një entitet krejtësisht të ndryshëm nga Satani. Kisha më e madhe e Luciferin thotë se fjala "Lucifer" (që do të thotë "bartës i dritës" ose "yll i mëngjesit") ka ekzistuar shumë para krishterimit dhe se përkthimet dhe interpretimet kanë ndryshuar me kalimin e kohës për të vë shenjën e barazimit midis Luciferit dhe Satanin si një qenie. Ndoshta dallimi më i madh midis Luciferianeve dhe LaVeyan Satanistsëve është se Luciferi (dritë-bartësi) është një simbol i dijes, ndërsa Satani (Satani) përfaqëson joshpirtëroren dhekundërshtinë. Kisha më e madhe e Luciferit e krahason historinë e Adamit dhe Evës me historinë helene e Prometeut. Në këtë histori, Prometeu sjell zjarrin e ndaluar për njerëzimin dhe u mëson atyre se si ta shfrytëzojnë atë për të mirën e tyre. Për këtë, Prometeu dënohet nga Zeusi. Kjo nuk është ndryshe nga historia biblike se si gjarpëri tundon Adamin dhe Evën të hajnë nga pema e ndaluar e Jetës. Qëllimi përfundimtar i Luciferianismit është të ndihmojë çdo individ të ndezë dritën e zetë të brendshme të tij e të bëhet i vetëdijshëm. Luciferianistët venë në pikëpyetje çdo gjë, për të kapërcyer injorancën e tyre, dhe për të balancuar epshet me intelektin.

8 Kristjanizmi-Bazuar në satanin Duotheizëm


Christian bazuar në Duotheism është një fragment shumë i vogël i satanizmi teist, sipas politeistit satanist Diane Vera. Kjo formë e Satanizmi pranon se teologjia e krishterë është e vërtetë dhe se ekziston një luftë e vazhdueshme midis Perëndisë dhe Satanit. Dallimi kryesor është se këto sataniststë brohorasin për djallit në vend të Perëndisë. Ata besojnë se Perëndia dhe Satani janë dy qeniet më të fuqishme në univers dhe që Satani ka fuqi të mjaftueshme që përfundimisht ta mbizotërojë Perëndinë e të fitojë luftën. Vera pretendon se ideja e duotheismit dhe perëndive ndërluftuese vjen nga besimet e lashta Zoroastriane rreth luftës së përjetshme midis Ahura Mazda, Perëndia e Dritës, dhe Ahriman, Perëndia i Errësirës. Disa nga këto Satanist e shohin Djallin si "djalë i mirë" dhe jo "djalë i keq", si ai që i ka dhënë njerëzve njohuri dhe liri, ndërsa Perëndia dëshiron t'i mbajë njerëzit si skllevër. Në këtë kuptim, krishtërimi me bazë Duotheismin është një formë e përmbysur e krishterimit. Satani është hero, që ka çliruar njerëzimin nga një Perëndi keqe dhe tiranike.

7 Anti-Kosmik vs Kaos

Satanizmi Anti-Kosmi, i quajtur gjithashtu Kaos-Gnosticizmi, beson se rendi kozmik i krijuar nga Zoti, nuk është asgjë më shumë se një fabrikim i madh, dhe pas këtij iluzioni është një kaos i pafund dhe i çrregullt. Një praktikues i kësaj forme të satanizmi është një autor okultist me emrin Vexior 218. Në një intervistë, Vexior shpjegoi se ai besonte në një zot të gjithë-fuqishëm të quajtur Demiurgu, i cili është interpretuar si Odin në fenë skandinave dhe Perëndi në krishterim. Ai krijoi kufizimet në kohë, hapësirë, dhe mishin për të futur shpirtërat brenda. Në këtë pikë ku figura si Loki dhe Satani vijnë në skenë. Ata janë rebelë kundër sundimit tiran zot dhe synojnë të shkatërrojnë kontrollin e tij. Perëndive të tjera anti-kozmike mund të përfshijnë Tiamat, Baal, Asmodeus, Lilith, dhe më shumë. Kjo formë e Satanizmi, ashtu si variante të saj të tjera jo-LaVeyan, është shumë e errët dhe për fat të keq e vështirë për të gjetur më shumë informacion mbi të. Anëtari më i njohur ishte Jon Nodtveidt i bandës "black metal". Ai ishte anëtar i Tempullit të Dritës Zezë, dikur i quajtur Urdhëri MIzantrop Luciferian, një organizatë me qëllim shkatërrimin e rendin e zot dhe sjelljen e universit përsëri në kaosin që ishte fillimisht. Tempulli përdori shumë risi të hyjnive të ndryshme dhe qenieve, sidomos Lilith.

6 Satanizmi Transcendental 

 Satanizmi Transcedental është një formë shumë e veçantë e satanizmi krijuar nga një njeri me emrin Matt "Zoti,"Zane. Ndërsa përshkruan në faqet e para të librit të tij Satanizmin Transcedental, kishte marrë LSD dhe kishte një vizion sikur Satani ishte hedhur nga qielli, që u ndoq nga një tjetër vizion i një njeriu që bëri pakt me Satanin para se ky njeri të lindte. Njeriu do të shmangë ferrin duke pranuar ofertat e Satanit, por nuk do të jetë në dijeni për të bërë një marrëveshje të tillë gjatë gjithë jetës së tij të gjallë. Në vend të kësaj, ai do të ndihmojë të çojë të tjerët në ferr duke besuar në iluzionin se është duke bërë punën e Perëndisë. Zane tha: Satani donte që ai të përjetojë gjithçka që bota kishte për të ofruar dhe të krijonte bindjet e tij, më tepër se të pranonte besimet e Perëndisë. Udhëtimet do ta çojnë në një bollëk të përvojës, e cila do të frymëzojë të tjerët për të vepruar në një mënyrë që do të ishte në kundërshtim me vullnetin e Perëndisë, duke synuar përçarjen. Unë e shoh këtë ndarje si ferri, për ku njerlzit janë duke u nisur. Historia nuk ishte një paralajmërim në lidhje me dënimin e përjetshëm, por për evolucionin shpirtërorë.Satanizmi Transcedental është pikërisht një formë e evolucionit shpirtëror me objektivin përfundimtar të ribashkimit individual me atë që quhet një aspekti satanikk. Aspekti satanik është një pjesë e fshehur e unit të ndarë nga vetëdija. Ndikon duke na ndihmuar për të kultivuar vetëdijen tonë. Shtigjet tek aspektit satanike i çdo individi janë të shumta, dhe askujt nuk i kërkohet të shkojë në rrugën e dhënë.

5 DemonolatriaDemonolatry fjalë për fjalë do të thotë "adhurimin e demonëve", edhe pse demonolatorët moderne nuk mund vërtetë adhurojnë demonët. Në vend të kësaj, ata " punojnë me" demonët, pasi çdo demon shihet si një forcë ose energji që mund të thirren për të ndihmuar në rituale apo magji. Demonolatorët tradicional të vërtetë adhurojnë demonët që personifikojnë atributet e tyre. Është e rëndësishme të theksohet se jo të gjithë demonolatorët janë domosdoshmërisht satanists, edhe pse me siguri mund të jetë. Çdo demonolator zgjedh vetë hyjninë e tij mbrojtëse, të gjithë janë me siguri të lirë të zgjedhin Satanin, i cili përfaqëson elementin e zjarrit.

Megjithatë, ka shumë demonë të feve të ndryshme që ata kanë mundësi për të zgjedhur. Demonolatorët kanë tre interpretime të ndryshme të mundshme të demonëve. E para është se ata janë si ato mëkatarët dhe joshësit në Krishterim. E dyta është ajo që demonolatorët tradicionale besojnë se demonët janë forca të personifikuara të energjisë. Interpretimi i tretë është se demonët janë "perëndi në të drejtën e tyre, pasi Demon do të thotë fuqi hyjnore." Demonolatorët besojnë se praktika e tyre nuk i shpien në humbje ose ndëshkim hyjnor, pasi këto janë "mite thjesht të nxitura e dhëna nga fe të mëparshme".

4 SetiansTempulli i Set u themelua nga ish-krahu i djathtë i Lavey Michael Aquinos, i cili u largua nga Kisha e djallit pasi Lavey kishte filluar të shesë detyrat e priftërisë. Ideja se Lavey do të përfitonte nga Kisha e Satanit bëri që shumë anëtarë, duke përfshirë edhe priftëreshën e lartë Lilith Sinclair, e cila u bë  përfundimisht gruaja e Aquino, të japin dorëheqjen nga kisha. Aquino dhe të larguarit e tjerë ndihmuan në formimin e Tempullin e Set, e cila zhvillon filozofi shumë të ndryshme nga Kisha e Satanit.  Satanistët LaVeyan nuk besojnë në asnjë lloj perëndie a hyjni, Setianët "besojnë" në një entitet suprapersonal njohur si Set. Set është zoti egjiptian i dhunës dhe çrregullim, i cili përfundimisht u bë i njohur si zot i errësirës dhe armiku i të gjitha perëndive të tjera egjiptiane. Me fjalë të tjera, Set është "Satanist origjinal: 'zot' kundër të gjitha perëndive të rreme të imagjinuara nga njeriu." LaVeyan beson se secili anëtar është zot i vetvetes, dhe ata kërkojnë të ngjiten në hyjni. Qëllimi i Setiansëvce është të arrijnë "xeper", një fjalë egjiptiane që pak a shumë do të thotë "Unë kam ardhur në ekzistencë." Setianët besojnë se çdo person shkon përmes një përvojë hyjnore në një moment apo një tjetër dhe se është e mundur për të krijuar përvojat më hyjnore nëpërmjet vetë-Zhvillimit, magjisë, dhe mjeteve të tjera derisa Setiani arrin një nivel të perëndishmërinë. Ky është qëllimi përfundimtar i njeriut.

3 Të Kuqtë SatanikTë kuqtë satanik nuk besojnë në Satanin në kuptimin tradicional, por më tepër e shohin atë si një forcë të errët që ka ekzistuar që nga fillimi i kohës. Tani Jantsang, një nga figurat më të spikatura satanike të të kuqve, beson se origjina e fjalës "Shejtan" vjen nga dy fjalë para-Sanskritishte: Sat, fjala për "errësirën pafund" dhe cirk, e cila përshkruan se si kjo forcë zgjatet jashtë dhe përshkon në të gjitha gjërat. Me fjalë të tjera, sat do të thotë "të qënit" dhe do të thotë "bëhet". Nëse është apo jo kjo rrënja e vërtetë të fjalës "Satani" është e panjohur. Ligji i Tan përshkruan se si sat ndikon në çdo qenie. Çdo krijesë është e lidhur me prindërit e saj, dhe këto lidhje formojnë një rrjet të ndërlikuar që shkon prapa në fillim të jetës. Ata të gjithë ndjekin natyrën e tyre dhe janë të natyrshëm në paqe me vetë rrjedhën e çakrave të tyre. Nëntë postulatet satanike shtrihen mbi këto besime, duke thënë se çdo qenie është i motivuar nga një forcë e brendshme që vazhdimisht të ndryshojnë dhe evoluojnë në bazë të mjedisit të saj. Ata që shkojnë kundër natyrës së tyre quhen Kipploths. Sipas satanëve të kuq, dikush që nuk respekton se çfarë është një tjetër krijesë, apo që kthehen kundër vetes, është një akt i djallit: mosrespektimi për atë çfarë është një krijesë, është një shkelje e të gjitha parimeve e jetës. [. . . ] Mosrespektimi do të thotë duke mos nderuarpër çfarë është një tjetër krijesë. Kjo mungesë respekti është e keqe, ajo është si një luftë kundër errësirës së madhe, një luftë kundër vetes. Fryma e errët në atë person është e njëjtë me ofenduesin. Dhe fryma e errët mund të tërhiqet duke lënë pas një guackë.

2 Satanizmi Politeistik AzazelPoliteiste Satanizmi është pikërisht ajo që tingëllon si-besimi në shumë perëndi në krahasim me vetëm një zot. Organizata më e famshme politeiste sataniste është Kisha e Azazel, e cila është një grup në New York City e hapur për të gjithë Satanistët, occultistët, dhe pasuesit e rrugës së majtë. Ata u frikësohen disa hyjnive të dallueshme. Kisha e Azazel fokusohet në atë që ata e quajnë "perënditë në rritje të Perëndimit modern" - Satani /Azazel, Lilith, Prometeu, Ishtar, Pan, dhe Luciferi-i-Sofisë. (Sofia ishte një perëndeshë gnostike e cila kishte shumë paralele me historinë e Luciferit, së bashku me historinë e Adamit dhe Evës.) Të gjitha këto perëndi janë demonizuar nga fetë abrahamike, por ata përfaqësojnë vlerat dhe parimet që Kisha Azazel identifikon fort dhe tendencat sociale që janë të papëlqyeshme nga e drejta fetare. Për shembull, Prometeu përfaqëson njohuritë dhe të kuptuarit, dhe Ishtar përfaqëson natyrën dhe seksualitetin. Më e rëndësishmja, Satani është ai që inkurajon mendimin e lirë duke sfiduar dhe në pyetje dogmë. Kisha Azazel nuk adhuron ndonjë perëndi në kuptimin tradicional. Përkundrazi, ata paguajnë nderimin dhe respektin ndaj perëndive të tyre dhe shpesh ndjehen të tërhequr nga një ose më shumë prej tyre. Ata janë gjithashtu mjaft agnostik, duke e ditur se mbretëria e perëndive nuk do të jetë tërësisht e njohshme për njerëzimin, dhe për këtë arsye ndjekin atë që quhet "këtu-dhe-tani filozofi". Kisha Azazel nuk beson se zotat mund të manifestohen në çështjet njerëzore, veçanërisht në trendet sociale, ekonomike dhe fetare.

1 Kulti CthuluËshtë, çuditërisht, një fe e vogël që përzien shkrimet e H.P. Lovecraft me Satanizmin, magjinë e zezë, dhe rrugën e majtë. Kjo është e njohur si kulti i Cthulu. Venger Satanist, themeluesi i kultit, pranon se shumë njerëz nuk i pranojnë shkrimet e Lovecraft-së si realitet, në të cilën ai përgjigjet: "Nuk ka realitet. Çfarë mendja e njeriut quanë realitet, nuk ekziston. "Satanisti pretendon se gjithkush është i bllokuar brenda një paradigmë të quajtur Realiteti të pranuar në përgjithësi, dhe ai ka fuqinë për të formësuar realitetin e vet sipas vullnetit të tij. "Kohë më parë, kam zgjedhur të besoj në Cthulhu, Satan, Nyarlathotep, YOG Sothoth, dhe Tsalal," shkruan ai. "Besimi im i jep shokëve  këto krahë xhelatinoze, blasfemuese, dhe fuqi lemeritëse të dallgëzuar.

"Kulti i Cthulu pretendon se më të hershmit banojnë mbi tokë epoka më parë, për të shpërndarë tek njerëzit errësirën, të ndaluarën, dhe njohuritë misterioze.

 Zotat e vegjël u lidhën me zinxhirë dhe u goditën me kamzhik, dhe gjaku i tyre i derdhur krijoi universin. Disa zota të vegjël të mbijetuar u kthyen të lirë dhe larguan të vjetërit. Kulti i Cthulu sheh vjetërit në të njëjtën mënyrë që shumë satanists shihnin Luciferin, si qenie që dëshiron të sjellë njohuritë njerëzimit për ta çliruar nga skllavëria. Kulti i Cthulu beson se shumica e qenieve njerëzore do të jetojnë jetën e tyre të bllokuar në Realitetin e pranuar në përgjithësi, dhe vuajtjet e tyre i japin energji zotave të vegjël. E vetmja mënyrë për t'u kthyer të lirë është zgjimi dhe arritja e ndërgjegjes së vërtetë. Realiteti i madh që shtrihet brenda secilit Cthulu Cultist lidhet me shumë togfjalësha - flakë e zezë, shenjë e Satanit, dhuratë e vendosur, ose thirrjen e Cthulu. Të gjitha perënditë djall besohet se janë zgjatime "esencës së zezë pa formë" që është pranuar në përgjithëse si realitet. Këto perëndi mund të mendohet si reale apo simbolike; kjo nuk ka rëndësi se si dikush zgjedh për t'i interpretuar ato. Ata të gjithë përfaqësojnë konceptin e vetë-fuqizimit, ligji më i lartë i kultit.
Previous Post Next Post