Pas 100 vitesh zbulohet foto e ushtarit shqiptarë në SHBA

 Pas 100 vitesh zbulohet foto e ushtarit shqiptarë në SHBA
Ellis Island, i inauguruar në 1892-n dhe i mbyllur në 1954-n, hapi dyert e tij për emigrantët, duke e kaluar emigracionin nga kontrolli i shtetit të Nju Jorkut, në kontrollin federal.

Vendimi u mor për të qetësuar zërat e qytetarëve amerikanë kundër një hyrje të pakontrolluar të emigrantëve, si edhe për të ndalur korrupsionin e zyrtarëve, veçanërisht të Nju Jorkut, ku hynte shumica e emigrantëve.

Sipas vlerësimeve në 100 vite, që prej vitit 1892, nga Europa erdhën 55 milionë emigrantë, shumica e të cilëve u vendosën në Amerikën e Veriut.

ellisisland-12Augustus Francis Sherman, një funksionar i pasionuar pas fotografive, në mes të viteve 1906 dhe 1915, u kërkoi qindra emigrantëve që vinin nga të gjithë anët e botës, sidomos nga Europa, të pozonin para objektivit të tij.

Fotot e tij janë publikuar në librarinë publike të Nju Jorkut. Mes qindra fotove ndodhet edhe fotografia e një ushtari shqiptar, që ka emigruar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës në vitin 1910./Nacional/
Previous Post Next Post