Shkaqet se përse Jeta Moderne i çon njerëzit në Ankth dhe Depresion

Shkaqet se përse Jeta Moderne i çon njerëzit në Ankth dhe Depresion

3. Jemi të bombarduar nga media dhe propaganda, të bëra me kast për të dobësuar gjykimin tonë

Media dhe gazetaria e vitit 2018, janë krejtësisht helmuese, duhet të kini vënë re.

Keni shpenzuar ndonjëherë kohë të shumtë në rrjete sociale duke lexuar "lajmet e fundit", vetëm për të ndjerë zhgënjim në fund, dhe dëshirën për ta shpenzuar kohën ndryshe?

Media është një nga shembujt më të mirë të një industrie, identiteti i së cilës është shkatërruar nga nxitje për ndërtimin e kapitalizmit të sotëm.

Në mënyrë që të kenë fitime, lajmet dhe rrjetet sociale kërkojnë një masë të madhe njerëzish që të shohin reklamat në faqet e tyre të internetit.

Si rezultat, prioriteti kryesorë i këtyyre kompanive bëhet maksimizimi i shikimeve në faqet e tyre të internetit dhe koha që njerëzit shpenzojnë në këto rrjete sociale. E theksojnë sërish, vëmendja tek ekonomia.

Duke bërë një hap prapa, mund të shohim qartë se do ishte ideale që të ketë rrjetet shoqërore, përparësia kryesore e të cilëve të ishte të ndihmonte komunitetin e vërtetë njerëzor dhe jetën shoqërore sipas vlerave gjerësisht të përbashkëta.

Për fat të keq, megjithatë, prioritizimi në këtë mënyrë nuk është një strategji e mirë për maksimizimin e të ardhurave nga reklamat.

Shkaqet se përse Jeta Moderne i çon njerëzit në Ankth dhe Depresion

Pra, në vend të kësaj, kemi një situatë në të cilën mijëra inxhinierë punojnë prapa skenave në Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, YouTube etj., Vazhdimisht duke u përpjekur për të gjetur mënyra për t'i bërë këto rrjete më drogues dhe vjedhës të jetës.

Njoftime të vazhdueshme të shtytjes. Videot që luajnë automatikisht. Algoritme të dizajnuara për t'ju treguar më shumë përmbajtje që të kaloni më shumë kohë, pavarësisht se informacioni që sugjerohet është helmues. Njoftimet për gjërat që nuk ju nevojiten. Shpërblime të ndryshueshme - reagime pozitive të paparashikueshme që na lidhin në të njëjtën mënyrë si makinat e lojërave të fatit.

Rezultati ironik i këtyre taktikave fitimprurëse është se rrjetet "sociale" na kanë shtyrë në izolim, duke shpenzuar orë të panumërta, duke u pyetur pse ndihemi paksa në depresion.

Në mënyrë të ngjashme, mund të shohim se do të ishte ideale po të ketë njësi lajmesh, përparësi kryesore e të cilave të ishte dhënia e informacionit të sinqertë, të paanshëm, jo i fryrë me ndjeshmëri dhe me cilësi të lartë.

Përsëri, megjithatë, kjo nuk është një strategji e mirë për maksimizimin e parave nga reklamat.

Për fat të keq, për të maksimizuar shikimet, kompanitë e lajmeve kanë mësuar se është më mirë të jesh polarizues, i diskutueshëm, intensiv emocionalisht dhe i bujshëm. Titujt që shtrembërojnë të vërtetën përdoren për të nxitur sistemin tonë limbik të trurit - reagimi ynë primar i zemërimit / frikës - që na bën të klikojmë, lexojmë me shqetësim dhe të përfshihemi në luftërat e flakës së komenteve.

Dhe kur algoritmet e Facebook-ut na vënë re që ne shpenzojmë shumë kohë duke lexuar dhe komentuar mbi info-lajmet politike dhe të ngjashme, na sugjerojnë më shumë të njëjta, duke na çuar në një cikël toksik. Në këtë mënyrë, "lajmet" dhe mediat sociale kanë formuar një aleancë jo të shenjtë të nxitur nga stimujt e fitimit.

Rezultati i kësaj aleance, për tufat e gjera të përdoruesve të panjohur, është të jetuarit e jetës në një gjendje gati të vazhdueshme të pakënaqësisë dhe agjitacionit, që kruan të marrësh telefonin inteligjent për të zbuluar se si "socialistët" ose "demokratët" janë duke shkatërruar vendin. Pjesa më e madhe e kësaj drame dhe zemërimi, thjeshtë, prodhohet për të fituar. 

Strategjitë për ta tejkaluar një situatë të tillë:

- Kuptoni se bota e medias është thellësisht helmuese

- Filloni të jeni ekstremisht të pavarur kur zgjidhni "dietën" e mediave dhe të informacionit për veten tuaj

- Limitojeni dramatikisht kohën në rrjetet sociale

- Zgjidhini me shumë kujdes burimet tuaja të informacionit, faqe dhe blogje që prodhojnë infomacione të vlevshme

- Pushoni së ndjekuri të gjitha burimet e informacionit

- Adaptojuni sjelljes se nëse diçka është mjaftueshëm e rëndësishme, do dëgjoni pa tjetër për të (në këtë kohë absurde të ndërlidhjes).

- Mësoni më shumë për klanet politike dhe tribalizmin e politikanëve, në mënyrë që të mos peshkoheni e të polarizoheni nga ta

4. Globalizimi dhe interneti na japin qasje në një seri të pafund lajmesh tragjedishë të gjetura lehtë, si qershia mbi tokë.

Paradoksi: Megjithëse shumica e dramës së përditshme të lajmeve politike prodhojnë budallallëqe, sërish zhytemi pafundësisht në lajme të gjalla për tragjeditë shumë reale që ndodhin në të gjithë botën.

Në një botë të lidhur në mënyrë dixhitale prej 7 miliardë njerëzve, kjo ka kuptim.

Mendoni pak: 7,000,000,00 njerëz. 7,000 x 1,000 x 1,000 individë që mbulojnë çdo cep të globit të gjerë. Natyrisht, një përqindje e këtyre njerëzve helmohet nga këto lajme.

Nëse dikush do të donte, mund të krijonim lajme të sakta e të thjeshta brenda 24 orësh, të të gjitha gjërave më të mprehta që ndodhën sot në botë.

Dhe kjo është pak a shumë sa transmetimet ndërkombëtare të lajmeve - dhe faqet si Twitter, deri diku - janë bërë.

Për besimin e atyre që transmetojnë këto rrëfime, është krejtësisht e kuptueshme që duan të përhapin fjalën për gjëra të tmerrshme që po ndodhin - për të rritur ndërgjegjësimin, për të kërkuar ndihmë, etj.

Problemi është se ne nuk jemi zhvilluar për të përpunuar kaq shumë tragjedi - madje jemi shumë larg.

Truri ynë ka evoluar për të konceptuar dhe kujdesur për rreth 150 njerëz (numri i Dunbar).

Të pasurit vetëdije për tragjedi që prekin 7,000,000 njerëz, prandaj, ndihet si të mësuarit se një apokalipsi po ndodh.

Është krejtësisht e madhe dhe i bën shumë njerëz të bien në një gropë dëshpërimi. Kjo na jep përshtypjen e shtrembëruar se bota është në zjarr dhe shumë shpejt do shkatërrohet.

Interesante, kur po të shohim trendet afatgjata, do zbulojmë se e kundërta e vërtetë: Siç e përmendëm në hyrje, normat e dhunës dhe varfërisë nuk kanë qenë kurrë më të ulëta. Jetëgjatësia është rritur në mënyrë masive pasi normat e vdekshmërisë foshnjore kanë rënë. Personi mesatar nuk ka pasur kurrë më shumë qasje në arsim dhe mundësi.

Fatkeqësisht, lajmet na e thonë rrallë këtë anë tjetër të monedhës. Asnëherë nuk do shihni një titull lajmi që thotë, "6 miliardë njerëz vazhdojnë të jetojnë në paqe dhe prosperitetit relativ".

(Është interesante se sa rrallë na thuhet për çështjet më të mëdha me të cilat ballafaqohen speciet tona: varfëria ekstreme globale, ekocidi, mizoria  masive ndaj kafshëve dhe rreziqet në nivel të zhdukjes nga faktorë si lufta bërthamore, ndryshimi i klimës, teknologjia e të riprodhuarit armë, inteligjenca artificiale, etj)

Në të shumtën e rasteve, si rezultat i mbikëqyrjes dhe fryrjes së tragjedive të përditshme që ndodhin mbi tokë, shumë shpirtra janë të shtypur nga një ndjenjë e depresionit, fajit dhe pafuqisë.

Strategjitë për tejkalimin e kësaj:

- Përsëri, ndaloni së ndjekuri të gjitha burimet e lajmeve. Do të vëreni se edhe kur nuk e ndiqni lajmin, sërish do vazhdoni të dëgjoni për ngjarjet më të rëndësishme që ndodhin dhe kjo tashmë do të jetë një tragjedi mëse e mjaftueshme për t'u përpunuar

- Kuptojeni se nuk është e mençur dhe nuk është e dobishme të mbingarkoni veten me tregimet e ngjarjeve tragjike - kjo na debiliton

- Pastroni dietën tuaj të informacionit; kujdesumi për burime të informacionit të vazhdueshëm me cilësi të lartë

- Kundërpeshoni vetëdijen tuaj për tmerret bashkëkohore duke lexuar për përparimin bashkëkohor


5. Bota është zhgënjyer; ne jemi të shkëputur nga magjia e natyrës dhe përmasat shpirtërore të përvojës njerëzore

Më parë diskutuam mënyrën se si jemi shkëputur nga bota natyrore, por problemi shkon shumë më thellë sesa thjesht duke mos shpenzuar kohë të mjaftueshme në pyll.

Për pjesën më të madhe të historisë njerëzore, në kultura të ndryshme në mbarë botën, jeta u konsiderua e shenjtë. Familja ishte e shenjtë. Komuniteti ishte i shenjtë. Ushqimi ishte i shenjtë. Uji ishte i shenjtë. Shtëpitë dhe objektet e përditshme ishin të shenjta. Natyra, së bashku me të gjitha dhuratat që ofronte, ishte e shenjtë.

Jeta lëvizte shumë më ngadalë dhe ishte një çështje shumë më e qetë, duke i lejuar njerëzit të ishin thellësisht në kontakt me tingujt, stinët, ritmet dhe bukurinë terapeutike të proceseve të rritjes dhe shkatërrimit të natyrës. Njerëzit jetonin afër vendit, gjallëria e natyrës dhe gjithçka në të ishte një realitet gjithnjë i pranishëm. Ka pasur magji në natyrë - në forcat misterioze që animuan çdo gjë që filmat na shfaqin dhe shkenca imiton

Rreth fundit të shekullit të 18-të, me ngritjen e kapitalizmit dhe industrializimit, poetët dhe magjistarët e ndryshëm filluan të vëzhgonin se diçka thelbësore po humbiste kur njerëzit përqafonin ngutjen e kohës dhe premtimin e një tekno-parajse zhvillimi.

Shpërthimi i natyrës ka të ngjarë të fillojë shumë herët në prehistori, pasi njerëzit zbuluan bujqësinë, ndërtuan qytete dhe filluan të humbnin kontaktin me rrënjët e tyre animiste indigjene. Industrializimi kapitalist - dhe komodifikimi i gati të gjitha zonave të jetës - ishte, megjithatë, një goditje shkatërruese për mbetjet e mbetura të shpirtit njerëzor. Për më tepër, ortodoksia moderne laike-shkencore shpesh nënkupton se universi është një makinë e ftohtë, më së shumti e vdekur dhe pa mend, e lindur nga një aksident i rastësishëm; kjo hipotezë e paprovuar më tej kontribuon në konfuzionin dhe dëshpërimin e gjerë shpirtëror.

Dashamirësit e shkencës nuk do ta duan më atë kur njerëzit veprojnë sikur kjo deklaratë të ishte më shumë se një hipotezë e paprovuar.

"Perëndia ka vdekur", shkroi Nietzsche, duke mos iu referuar vdekjes së një hyjni, por më tepër vdekjes së Perëndisë në zemrat e njerëzve perëndimorë-në zhgënjimin e botës.

Imagjinoni një jetë në të cilën ju shikoni çdo gjë - nga ajri që merrni frymë në ushqimin që hani - si një dhuratë e shenjtë dhe shpesh e falënderoni Natyrën për ofrimin e bujarisë. Imagjinoni të kaloni shumë kohë në heshtje, në afërsi të tokës së egër, duke dëgjuar tingujt e erës dhe zogjve, duke parë retë që kalojnë nëpër qiell. Imagjinoni ndjenjën se çdo gjë rreth jush ishte një mrekulli hyjnore. Paramendoni të jeni të përfshirë në bashkësi të dashura të shtrënguara të njerëzve që ndjeheshin në të njëjtën mënyrë dhe u mbështetën në njëri-tjetrin.

Kjo është të qenit njeri, për pjesën më të madhe të historisë sonë. Kur ta krahasoni këtë vizion të jetës me atë të epokës moderne, është e lehtë të shikoni se sa larg kemi dalë nga rrënjët tona.

Me të vërtetë kemi parë shumë forma monumentale të progresit në shekujt e fundit. Jeta jonë, në përgjithësi, është më pak e dhunshme, më e begatë, më e mbushur me risi dhe më e rehatshme se ato të shumicës së paraardhësve tanë.

Megjithatë, kemi humbur gjëra në procesin e modernizimit, dhe këtu nuk bëhet shaka.

Sidoqoftë, megjithatë, mbetet e vërtetë se në përgjithësi modernistët janë thellësisht të shkëputur shpirtërisht, dhe kjo shkëputje është një ndër vuajtjet më të dhimbshme të përhapura në psikologjinë tonë sot.

Strategjitë për tejkalimin e kësaj:

Eksperimentoni me praktika shpirtërore të tilla si zhytja në natyrë, meditimi, joga, frymëmarrja, puna e ilaçeve bimore, gazetari e ndershme ose kujdesi.

Mbi të gjitha, njihni rëndësinë e kultivimit të njëfarë forme shpirtërore (laike), forma më thelbësore e të cilës thjesht përfshin zgjimin e mirënjohjes, lidhjes dhe ndjenjën e mrekullisë poetike në madhështinë e natyrës.  <<
Previous Post Next Post