Loading...

18 Fjalë Emocionesh që Ndjejmë, por që nuk mund t'i Shpjegojmë

 Deri tani ekzistojnë 1,025,109 fjalë në gjuhën angleze, të cilat janë fare pak për të përshkruar mënyrën se si ndihemi. Sigurisht, jemi të mërzitur, lumtur, kënaqur dhe kështu me rradhë, por kush është ajo fjalë që përshkruan ndjenjën e ngacmimit një ditë para një udhëtimi të gjatë.

Për John Koenig, të mbushësh këto boshllëqe në gjuhët njerëzore është një punë me kohë të plotë. Ai nisi websitin e tij që në vitin 2009 dhe nisi të shpikë fjalë për të mbyllur boshllëqet e shumta në gjuhë. 

Duke qenë se gjuha, veç të tjerash, nuk është gjë tjetër veçse një kod që dekodon përvojat dhe ndjenjat njerëzore, çdo fjalë e çdo gjuhe është një përvojë unike njerëzore dhe si e tillë është automatikisht e absorbueshme nga çdo lloj gjuhe, në këtë sens Oculus News po jua prezanton të përshtatura disa fjalë të Koenig.

Andronitis
(emër) Shqetësimi që lidhet me kohën që nevojitet për të njohur dikë.

Monachopsis (Monakopsis)
(emër) Ndjenjë e lehtë por këmbëngulëse e ndjenjës së të qenurit jashtë vendit, temës apo kontekstit.

Vellichor (Velikor)
(emër) Mënyra e çuditshme dhe e etshme e pordorimit të librarisë.

Rubatosis
(emër) Vetëdije e turbullt e ritmit të rrahjes së zemërs.

Kenopsia
(emër) Atmosfera e zymtë, e mjerë e një vendi që zakonsisht gumëzhon nga njerëzit por që tani është i braktisur.

Énouement
(emër) Shije njëkohësisht e hidhur dhe e ëmbël e të arriturit në të ardhmen, duke parë se si transformohen gjërat, por që nuk je në gjendje për të treguar veten në të shkuarën.

Mauerbauertraurigkeit
(emër) Ndjenja e pashpjegueshme e dëshirës për t'i larguar tutje njerëzit, qoftë edhe miqtë e ngushtë që ju pëlqejnë me të vërtetë.

Sonder
(emër) Të kuptuarit e faktit që çdo kalimtarë ka një jetë të gjallë dhe komplekse si vetja.

Chrysalism (Krisalism)
Qetësia amniotike e qetësisë të së qenit brenda gjatë një bubullime.

Anecdoche (Anekdok)
(emër) Një bisedim ku të gjithë flasin, por asnjëri nuk dëgjon.

Onism
(emër) Mërzia e të qenit brenda një trupi të vetë, që jeton vetëm në një vend për një kohë të caktuar.

Ellipsism
(emër) Trishtimi se nuk do jesh kurrë në gjendje se si do të zhvillohet historia.

Kuebiko
(emër) Një gjendje rraskapitjeje e frymëzuar nga veprimet e dhunës së pakuptimtë.

Lachesism (Lakesism)
Dëshira për t'u goditur nga fatkeqësitë - për t'i mbijetuar një avioni të rrëzuar apo për të humbur gjithçka në një zjarr.

Exulansis (Eksulansis)
Tendenca për t'u dorëzuar dhe për të mos folur për një përvojë për shkak se njerëzit nuk janë në gjendje të bëjnë lidhjen.

Liberosis
(emër) Dëshira për t'u kujdesir sa më pak për gjërat.

Opia
(emër) Intensiteti i dykuptimtë i të parit dikë në sy, që mund të jetë njëkohësisht vulnerabël dhe pushtues.

Nodus Tollens
(emër) Kur kupton se fabula e jets tënde nuk ka më kuptim për ty.
18 Fjalë Emocionesh që Ndjejmë, por që nuk mund t'i Shpjegojmë 18 Fjalë Emocionesh që Ndjejmë, por që nuk mund t'i Shpjegojmë Reviewed by Marion Mardodaj on 2/06/2016 08:48:00 PM Rating: 5
Loading...
Powered by Blogger.