Loading...

7 drogërat më vartëse dhe të dëmshme

Ekzistojnë shumë faktorë që ndikojnë në varësinë ndaj grogërave, përfshirë aspektin gjenetik, konteksti shoqërorë, paratë, etj. Por përbërjet kimike të drogërave 
garantojnë që disa drogëra janë më vartëse se disa të tjera. Më e keqja është heroina.

Një grup studiuesish në Kolegjin Imperial të Londrës kanë përcaktuar se
cilat drogëra janë më vartëse. Rezultatet e tyre tregojnë se duhani dhe alkooli
janë më të dëmshme se cannabis dhe ekstazia. Ndërsa shkencëtarët holandez e 
replikuan këtë studim të anglezëve duke theksuar se për këtë studim janë marrë
për bazë faktorët e varësisë dhe jo të dëmit në shëndet. Gjithsesi në vijim po paraqesin 
rezultatet e studimit të anglezëve:

 
2014-03-11_123421.jpg
1. Heroina
Padyshim që heroina është droga më
dipendente dhe shkatërruese. Vlerësohet
që vetëm në SHBA rreth 281,000 persona
kurohen për shkak të heroinës. Sipas një studimi
bërë në vitin 2003, theksohet se rreth 23
përqind e personave që provojnë per herë
të parë heroinë, bëhen vartës.


2014-03-11_123437.jpg


2. Kokaina Krak
Megjithëse kokaina krak dhe kokaina
pluhur kanë elemente të ngjashme
kimike dhe efekti është i ngjashëm, 
procesi i konsumimit të krak-ut me
djegje ka efekte më të shkurtëra - rreth
10 minuta, ndërsa kokaina pluhur nga
15 në 30 minuta. Intensiteti i efektit i 
kombinuar me metodën e gëlltitjes janë
arsyet kryesore përse kjo drogë listohet
si ndër më vartëset.
2014-03-11_123450.jpg
3. Nikotina
Megjithëse nikotina nuk shkakton efekte
të ngjashme me heroinën apo krakun, ajo
është e ngjashme biologjikisht në një mënyrë:
stimulon të njëjtët neurotransmetues. 
Duke konsumuar rregullisht, reduktohet
ndjeshmëria e receptorëve të nikotinës, 
dhe kjo nxit që përdoruesit të vazhdojnë 
të tymosin. Në shba ka rreth 50 milion persona 
te varur nga duhani.

2014-03-11_123505.jpg

4. Metadoni
Në aspektin klinik, një dozë e moderuar
e kësaj droge është e tolerueshme. 
Ata që marrin metadon do t’i rezistojnë
efekteve euforike të heroinës. 
Por problemi është se ata që marrin shpesh metadon, do të bëhen vartës prej tij.

 2014-03-11_123614.jpg

5. Alkooli
Për shkak se alkooli është legal 
dhe konsumohet në vendet publike,
është e vështirë të bëhet një vlerësim
objektiv për nga varësia. Simptomat
e lënjes së alkoolit janë aq të rënda, 
sa që mund të shkaktojnë edhe vdekjen.
Në SHBA rreth 7 përqind e popullsisë
është e varur nga alkooli.
2014-03-11_123628.jpg6. Kokaina
Kokaina ndalon trurin të riabsorbojë
dopaminën (një neurotransmetues i
rëndësishëm i trurit), duke krijuar
pështypjen se ky element është me
shumicë në trup. Lënja e kokainës,
bën që trupi ta kërkojë dopaminën
e cila është jetike për funksionimin e 
trupit dhe mendjes - pra, të kërkojë kokainën.
2014-03-11_123644.jpg
7. Amfetamina
Përdorimi i rregullt i amfetaminës 
mund të mos jetë aqvartës sa
kokaina krak, por sërish shkakton 
dëshirë për ta përdorur rregullisht ose
në doza më të mëdha. Lënja e amfetaminës
mund të shkaktojë depresion të rëndë dhe
ankthe, gjithashtu edhe lodhje ekstreme. 

7 drogërat më vartëse dhe të dëmshme 7 drogërat më vartëse dhe të dëmshme Reviewed by Oculusnews Albania on 5/05/2014 09:11:00 AM Rating: 5
Loading...
Powered by Blogger.